PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Λύθηκε το μυστήριο με τον κύβο στην Σελήνη

Στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης από το κινεζικό ρόβερ CN Yutu-2, όπου φαίνεται ένα μυστηριώδες αντικείμενο σε σχήμα κύβου. Οι ειδικοί έλεγαν ότι ο κύβος ήταν απλά ένας βράχος. Ο Paul Byrne από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον είχε δηλώσει: «Αυτό το κυβικό αντικείμενο; Είναι ένας ογκόλιθος. Ενδεχομένως να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με πετρώματα. Τίποτε το ιδιαίτερο».

Οι θεωρίες συνωμοσίας φυσικά αμέσως φούντωσαν οπότε οι υπεύθυνοι της αποστολής αποφάσισαν να οδηγήσουν το ρόβερ  προς το αντικείμενο και να το φωτογραφίσουν από κοντά!

Τελικά, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου ενός μήνα και απόστασης 80 μέτρων οι εικόνες έδειξαν ότι το αντικείμενο ήταν απλά ένας μικρός βράχος στο χείλος ενός κρατήρα!

Η μέγιστη ταχύτητα του ρόβερ είναι μόλις 0.2 χλμ ανά ώρα αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που χρειάζεται αρκετός χρόνος για να διανύσει ακόμα και τόσο μικρές αποστάσεις. Το ρόβερ δεν κινείται κατά την διάρκεια της νύχτας, που διαρκεί 2 εβδομάδες, ούτε για 24 ώρες πριν και μετά την νύχτα. Αλλά και όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα (σεληνιακό μεσημέρι) το ρόβερ δεν λειτουργεί ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.