PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ένας αιώνας Peter Kolosimo

Τον Δεκέμβριο του 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Peter Kolosimo. Δημοσιογράφος και συγγραφέας σε διάφορους τομείς, από την τεχνική-επιστημονική διάδοση έως την προκαταρκτική λογοτεχνία, από τη σεξολογία έως τα μυστήρια των αρχαίων πολιτισμών, έμεινε γνωστός στο ευρύ κοινό για την εισαγωγή της «χωρικής αρχαιολογίας» στην Ιταλία, δηλαδή την υπόθεση ότι εξωγήινες παρεμβάσεις έχουν επηρεάσει την ιστορία της ανθρωπότητας για χιλιετίες. Συνέβαλε στη διάδοση και συζήτηση πολυάριθμων θεμάτων που σχετίζονται με το μυστηριώδες, το ασυνήθιστο και το παραφυσικό. Εκτός από την αλληλεπίδραση μεταξύ εξωγήινων και ανθρώπων σε μακρινούς χρόνους, ασχολήθηκε πολύ με την Ατλαντίδα και τη Μου, ηπείρων που καταστράφηκαν και εξαφανίστηκαν αφού οι πολιτισμοί τους είχαν φτάσει σε προηγμένη τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο Peter Kolosimo γεννήθηκε στη Μόντενα στις 15 Δεκεμβρίου 1922, αλλά μεγάλωσε στο Τορίνο μέχρι την ηλικία των 17 ετών και μετά τα χρόνια του πολέμου επέστρεψε στη δουλειά ως πολιτικός δημοσιογράφος για σοσιαλιστικές εφημερίδες, πριν εκπατριστεί στη Γιουγκοσλαβία ως επικεφαλής ιταλόφωνων προγραμμάτων. Επιστρέφοντας στην Ιταλία το 1953, έζησε για σχεδόν δεκατρία χρόνια στο Bolzano, γράφοντας άρθρα διαφόρων ειδών σε πολλά περιοδικά: τεχνικά-επιστημονικά θέματα σε δεκαπενθήμερα περιοδικά της Σαλεσίας για παιδιά, ενδυματολογικά και σεξολογικά άρθρα σε δημοφιλή εβδομαδιαία, χιουμοριστικά κείμενα και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας σε εξειδικευμένες εκδόσεις, μέχρι να βρει το νήμα που τον έκανε διάσημο: τα μυστήρια της Γης, μετά εκείνα των αρχαίων πολιτισμών και τέλος η υπόθεση ότι εξωγήινοι επισκέπτες έχουν φτάσει στον πλανήτη μας. Ξεκίνησε το 1959 με μια αδιάκοπη σειρά βιβλίων με ευφάνταστους τίτλους, και  με αυξανόμενη δημόσια επιτυχία, μετρώντας δεκαεπτά βιβλία μεταφρασμένα σε (τουλάχιστον) δώδεκα γλώσσες και μια μυριάδα άρθρων. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε Διαδίκτυο ή κάτι παρόμοιο, αρχειοθετούσε όλα τα πράγματα που τον ενδιέφεραν σε μικρούς φακέλους και σε κάθε φάκελο το όνομα του θέματος που ερευνούσε, για παράδειγμα «Atlantis», «Mu» και ούτω καθεξής. Ήταν στοιχεία που αντλούσε από βιβλία, από τις εξερευνήσεις του στις ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη κάθε ένα ή δύο χρόνια και πήγαινε να αναζητήσει πηγές για τα βιβλία του σε ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες: Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Δανία, Γερμανία… Έκανε αυτές τις περιοδείες και συγκέντρωσε το υλικό που θα του ήταν χρήσιμο για βιβλία του.

Αν και δεν θεωρούσε τον εαυτό του ουφολόγο, ο Kolosimo έγραψε αρκετά άρθρα και πολλά κεφάλαια για τους «ιπτάμενους δίσκους» που περιέχονται σε διάφορα βιβλία του, διατηρώντας παραδόξως μια σκεπτικιστική στάση για πολλές θεάσεις και κυρίως για εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι ήταν σε επαφή με τους πιλότους τους. Τα βιβλία του δημιούργησαν ένα λογοτεχνικό είδος, χαρακτηρίζοντας ένα τμήμα της ιταλικής λαϊκής κουλτούρας, και μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1984 επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά, διεγείροντας τη φαντασία και το μυστήριο στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων πολλών που παθιάστηκαν με την ουφολογία.