PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Το μεγάλο κύμα ΑΤΙΑ πάνω από την Κύπρο το 1978

Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1978, στην πόλη της Πάφου στην Κύπρο, συνέβησαν μια σειρά από παράξενα γεγονότα. Δεκάδες Κύπριοι, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες, ισχυρίζονταν ότι έγιναν μάρτυρες πολλών θεάσεων ΑΤΙΑ πάνω από τον ουρανό της Κύπρου και κυρίως πάνω από την Πάφο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις σ’ ολόκληρο το νησί και δεν άφησε αδιάφορες τις αρχές. 
Η αστυνομία πήρε καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και η CICAP (Κυπριακή Επιτροπή Έρευνας Αγνώστων Ιπτάμενων Αντικειμένων) που είχε ιδρυθεί μόλις δύο μήνες νωρίτερα από τον καθηγητή του Ανώτατου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Αντρέα Αχιλλίδη, άρχισε έρευνες για να εξακριβώσει την αλήθεια και να βγάλει συμπεράσματα. 
Το Κυπριακό περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, στην προσπάθεια του να παρουσιάσει την πραγματικότητα και να δώσει επιστημονικές εξηγήσεις, επισκέφτηκε την Πάφο, πήρε συνεντεύξεις από τους αυτόπτες μάρτυρες, ήρθε σε επαφή με την CICAP, φωτογράφισαν τις περιοχές που εμφανίστηκαν τα ΑΤΙΑ, είδαν τις φωτογραφίες που τα αποθανάτισαν και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής τους έρευνας. Με οδηγό λοιπόν την συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1978, πάμε να δούμε αναλυτικά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, και υποχρέωσαν όλους του Κύπριους να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό.

Οι τρεις επιβάτες ενός διερχόμενου αυτοκινήτου κατέβηκαν και μαζί με τους άλλους τρεις που στέκονταν ήδη εκεί, στην περιοχή «Καυκάλλα» της Πάφου, απόμειναν να κοιτάζουν έκπληκτοι το μυστηριώδες φωτεινό αντικείμενο που αιωρείτο ακίνητο στον ουρανό μεταξύ του Κάστρου και του ξενοδοχείου «Διόνυσος». Έτσι αφηγείται ο πρώην σχεδιαστής και τώρα εκτιμητής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χρυσόστομος Παπαλλάς, 38 χρόνων, κάτοικος Γεροσκήπου, την εμπειρία του της 6ης Νοεμβρίου 1978. Ο Παπαλλάς, που πρώτος ισχυρίζεται ότι είδε το ΑΤΙΑ πάνω από το λιμάνι της Πάφου στις 10:10 μ.μ. είναι και ο άνθρωπος που σταμάτησε το διερχόμενο αυτοκίνητο για να δουν κι οι τρεις επιβάτες του το παράξενο θέαμα. 

Μεταξύ των τριών ήταν και κάποιος Γιαλλουρης, πρώην παίκτης του Ευαγόρα. Οι άλλοι δύο της παρέας του Παπαλλά ήταν ο Νίκος Αθηνοδώρου, 28 ετών, οδοντίατρος, και Γεώργιος Γέρου, 30 ετών, φωτογράφος, επίσης κάτοικοι Γεροσκήπου. Οι τρεις τους επέστρεφαν εκείνο το βράδυ από τον κινηματογράφο «Αττικό» της Πάφου στην Γεροσκήπου. Όταν έφτασαν στην περιοχή Καυκάλλα κι ενώ ετοιμάζονταν να στρίψουν αριστερά για να μπουν στον δρόμο που είναι παράλληλος της παραλίας το βλέμμα του Παπαλλά έπεσε στην περιοχή του λιμανιού. Η περιοχή ήταν φωτισμένη, όπως φωτισμένο ήταν και το κάστρο από προβολέα. «Το «Αλόη» (ξενοδοχείο), έχει τόσο φωτεινή ταμπέλα», αναρωτήθηκε. «Σταμάτα να κατέβουμε διότι δεν είναι ταμπέλα» του είπε ο Γέρου που έστρεψαν το βλέμμα προς το Κάστρο, ενστικτωδώς, μαζί με τον Αθηνοδώρου.  

