PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Τι μάθαμε για τους εξωγήινους το 2021;

1.  Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσίευσε μια έκθεση που αξιολογούσε 144 πιθανές εμφανίσεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων από το 2004 έως το 2021. Τα περισσότερα από αυτά τα ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα (Unidentified Aerial Phenomena – UAP) αντιπροσώπευαν φυσικά αντικείμενα (δορυφόροι, καιρικά φαινόμενα, έντομα κοντά στον φακό, πουλιά, μπαλόνια, drones). Και το πιο πιθανό για το 5% των περιπτώσεων που δεν εξηγήθηκαν ακόμα είναι να οφείλονται επίσης σε φυσικά φαινόμενα.

Η έκθεση σκόρπισε μεγάλη απογοήτευση στους λάτρεις των UFO αφού καμία από τις 144 εμφανίσεις δεν συνδέθηκε με εξωγήινη δραστηριότητα. .

2. Οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται από εξωγήινους για άντληση ενέργειας.  Στην εργασία με τίτλο ‘A Dyson Sphere around a black hole’ των Tiger Yu-Yang Hsiao et al, διερευνάται η δυνατότητα κατασκευής μιας σφαίρας Dyson γύρω από μια μαύρη τρύπα (Διαβάστε σχετικά: Τα ίχνη εξωγήινων πολιτισμών που αντλούν ενέργεια από μαύρες τρύπες ). Σε μια άλλη εργασία ο Luca Comisso εξέτασε την περίπτωση εντοπισμού εξωγήινου πολιτισμού που εξάγει ενέργεια από περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες. Οι περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να γίνουν μια σχεδόν απεριόριστη πηγή ενέργειας για έναν προηγμένο πολιτισμό τύπου ΙΙΙ. Σύμφωνα με τον Comisso το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουμε πως θα φαίνεται σε απομακρυσμένους παρατηρητές μια τέτοια άντληση ενέργειας από μια μαύρη τρύπα. Και κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

3. Στην δημοσίευση των ερευνητών Nikku Madhusudhan, Anjali A. A. Piette και Σάββα Κωνσταντίνου υποδεικνύεται μια διαφορετική κατηγορία κατοικήσιμων πλανητών ως νέος στόχος αναζήτησης εξωπλανητών που πιθανόν να φιλοξενούν κάποιου είδους ζωή. Αυτή η κατηγορία των κατοικήσιμων πλανητών, οι οποίοι καλύπτονται από ωκεανούς και διαθέτουν ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο, ονομάζονται Υκεάνιοι (Υδρογον-ωκεάνιοι) πλανήτες. Πρόκειται για υδάτινους κόσμους που είναι παρόμοιοι σε μέγεθος και πυκνότητα με άλλους εξωπλανήτες, όπως οι υπερ-γαίες ή μίνι-ποσειδώνες. Ένας υκεάνιος πλανήτης μπορεί να είναι έως και 2,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και να έχει ατμοσφαιρική θερμοκρασία έως 200 οC. Όμως, οι ωκεάνιες συνθήκες του θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές που ευνοούν την μικροβιακή ζωή στους ωκεανούς της Γης.

4. O δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος θα μπορούσε να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή, η οποία προκαλεί μεθανογένεση. Οι ερευνητές Affholder et al στην εργασία τους με τίτλο ‘Bayesian analysis of Enceladus’s plume data to assess methanogenesis‘ χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν το πόσο πιθανές είναι διάφορες διαδικασίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις περιεκτικότητες μεθανίου που μέτρησε η αποστολή Cassini, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης η μεθανογένεση να οφείλεται σε εξωγήινα μικρόβια.

5. ‘Κι όμως παρέκκλινε‘ επαναλαμβάνει ο Avi Loeb στο βιβλίο του ‘EXTRATERRESTIAL, H πρώτη ένδειξη νοήμονος εξωγήινης ζωής’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά. Επιμένει ότι το αντικείμενο Ομουαμούα δεν συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς περιμέναμε, αλλά απέκλινε ελαφρώς από την τροχιά που καθορίζει η βαρύτητα του Ήλιου. Μπορεί το Ομουαμούα να μην είναι το εξωγήινο διαστημοπλοίο (ή κάποιο σκουπίδι εξωγήινης τεχνολογίας), όπως πολλοί από μας θα επιθυμούσαμε. Το βιβλίο του Loeb (διαβάστε και ΕΔΩ)  δεν γράφτηκε για να μας πείσει ότι το Ομουαμούα ήταν εξωγήινη κατασκευή, αλλά για να μας πείσει ότι αξίζει να εξερευνούμε το διάστημα, ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών και κυρίως ότι πρέπει να εξετάζουμε με επιστημονικό τρόπο ακόμα και την πιο ‘τρελή’ υπόθεση.

