PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ένα βιβλίο σχετικά με το διαστρικό αντικείμενο Oumuamua

Ο Avi Loeb επιμένει ότι είναι πιθανό να πρόκειται για εξωγήινο διαστημικό σκάφος ή ‘σκουπίδι’ εξωγήινης τεχνολογίας. Τον Οκτώβριο του 2017 το τηλεσκόπιο Pan-Starrs στη Χαβάη εντόπισε τον πρώτο διαστρικό επισκέπτη, ένα αστρονομικό αντικείμενο που δεν δημιουργήθηκε στο ηλιακό μας σύστημα. Οι αστρονόμοι βάφτισαν το άγνωστο αντικείμενο «Ουμουάμουα» (Oumuamua), που στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «αγγελιαφόρος από το μακρινό παρελθόν». Η ανακοίνωση των αστρονόμων το χαρακτήριζε ως έναν «κόκκινο και επιμήκη αστεροειδή» τονίζοντας το περίεργο σχήμα και μέγεθος του αντικειμένου. Περίπου έναν χρόνο μετά, ο καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής του τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Avi Loeb υποστήριξε ότι το εν λόγω διαστρικό αντικείμενο ήταν διαστημικό σκάφος κατασκευασμένο από έναν εξωγήινο πολιτισμό  που ταξίδευε στο ηλιακό μας σύστημα. Ένα από τα επιχειρήματά του ήταν ότι το διαστρικό αντικείμενο είχε ταχύτητα μεγαλύτερη από οποιονδήποτε γνωστό κομήτη ή αστεροειδή και η επιτάχυνσή του φαίνεται να αψηφά – έστω και ελάχιστα – την βαρυτική έλξη του ήλιου.                                                                                                    

Στα συμπεράσματα του άρθρου αναφέρεται ότι κάθε ερώτηση σχετικά με τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά αυτού του διαστρικού επισκέπτη του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να απαντηθεί υποθέτοντας ότι το Oumuamua είναι ένα φυσικό αστρονομικό αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για κατασκευή εξωγήινου πολιτισμού δεν δικαιολογείται δεδομένης της περιορισμένης γνώσης που διαθέτουμε σχετικά με τέτοιου είδους διαστρικά αντικείμενα. Και καταλήγουν, «όταν το Large Synoptic Survey Telescope (LSST) θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το 2022, θα υπάρξει η δυνατότητα ανακάλυψης κι άλλων παρόμοιων διαστρικών αντικειμένων. Έτσι, σύντομα θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα πόσο συνηθισμένα – ή σπάνια – είναι τα χαρακτηριστικά του Oumuamua. Κι αυτή η γνώση θα μας δείξει την μεγάλη εικόνα για τις διαδικασίες σχηματισμού αντικειμένων στους πρωτοπλανητικούς δίσκους, τις διαδικασίες της εξέλιξής και εκτόξευσής τους που επικρατούν σε όλο τον Γαλαξία». Εν ολίγοις, δεν βρήκαν πειστικά στοιχεία που να ευνοούν την ερμηνεία περί εξωγήινου διαστημοπλοίου (ή σκουπιδιού εξωγήινης τεχνολογίας) όσον αφορά το Oumuamua. Όμως ο Avi Loeb επανέρχεται στο θέμα με το βιβλίο του ‘Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth’, που θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου 2021. Εκεί επιμένει και αναπτύσσει τα επιχειρήματά του σχετικά με την αμφιλεγόμενη θεωρία του ότι το Oumuamua είναι εξωγήινο διαστημικό σκάφος.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι Loeb διαχειρίζεται λανθασμένα ‘επιστημονικά επαληθευμένες βεβαιότητες’ και ορμώμενος από μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποια χαρακτηριστικά του Oumuamua, π.χ επιτάχυνση, δημιουργεί θόρυβο για να πουλήσει το βιβλίο του. Σε άλλους η επιμονή του Loeb ίσως να θυμίζει αιρετικούς αστρονόμους, όπως ο  Fritz Zwicky ή τον Halton Arp. Δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει και μάλλον δεν έχει σημασία.

Πάντως η διέλευση ενός διαστρικού αντικειμένου, πέρα από τις εξειδικευμένες διαφωνίες μεταξύ των αστρονόμων, γίνεται η αιτία για την έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο ακόμα κι αν δεν μας πείσει ότι το Oumuamua ήταν ένα εξωγήινο διαστημικό κατασκεύασμα, θα περιέχει σίγουρα αδιάσειστα επιχειρήματα γιατί αξίζει να εξερευνούμε το διάστημα και γιατί δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.

Η υπόθεση έκλεισε προσωρινά τον Ιούλιο του 2019, με την δημοσίευση άρθρου των αστρονόμων της «Ομάδας Oumuamua του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης» στο περιοδικό Nature Astronomy με τίτλο «The Natural History of ‘Oumuamua». Εκεί συνοψίζονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από την διέλευση του αντικειμένου Oumuamua από το ηλιακό μας σύστημα.