PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Θα μπορούσαν εξωγήινοι να εντοπίσουν ραδιοφωνικά κύματα κεραιών κινητής τηλεφωνίας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αν υπάρχουν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί σε απόσταση έως και 10 ετών φωτός από τη Γη, θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον γήινο πολιτισμό από τα ραδιοφωνικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησαν την εκπομπή ραδιοφωνικών σημάτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να προσδιορίσουν αν θα μπορούσαν να εντοπιστούν από πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς σε διάφορα κοντινά άστρα:

υπολόγισαν το δυναμικό φάσμα ισχύος όπως θα το ανίχνευαν από την θέση τριών διαφορετικών αστέρων: Λαλάντ 21185 ή HD 95735 (απέχει 8,3 έτη φωτός από τη Γη), Μπάρναρντ (σε απόσταση 6 ετών φωτός από τη Γη) και Άλφα Κενταύρου (4,4 έτη φωτός από τη Γη). Η μέγιστη ισχύς που διαχέεται στο διάστημα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ~4GW ( 4 διδεκατομμύρια Watt). Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι περιοδική, εξαρτάται από την κατεύθυνση και δεν μπορεί προς το παρόν να ανιχνευθεί από έναν κοντινό εξωγήινο πολιτισμό που βρίσκεται σε ακτίνα εντός 10 ετών φωτός τη Γη, χρησιμοποιώντας όργανα με ευαισθησία π.χ. του ραδιοτηλεσκοπίου Green Bank. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, διαπιστώνει ότι πιο προηγμένοι τεχνολογικά πολιτισμοί θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις τωρινές εκπομπές ραδιοφωνικών κυμάτων κινητής τηλεφωνίας στη Γη. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να διαθέτουν πιο ευαίσθητα συστήματα λήψης, καθώς στη Γη εξελίσσονται όλο και πιο ισχυρά ευρυζωνικά συστήματα, η ανιχνευσιμότητα του ανθρώπινου πολιτισμού από άλλα νοήμονα όντα θα γίνεται όλο και πιο πιθανή. 

Ο καθηγητής Mike Garrett, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: Έχω ακούσει πολλούς συναδέλφους να υποστηρίζουν ότι οι γήινες ραδιοφωνικές εκπομπές μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Αν και αληθεύει ότι σήμερα έχουμε λιγότερους ισχυρούς πομπούς ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, η εξάπλωση των συστημάτων κινητής επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο είναι σημαντική. Ενώ κάθε σύστημα αντιπροσωπεύει ξεχωριστά σχετικά χαμηλής ισχύος ραδιοφωνικές εκπομπές, το συνολικό φάσμα δισεκατομμυρίων τέτοιων συσκευών είναι πολύ σημαντικό. Οι τωρινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι πριν τελειώσει η δεκαετία θα έχουμε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη περισσότερους από εκατό χιλιάδες τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Η Γη είναι ήδη ασυνήθιστα "φωτεινή" στο ραδιοφωνικό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ εύκολα ανιχνεύσιμοι από οποιονδήποτε προηγμένο πολιτισμό με τη σωστή τεχνολογία». Οι προσομοιώσεις δείχνουν επίσης ότι η υπογραφή των ραδιοφωνικών εκπομπών της κινητής τηλεφωνίας από τη Γη περιλαμβάνει μια σημαντική συμβολή από αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών διαμέσου των διαστημικών αποστολών Kepler, Transiting Exoplanet Survey Satellite, και τώρα πολύ περισσότερες πληροφορίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Υπάρχει η πιθανότητα προηγμένοι πολιτισμοί να βρίσκονται εκεί έξω και κάποιοι από αυτούς να παρατηρήσουν την ανθρωπογενή ραδιοεκπομπή που προέρχεται από τον πλανήτη Γη. Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να επεκτείνει την έρευνά της ώστε να συμπεριλάβει και άλλες πηγές που συνεισφέρουν στα ίχνη των ραδιοφωνικών σημάτων από τη Γη, όπως ισχυρά πολιτικά και στρατιωτικά ραντάρ, νέα ψηφιακά συστήματα εκπομπής, δίκτυα Wi-Fi, μεμονωμένες φορητές συσκευές και τα σμήνη των δορυφόρων που εκτοξεύονται σε χαμηλή τροχιά στην Γη, όπως το σύστημα Starlink του Έλον Μασκ.