PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Μετανάστευση εξωγήινων πολιτισμών και διαστρικός αποικισμός …με την χρήση πλανητών ως διαστημόπλοια

 Η μετανάστευση προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών, στο εσωτερικό των πλανητικών τους συστημάτων ή προς άλλα πλανητικά συστήματα, μπορεί να προκαλέσει παρατηρήσιμα ίχνη, εξαιτίας των τεχνοκατασκευών και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν στο ταξίδι τους. Η αναζήτηση τεχνο-υπογραφών που παράγονται από τον αποικισμό εξωγήινων πολιτισμών αναφέρεται ως Search for Μigrating Εxtraterrestrial Ιntelligence (SMETI). Στην δημοσίευση με τίτλο ‘Migrating extraterrestrial civilizations and interstellar colonization: implications for SETI and SETA’ η Irina Romanovskaya υποστηρίζει ό,τι οι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να χρησιμοποιούν πλανήτες, αποδεσμευμένους από το μητρικό τους άστρο που κινούνται ελεύθερα, για την διαστρική τους μεταφορά ώστε να εξερευνήσουν και να αποικίσουν νέα πλανητικά συστήματα. Προτείνει επίσης πιθανές τεχνολογίες και τεχνουργήματα που μπορούν να παραχθούν από εξωγήινους πολιτισμούς με σκοπό την μετατροπή και χρήση πλανητών ως διαστρικών διαστημοπλοίων, καθώς και στρατηγικές για την αναζήτηση και τον εντοπισμό από τη Γη τέτοιων εξωγήινων τεχνολογικών κατασκευών. 
Η ικανότητα να ταξιδεύει κανείς με διαστημόπλοιο προς άλλα άστρα καθορίζεται από τους νόμους της μηχανικής, του συστήματος πρόωσης, της μάζας του διαστημικού σκάφους, των μέσων υποστήριξης της ζωής και της προστασίας από την διαστημική ακτινοβολία, την διαστρική ύλη, τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κλπ. Ένα διαστημόπλοιο που κινείται με σχετικιστικές ταχύτητες μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά από τις αλληλεπιδράσεις του με το διαστρικό μέσο. Ένα υποθετικό διαστρικό διαστημόπλοιο που μεταφέρει μεγάλους πληθυσμούς και ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη από το 1% της ταχύτητας του φωτός, θα έφτανε σε κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα μετά από αρκετούς αιώνες. 
Η υγεία των επιβατών και η μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων στις επόμενες γενιές στο διαστημόπλοιο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, χρειάζονται έως και 44.000 άνθρωποι για να επιβιώσουν με καλή υγεία κατά την διάρκεια 150 ετών διαστρικού ταξιδιού (κάποιες άλλες μελέτες θεωρούν απαραίτητο έναν πληθυσμό ~250.000 ατόμων). Ο αριθμός των επιβατών, είναι ανάλογος με το μέγεθος του διαστημικού σκάφους, κι ένα τέτοιο διαστμόπλοιο φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο ή, ίσως, αδύνατο να κατασκευαστεί και να ταξιδέψει προς τα άστρα. 
Έτσι, η χρήση ελεύθερων πλανητών ως διαστημόπλοια με σκοπό την διαστρική μετανάστευση πλεονεκτεί για τους εξής λόγους:  Οι ελεύθεροι πλανήτες διαθέτουν άφθονο χώρο και εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πόρων για την άνετη διαβίωση και ανάπτυξη τεχνολογιών. Ορισμένοι πλανήτες που κινούνται ελεύθερα μπορεί να έχουν έναν επιφανειακό (ή υπόγειο) ωκεανό. Eπιπλέον, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θωράκιση από την ακτινοβολία του διαστήματος. Οι πλανήτες διαθέτουν και το πλεονέκτημα της σταθερής επιφανειακής βαρύτητας για τους διαστρικούς ταξιδιώτες. Εννοείται φυσικά πως οι προηγμένοι πολιτισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες πρόωσης για τον έλεγχο της κίνησης των ελεύθερων πλανητών, έτσι ώστε να κατευθύνονται στον τελικό τους προορισμό.