Η Ερ.Ε.Ν.Ζω ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ICER ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ

ΑΚΡΑΤΑ (18/7/1981)

Κύμα εμφανίσεων ΑΤΙΑ παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 1981 σε πολλές περιοχές τις Πελοποννήσου με διάφορες αναφορές από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες. Όμως περισσότερο αποκαλυπτική και θεωρούμενη σαν μια από τις πιο αξιόπιστες μαρτυρίες ήταν η θέαση από δυο φίλους, το Θανάση Ραπανάκη και τον Γιάννη Κουτουβό, 23 και 25 ετών, που παραθέριζαν εκείνη την εποχή σε ένα κάμπινγκ στην Ακράτα της Αιγιαλείας, κάτοικοι Αθηνών και οι δυο. Το απόγευμα λοιπόν της 18ης Ιουλίου 1981 οι δυο φίλοι ξεκίνησαν από το κάμπινγκ για μια βόλτα προκειμένου να εξερευνήσουν και να φωτογραφίσουν διάφορα τοπία. Ευρισκόμενοι σε μια περιοχή που ονομάζετε Λεμονοδάσος κάπου 15 λεπτά με τα πόδια από το κάμπινγκ οι δυο φίλοι πρόσεξαν κάποια στιγμή ένα δισκοειδές αντικείμενο να κινείται στον ουρανό. Το χρώμα του ήταν γκριζωπό και βρισκόταν κάπου 1000 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους διαγράφοντας μια πτήση ευθείας γραμμής. Το μέγεθος του ήταν σαν ένα μικρό αεροπλάνο και πετούσε εντελώς αθόρυβα με πολύ μεγάλη ταχύτητα.  Σε κλάσματα δευτερολέπτου ο Θανάσης Ραπανάκης όπλισε την μηχανή του, μια Kodak instamatic, και τράβηξε γρήγορα τρεις φωτογραφίες. Ξαφνικά το αντικείμενο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διέγραψε μια ημικυκλική τροχιά και ήρθε ακριβώς από πάνω τους και από εκεί εκτοξεύτηκε σαν βολίδα σχεδόν κάθετα σε μεγάλο ύψος όπου και εξαφανίστηκε. Όταν άρχισε να τινάζετε προς τα πάνω και ενώ φάνηκε ότι κοντοστάθηκε κλάσματα του δευτερολέπτου κοντά στο σημείο που το παρατηρούσαν, άρχισε να ανυψώνετε παίρνοντας ένα χρώμα σαν ένα σίδερο που πυρώνετε στην φωτιά.Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, ο Γιάννης Κουτουβός επρόκειτο να φύγει για την Ευρώπη. Πήρε λοιπόν το φιλμ που είχε τραβήξει μαζί του και το έδειξε στους ειδικούς αρθογράφους μεγάλων περιοδικών της Γερμανίας και Νορβηγίας. Η γενική διαπίστωση του ήταν ότι προκάλεσαν πραγματικά μεγάλη έκπληξη αυτά τα τρία καρρέ του φιλμ. Στη Νορβηγία μάλιστα το φιλμ εξετάστηκε από ειδικούς του τμήματος φωτογραφίας της εφημερίδας « Αφτενποστεν» και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη φωτογραφικού τρικ ή απατής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έδειξε το φιλμ σε αρκετές ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά που με εξαίρεση την Ελευθεροτυπία όχι μόνο δεν έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα αλλά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δείξουν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους «παραμύθια». Η Ελευθεροτυπία ωστόσο έδειξε αρκετό ενδιαφέρον για το θέμα και δημοσίευσε στις 7/9/81 εκτός από την αφήγηση του Γιάννη Κουτουβού και τις φωτογραφίες.    

Από  το αρχειακό υλικό της Ερ.Ε.Ν.Ζω: Ελευθεροτυπία, 7 Σεπτεμβρίου 1981Στο βίντεο από το 2 λεπτό και μετά οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την εμπειρία τους στην ελληνική τηλεόραση