ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε μια ιστορική και πρωτοφανή κίνηση, δεκαπέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τα Άγνωστα Αφύσικα Φαινόμενα (UAP) από δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Ελλάδα με την Ερ.Ε.Ν.Ζω, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει επειγόντως δράση για τα UAP. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που γίνεται συλλογική έκκληση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να αναλάβει επείγουσα δράση για αυτό το πιεστικό ζήτημα. Με δεδομένα δεκαετιών σχετικά με περιστατικά UAP, με παρατηρήσεις από στρατιωτικό προσωπικό, πιλότους, επιστήμονες και πολίτες, οι οργανώσεις αυτές υπογραμμίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις των UAP στη δημόσια ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια, την κοινωνία και την επιστημονική έρευνα και καινοτομία.
Τα UAP περιλαμβάνουν ανεξήγητα αντικείμενα που παρατηρούνται στον αέρα, τη θάλασσα και το διάστημα, δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων και δυνητικά προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Οι οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία για τη συλλογή, ανάλυση και δημοσίευση των δεδομένων UAP σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ενσωμάτωση των UAP στη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την αεροπορία, την ασφάλεια και το διάστημα. Καλούν επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν την έρευνα, σε πολλούς κλάδους, και να δημιουργήσουν διαύλους ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες, σε ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες νομοθετικές προσπάθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η έκκληση για δράση, που απεστάλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί συνέχεια μιας μοναδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πιλότοι, επιστήμονες και οργανώσεις του ΟΑΠ παρουσίασαν τα ευρήματα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω δέσμευση της ΕΕ σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
Η επιστολή προς τις επιτροπές "Εξωτερικών
Υποθέσεων", "Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας",
"Μεταφορών και Τουρισμού" και την "Υποεπιτροπή Ασφάλειας και
Άμυνας" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμπ: Επιστολή στην Ευρωπαική Ένωση για το φαινόμενο των UAP
Οι διαδικτυακοί τόποι των υπολοίπων 14 συνεργαζόμενων οργανώσεων από τα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, είναι διαθέσιμοι από τον παρακάτω σύνδεσμο: Συνεργαζόμενες οργανώσεις