PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ήρθαν εξωγήινα όντα στη γη; Τι απαντά Κύπριος αστροφυσικός

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα έδωσε ο Κύπριος αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης

Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να επισκεφθούν, ή ακόμα και να έχουν επισκεφθεί εξωγήινα όντα τον πλανήτη μας, είναι καταθλιπτικά αμυδρές, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης. 

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινού πρώην αξιωματούχου περί ύπαρξης εξωγήινων όντων και επαφής τους με τη Γη, το ΚΥΠΕ ζήτησε την επιστημονική θέση του κ. Τσαγγαρίδη, ο οποίος είπε ότι, «αν η ερώτηση που μας προβληματίζει είναι αν υπάρχει γενικά στο σύμπαν εξωγήινη ζωή, θα μου φαινόταν πολύ περίεργο αυτός ο μπλε βράχος να είναι ο μόνος που φιλοξενεί αυτό το υπέροχο φαινόμενο».

 Συνέχισε λέγοντας ότι «μάλιστα πιστεύω ότι μιλώ εκ μέρους μιας σχετικά δυνατής πλειοψηφίας των αστροφυσικών του κόσμου επί του θέματος. Τα περισσότερα μοντέλα λύσης της εξίσωσης Drake, η οποία μας υπολογίζει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο Γαλαξία μας, έχουν λύσεις που αριθμούν χιλιάδες με εκατομμύρια, αλλά ηλιακά συστήματα που φιλοξενούν ζωή. Κι αυτό σε ένα μετρίου μεγέθους γαλαξία με περίπου 100-400 δισεκατομμύρια άστρα. Ας αναλογιστούμε τώρα ότι υπάρχουν περίπου 1-2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό σύμπαν…»

Τόνισε όμως ότι οι πιθανότητες να επισκεφθούν, ή ακόμα και να έχουν επισκεφθεί εξωγήινα όντα τον πλανήτη μας, «είναι καταθλιπτικά αμυδρές».

 «Μόνο ο χώρος που καταλαμβάνει το ηλιακό μας σύστημα είναι ασύλληπτα μεγάλος. Τόσο μεγάλος κατ’ ακρίβεια που ακόμα ψάχνουμε έναν 9ο πλανήτη, αέριο γίγαντα με μάζα 10 φορές αυτή της Γης και μέγεθος πέρα από 100 φορές μεγαλύτερο. Αν δεν σας πείθει αυτό να αναφέρουμε ότι ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, χρειάζεται πάνω από 120 έτη για να φτάσει τον Ήλιο» συνέχισε. 

Όπως είπε, «μέσα σε αυτό τον χώρο έχουν οι όποιοι εξωγήινοι να ψάξουν για να μας βρουν. Κι αυτό αν ξέρουν ότι υπάρχουμε, γιατί αν δεν γνωρίζουν, τότε έχουν να μας ψάξουν σε ένα χώρο τόσο ασύλληπτα πιο μεγάλο από αυτό του συστήματος μας που θα πρέπει να εντοπίσουν όχι απλά τον παροιμιώδη ψύλλο στα άχυρα, αλλά συγκεκριμένο κόκκο άμμου στον πλανήτη ολόκληρο. Άρα το να φτάσει ένα σκάφος εδώ τυχαία, όσο προηγμένη τεχνολογία και να διαθέτει, συνεπάγεται ανυπολόγιστα μικρή πιθανότητα». 

«Δεν μπορώ να μιλήσω με απόλυτη εμπεριστατωμένη γνώση επί του θέματος αν μας έχουν επισκεφθεί πότε εξωγήινοι, παρόλο που ως επιστήμονας με ενθουσιάζει το ενδεχόμενο αυτό. Όμως, αξιολογώντας τους αριθμούς, προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει συμβεί» κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσαγγαρίδης. 

Ανακάλυψη εξωγήινης μορφής ζωή

Ενώ το θέμα ύπαρξης εξωγήινης ζωής θεωρείτο «ταμπού» πριν μερικές δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα αφήνει ανοικτό πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, δήλωσε παλαιότερα στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΝΑΣΑ, Δρ Τζέιμς Γκριν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις  - που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή - ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη επιτρέποντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας.

Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή - και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή -  αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί - αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό». 

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε η ανθρωπότητα θα έχει έρθει σε επαφή με εξωγήινη ζωή, δήλωσε ο γνωστός Ιάπωνας θεωρητικός φυσικός και μελλοντολόγος Μιτσίο Κάκου.