6. Άραγε είναι δυνατή η ύπαρξη εξωγήινων κόσμων που παρακολούθησαν ή παρακολουθούν την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού;  Στην δημοσίευση [Past, present and future stars that can see Earth as a transiting exoplanet] οι L. Kaltenegger και J. K. Faherty αναφέρουν ότι μέσα σε μια ακτίνα 100 parsecs από τον Ήλιο υπάρχουν: 1.715 άστρα που στο παρελθόν (πριν από περίπου 5.000 χρόνια), βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση ώστε να εντοπίσουν ίχνη ζωής σε μια Γη διερχόμενη μπροστά από τον Ήλιο και 319 άστρα που θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα στα επόμενα 5.000 χρόνια. Μεταξύ αυτών βρίσκονται επτά άστρα για τα οποία είναι γνωστό πως φιλοξενούν εξωπλανήτες, όπως το άστρο Ross-128, που «έβλεπε» την διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο στο παρελθόν, και τα άστρα Teegarden και Trappist-1, που θα αρχίσουν να την «παρατηρούν» σε 29 και 1.642 χρόνια, αντίστοιχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα από την Γη έφτασαν ήδη σε 75 από το σύνολο των 2034(=1715+319) άστρων. Που σημαίνει ότι αν εκεί υπάρχουν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί μάλλον ξέρουν ότι υπάρχουμε.

7. Οι «απαγωγές» από εξωγήινους θα μπορούσαν να είναι όνειρα. Οι άνθρωποι που εδώ και δεκαετίες αναφέρουν ότι έπεσαν θύματα απαγωγής από εξωγήινους μπορεί απλά να ονειρεύτηκαν τις αλλόκοτες εμπειρίες, υποδεικνύει ρωσική μελέτη. Οι ερευνητές του Phase Research Center παρατήρησαν αρχικά ότι πολλά φερόμενα θύματα αναφέρουν ότι ένοιωθαν να βρίσκονται σε ονειρική κατάσταση όταν απήχθησαν, και πολλοί μάλιστα ένιωθαν παράλυτοι στη διάρκεια της περιπέτειάς τους. Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν σε όνειρα, σκέφτηκε η ερευνητική ομάδα, η οποία αποφάσισε να εξετάσει 152 εθελοντές που δήλωσαν ότι έχουν συνειδητά όνειρα, έχουν δηλαδή επίγνωση ότι είναι ξαπλωμένοι ενώ ονειρεύονται και μπορούν μάλιστα να κατευθύνουν το σενάριο του ονείρου.

8. Στις αρχές του 2021 κατέπεσε ο ισχυρισμός ότι η Αφροδίτη ίσως φιλοξενεί ιπτάμενα μικρόβια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Nature Astronomy εντόπιζε στην ατμόσφαιρα του αφιλόξενου πλανήτη ίχνη φωσφάνιο (φωσφίνιο), μιας τοξικής ένωσης που παράγεται στη Γη σχεδόν αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς. Η ανακάλυψη δημιούργησε υποψίες ότι ολόκληρες βιόσφαιρες μικροβίων μπορεί να ζουν στα σύννεφα της Αφροδίτης, μακριά από την αφιλόξενη επιφάνεια που βράζει στους 400 βαθμούς Κελσίου και δέχεται βροχές θειικού οξέος. Τελικά, εκτός από τις νεότερες μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει φωσφίνιο στην Αφροδίτη, κάποιες άλλες υποστηρίζουν πως ακόμα κι αν υπάρχει η ουσία αυτή μπορεί να προέρχεται από ηφαίστεια, όχι από εξωγήινη ζωή.

9. Η πρώτη επιστημονική ανάλυση των εικόνων που έστειλε από τον Άρη στη Γη το διαστημικό όχημα Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), επιβεβαιώνουν τις αρχικές εικασίες των επιστημόνων ότι ο κατάξερος κρατήρας Jezero στον οποίο κινείται, ήταν κάποτε μια μεγάλη λίμνη, που τροφοδοτείτο από το δέλτα κάποιου ποταμού πριν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι στα ιζήματα του πρώην βυθού είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ίχνη αρχαίας υδρόβιας ζωής. Επιπλέον, μακρόχρονη έκθεση σε νερό έδειξαν και τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα από τον Άρη. Αλλά η εντυπωσιακότερη είδηση σχετικά με τον πλανήτη Άρη είναι η ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων νερού από το διαστημικό σκάφος Exo Mars Trace Gas Orbiter (ΤGO).