Το Πεντάγωνο σπάει τη σιωπή του για τα UFO σε δημόσια ακρόαση του Κογκρέσου μετά από 50 χρόνια

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του δημόσια ακρόαση για τα UFO από τη δεκαετία του 1960 σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου, βασιζόμενο σε μαρτυρίες αμυντικών πληροφοριών για να διαπιστωθεί τι θα μπορούσε να προκαλεί τα φαινόμενα. Η ακρόαση - στην οποία θα ερωτηθούν δύο ειδικοί του Πενταγώνου για το τι γνωρίζουν για τις θεάσεις UFO - θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο μιας έκθεσης του Πενταγώνου τον Ιούνιο του 2021 που αποκάλυψε ότι πιλότοι του πολεμικού ναυτικού είχαν

αναφέρει 144 θεάσεις αγνώστων εναέριων φαινομένων (UAPs) από το 2004, τα περισσότερα από τα οποία το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα «πιθανώς αντιπροσωπεύουν φυσικά αντικείμενα». 

Από αυτά που αναφέρθηκαν ως UFO, 18 εμφάνισαν εξαιρετικά ασυνήθιστες συμπεριφορές πτήσης, με τα μυστηριώδη αντικείμενα να φαίνεται ότι «παραμένουν ακίνητα στους ανέμους ψηλά, κινούνται αντίθετα με τον άνεμο, ελίσσονται απότομα ή κινούνται με σημαντική ταχύτητα, χωρίς ευδιάκριτα μέσα πρόωσης», σύμφωνα με την έκθεση. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν μερικά από αυτά τα φαινομενικά χωρίς πρόωση σκάφη να κινούνται με υπερηχητικές ταχύτητες, ανέφερε το Live Science. Οι επιτροπές εποπτείας του Κογκρέσου ερευνούν τους ισχυρισμούς από το 2017, αφού το Politico και οι New York Times δημοσίευσαν μια σειρά από εκθέσεις του μυστικού γραφείου έρευνας UFO του Πενταγώνου με μαρτυρίες των πιλότων του Ναυτικού και του πληρώματος ραντάρ που είχαν συναντήσει τα περίεργα εναέρια αντικείμενα.

«Το Κογκρέσο δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση για αγνώστων εναέριων φαινομένων (UFO) εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια», έγραψε στο Twitter ο Αντρέ Κάρσον.

«Αυτό θα αλλάξει την επόμενη εβδομάδα όταν θα ηγούμαι μιας ακρόασης της επιτροπής πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με αυτό το θέμα και τον κίνδυνο εθνικής ασφάλειας που εγκυμονεί. Οι Αμερικανοί πρέπει να μάθουν περισσότερα για αυτά τα ανεξήγητα περιστατικά.»

Στη δημόσια ακρόαση οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ θα ρωτήσουν τον υφυπουργό Άμυνας για Πληροφορίες και Ασφάλεια Ρόναλντ Μούλτρι και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Ναυτικών Πληροφοριών Σκοτ Μπρέι σχετικά με όσα γνωρίζουν για τα ανεξήγητα φαινόμενα. Μετά από αυτή τη δημόσια ακρόαση, το Κογκρέσο θα πραγματοποιήσει μια κλειστή, απόρρητη ακρόαση σχετικά με τη δραστηριότητα της ομάδας του Πενταγώνου - γνωστή ως Ομάδα Εναέρωσης Αντικειμένων Αναγνώρισης και Συγχρονισμού Διαχείρισης (AOIMSG) - που έχει επιφορτιστεί να αποκαλύψει τις πιθανές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις. Το τι θα αποκαλύψει η ακρόαση δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά τα σχετικά ερωτήματα περιλαμβάνουν εάν τα UAP θα μπορούσαν να είναι δορυφόροι, να ανήκουν σε ξένες κυβερνήσεις ή να είναι σκόπιμα πλαστά. 

Εάν οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποκλείσει μια εξωγήινη εξήγηση, οι εκπρόσωποι θα μπορούσαν επίσης να τους ζητήσουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πιθανές μεθόδους πρόωσης των UAP, μαζί με οποιοδήποτε εξωτικό υλικό που θα μπορούσε να είχε συλλεχθεί από αυτά. Η έκθεση του 2021, η οποία δεν εξήγαγε συμπεράσματα από τις «σε μεγάλο βαθμό ασαφείς» αναφορές, μπορούσε να εξηγήσει μόνο μία από τις θεάσεις (που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο μπαλόνι που ξεφουσκώνει) και έλεγε ότι «επί του παρόντος δεν έχουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε UFO είναι μέρος ενός ξένου προγράμματος συλλογής ή ενδεικτικό μιας σημαντικής τεχνολογικής προόδου από έναν πιθανό αντίπαλο». Αρνήθηκε επίσης ότι οι θεάσεις συνδέονταν με οποιονδήποτε τρόπο με μυστικές δοκιμές από τον στρατό των ΗΠΑ. 

Η σημερινή ακρόαση «θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ακούσει απευθείας από ειδικούς του θέματος, για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της εποχής μας», δήλωσε ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε ότι η ακρόαση θα «σπάσει τον κύκλο της υπερβολικής μυστικότητας και της εικασίας με αλήθεια και διαφάνεια». Δεν πείστηκαν όμως όλοι οι εκπρόσωποι. Ο εκπρόσωπος του Αρκάνσας, Ρικ Κρόφορντ (Δ), ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έθεσε υπό αμφισβήτηση την εστίαση στα ΑΤΙΑ πάνω από άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. «Με την Κίνα και τη Ρωσία να αναπτύσσουν υπερηχητικά όπλα και την κυβέρνηση Μπάιντεν να διαρρέει υποτιθέμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχουμε πολύ πιο σοβαρές απειλές πληροφοριών από τους ιπτάμενους δίσκους», είπε ο Κρόφορντ σε δήλωση του.