ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ερ.Ε.Ν.Ζω ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ UAPcheck

Square Kilometre Array: Η νέα τεχνολογία που θα αλλάξει τον τρόπο της αναζήτησης εξωγήινης ζωής

Ένα από τα πιο συνεπή σερί αρνητικών αποτελεσμάτων στην ιστορία της επιστήμης είναι η αναζήτηση στοιχείων (έστω και ενός), που να δείχνουν ότι μοιραζόμαστε το σύμπαν με άλλα νοήμονα όντα. Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν έστω και ένα πειστικό στοιχείο για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι μοιραζόμαστε το σύμπαν με εξωγήινους.

Παρά τις προσπάθειες αυτών των δεκαετιών, απέτυχαν να κάνουν οποιαδήποτε επαφή. Αλλά το κυνήγι για εξωγήινους πολιτισμούς μπορεί να εισέλθει σε μια νέα εποχή, πιστεύουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian. Οι επιστήμονες του Breakthrough Listen, του μεγαλύτερου επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών, λένε ότι μια σειρά από τεχνολογικές εξελίξεις πρόκειται να μεταμορφώσουν την αναζήτηση νοήμονος ζωής στο σύμπαν. Οι καινοτομίες αυτές παρουσιάζονται στο ετήσιο συνέδριο της ομάδας, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Οξφόρδη, αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται να παρευρεθούν αρκετές εκατοντάδες επιστήμονες, από αστρονόμους έως ζωολόγους. Ο αστρονόμος Steve Croft, επιστήμονας του προγράμματος Breakthrough Listen, δήλωσε: «Η έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν εκπληκτικές τεχνολογίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, όπως η κατασκευή νέων τεράστιων τηλεσκοπίων στη Χιλή, την Αφρική και την Αυστραλία, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε εξωγήινους πολιτισμούς».

Τι είναι το Square Kilometre Array

Μεταξύ αυτών των νέων οργάνων είναι το Square Kilometre Array, που αποτελείται από εκατοντάδες ραδιοτηλεσκόπια που κατασκευάζονται τώρα στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, και το αστεροσκοπείο Vera Rubin που κατασκευάζεται στη Χιλή. Το πρώτο θα γίνει η ισχυρότερη ραδιοαστρονομική εγκατάσταση στον κόσμο, ενώ το δεύτερο, η μεγαλύτερη κάμερα στον κόσμο, θα μπορεί να απεικονίζει ολόκληρο τον ορατό ουρανό κάθε τρεις ή τέσσερις νύχτες και αναμένεται να συμβάλει στην ανακάλυψη εκατομμυρίων νέων γαλαξιών και άστρων. Και οι δύο εγκαταστάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις παρατηρήσεις τα επόμενα χρόνια και θα παρέχουν δεδομένα για το Breakthrough Listen. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση αυτών των τεράστιων ροών πληροφοριών για την ανεύρεση λεπτών μοτίβων που θα αποκάλυπταν ενδείξεις νοήμονος ζωής θα δώσει πρόσθετη ισχύ στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών, πρόσθεσε ο Croft. «Μέχρι τώρα, περιοριζόμασταν στην αναζήτηση σημάτων που έστελναν σκόπιμα οι εξωγήινοι για να διαφημίσουν την ύπαρξή τους.  Οι νέες τεχνικές πρόκειται να είναι τόσο ευαίσθητες ώστε, για πρώτη φορά, θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύουμε ακούσιες εκπομπές σε αντίθεση με τις σκόπιμες και θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε εξωγήινα ραντάρ αεροδρομίων ή ισχυρούς τηλεοπτικούς πομπούς – τέτοια πράγματα».

Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο στην φαντασία μας

Το κυνήγι των εξωγήινων πολιτισμών έχει αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο των κινηματογραφικών θεαμάτων επιστημονικής φαντασίας, από το E.T. μέχρι το Contact, το Arrival και το District 9. Ωστόσο, οι εξωγήινες μορφές ζωής έχουν παραμείνει υλικό της φαντασίας, παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν σοβαρά το 1960, όταν ο αστρονόμος Frank Drake χρησιμοποίησε ένα ραδιοτηλεσκόπιο 26 μέτρων για να αναζητήσει πιθανά σήματα από τα άστρα Tau Ceti και Epsilon Eridani. Κανένα από αυτά δεν εντοπίστηκε – μια κατάσταση που συνεχίστηκε παρά τις τεράστιες αυξήσεις στην ισχύ και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων τηλεσκοπίων. Το κατά πόσον αυτή η ροή αρνητικών αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί, μένει να το δούμε. Ο Croft παραμένει αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή. «Ξέρουμε ότι οι συνθήκες για τη ζωή υπάρχουν παντού, ξέρουμε ότι τα συστατικά για τη ζωή υπάρχουν παντού. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ περίεργο αν αποδεικνυόταν ότι είμαστε ο μοναδικός κατοικημένος πλανήτης στον γαλαξία ή στο σύμπαν. Αλλά ξέρετε, είναι πιθανό».

ΠΗΓΗ 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ερ.ΕΝ.Ζω ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΥΦΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ UAPcheck