"Προσωπικά, πιστεύω ότι μέσα σε αυτόν τον αιώνα θα έρθουμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, ακούγοντας τις επικοινωνίες τους μέσω ραδιοκυμάτων. Αλλά θα είναι δύσκολο να μιλήσουμε μαζί  τους καθώς θα μπορούσαν να είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά. Έτσι, στο μεταξύ, πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα τους για να κατανοήσουμε το επίπεδο τεχνολογίας τους. Είναι τύπου Ι, ΙΙ, ή ΙΙΙ; Και ποιες είναι οι προθέσεις τους. Είναι επεκτατικές και επιθετικές ή ειρηνικές;", είπε. 

Η  Δρ Nathalie Cabrol από το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης στις ΗΠΑ (SETI) είπε ότι “αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ίσως ένας εξωγήινος πολιτισμός να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τη Γη”, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειές μας η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιληφθεί τα μηνύματα αυτά.

Ακόμη και ο μεγάλος Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ ασχολήθηκε με το θέμα και είχε γράψει ένα ανέκδοτο δοκίμιο με τίτλο «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

“Δεν είμαι τόσο εντυπωσιασμένος από τον πολιτισμό μας εδώ, ούτως ώστε να πω ότι είμαστε τα μοναδικά σκεπτόμενα  όντα σε αυτό το τεράστιο σύμπαν`, έγραψε.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του με το ΚΥΠΕ ο Δρ. Δημήτρης Σταματέλλος, Αστροφυσικός, Κύριος Ερευνητής στο University of Central Lancashire, Preston της Βρετανίας, τόνισε ότι “αν αναλογιστούμε τον ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου αριθμό αστεριών στο σύμπαν, πιστεύω ότι είναι απίθανο οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής να απαντώνται μόνο στη Γη”.

Είχαμε ήδη επαφή, ισχυρίζονται άλλοι αξιωματούχοι

Αφορμή για τη συνέντευξη με τον κ. Τσαγγαρίδη ήταν οι δηλώσεις που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο του τέως επικεφαλής της Διαστημικής Ασφάλειας του Ισραήλ Χαϊμ Εσέντ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια  «Διαγαλαξιακή Ομοσπονδία Διαστήματος», ότι αντιπροσωπεία εξωγήινων έχει επισκεφθεί τη Γη και ότι χάρη σε αυτούς απετράπη ένας ολέθριος πυρηνικός πόλεμος. 

Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν μας επισκέπτονταν εξωγήινα όντα κάποια στιγμή.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις για την ύπαρξη εξωγήινων όντων κάνει εδώ και αρκετά χρόνια ο πρώην Υπουργός Αμυνας του Καναδά Πολ Χέλιερ.

Σε σειρά διαλέξεων και ομιλιών που δίνει σε πολλές χώρες του κόσμου αναφέρει ότι η ύπαρξη ΑΤΙΑ και εξωγήινων όντων είναι γνωστή σε κάποιους κύκλους, οι οποίοι αρνούνται να προβούν σε αποκαλύψεις.

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί επισκέπτονται τον πλανήτη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια αλλά θεωρούν ότι δεν είμαστε ακόμη αρκετά εξελιγμένοι (είμαστε πολεμοχαρείς και μολύνουμε τον πλανήτη μας) για να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας τα μυστικά του σύμπαντος και την τεχνολογία τους. Είπε ότι τους απασχολεί η τάση μας για αυτοκαταστροφή με πυρηνικά όπλα και ότι δεν είναι εχθρικοί προς εμάς.

Άλλες προσωπικότητες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το θέμα αυτό θα τύχει εκμετάλλευσης από κάποιους κύκλους, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη τεχνολογία για να δημιουργήσουν ένα εξωγήινο εχθρό, ο οποίος στην πραγματικότητα όμως δεν θα υπάρχει καν. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι με το πρόσχημα μιας «εξωγήινης απειλής» η παγκόσμια βιομηχανία των όπλων θα αναγκάσει κυβερνήσεις να εισέλθουν σε ένα νέο πόλεμο των άστρων με κούρσα διαστημικών εξοπλισμών.

Αυτό που αναμένεται με βεβαιότητα είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας για την εξερεύνηση του διαστήματος θα αρκεστούμε σε εξωγήινα βακτήρια. 

Σε ό,τι αφορά βακτηριακής μορφής ζωή, επιστήμονες της ΝΑΣΑ με τους οποίους συνομίλησε το ΚΥΠΕ μας δήλωσαν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει «η μεγάλη ανακοίνωση», ότι δηλαδή υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Υποψήφια ουράνια σώματα για φιλοξενία βακτηριακής μορφής ζωή είναι ο Αρης, ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη, ο δορυφόρος του Κρόνου Τιτάνας, τα νέφη της Αφροδίτης κ.α.

Πηγή

ΚΥΠΕ