Είχε πορτοκαλί φως και άλλαζε σχήματα

Οι τρεις φίλοι κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και συνέχισαν να παρατηρούν έκπληκτοί το φωτεινό αντικείμενο ενώ ο Παπαλλάς σταμάτησε το διερχόμενο αυτοκίνητο με τους τρεις επιβάτες. Όπως αφηγείται ο Παπαλλάς: «όταν το είδα για πρώτη φορά μέσα από το αυτοκίνητο είχε σχήμα παραλληλόγραμμου, χωρίς γωνίες, με ανώμαλες όμως γραμμές. Όταν κατέβηκα είχε σχήμα ημικύκλιου, μετά τριών τετάρτων του κύκλου και ύστερα επανήλθε στο αρχικό παραλληλόγραμμο. Μετά χωρίστηκε σε τρεις μεγάλες κουκίδες με κενά μεταξύ τους, στην συνέχεια έγινε με κουκίδες φωτός περίγραμμα τριών τετάρτων του κύκλου, και τελικά εξαφανίστηκε για 15 περίπου δευτερόλεπτα. 

Όταν επανεμφανίστηκε ήταν μια συμπαγής  μάζα σε σχήμα κύκλου, που του έλειπε όμως μέρος του ενός τετάρτου του, αλλά εξέπεμπε πιο έντονο από την προηγούμενη φορά πορτοκαλί φως. Στην ίδια θέση ακίνητο έμεινε για 3-4 λεπτά και μετά άρχισε να απομακρύνεται, έτσι όπως ήταν συμπαγές. Με την απομάκρυνσή του, κατά την οποία φαινόταν να κινείται στο ίδιο ύψος το φως του εξασθενούσε μέχρι που χάθηκε. Και στις δύο περιπτώσεις φαινόταν ακίνητο και από το σημείο που το βλέπαμε είχε την εξής θέση: μεταξύ του Κάστρου και του ξενοδοχείου «Διόνυσος», 2-3 μέτρα πάνω και αριστερά του Κάστρου, δηλαδή στα νότια του. Από τι στιγμή που το είδα για πρώτη φορά μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς, πέρασαν περίπου 10 λεπτά. Σε μέγεθος νομίζω ότι ήταν πιο μεγάλο από το Κάστρο».     

Τη δική του περιγραφή δίνει και ο Γεώργιος Γέρου: «Όταν το πρωτοείδα είχε φωτεινό πορτοκαλί χρώμα σαν λάβα φωτιάς. Ήταν ακίνητο και είχε ωοειδές σχήμα αλλά το πάνω μέρος του ωοειδούς δεν ήταν ευδιάκριτο. Εμείς βρισκόμασταν σε απόσταση 1.5 μιλίου περίπου απ’ αυτό και φαινόταν να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα σε ύψος όχι μεγαλύτερο από 700 μέτρα από την κορυφή του Κάστρου. Ήταν μεγαλύτερο σε μέγεθος από το Κάστρο αλλά όχι διπλάσιο του Κάστρου. Όταν έγινε τρεις κουκίδες ακολούθησε η εξής αλλαγή: οι τρεις κουκίδες έγιναν δύο, αφού ενώθηκαν οι δύο από τις τρεις μεταξύ τους, και οι δύο που απέμεναν πλέον ενώθηκαν σε μία και ύστερα εξαφανίστηκε. 

Η πρώτη του εξαφάνιση κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και η δεύτερη εμφάνιση του διήρκεσε λιγότερο χρόνο από την πρώτη. Όταν εξαφανίστηκε εντελώς πρέπει να είχε απομακρυνθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το βάθος, διότι το φως του φαινόταν να σβήνει σιγά, σιγά. Από τη στιγμή που το πρωτοείδα μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς πέρασαν 10 λεπτά περίπου».

Ο οδοντίατρος Νίκος Αθηνοδώρου λέει ότι το μέγεθος του άγνωστου αντικειμένου ήταν περίπου το μισό του Κάστρου. Το σχήμα του ήταν ωοειδές, διακεκομμένο στο πάνω μέρος. Όταν το πρωτοείδα είχε σχήμα σχεδόν ημικυκλίου, κάπως ανώμαλου εσωτερικά. Το χρώμα του ήταν πορτοκαλί. Σιγά, σιγά έγινε πιο μικρό και κατέληξε σε γραμμή. Η γραμμή μεταμορφώθηκε διαδοχικά σε τρεις κουκίδες, σε δύο κουκίδες, σε μία κουκίδα, μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς. Όταν επανεμφανίστηκε είχε σχήμα πιο μεγάλο από ημικύκλιο και χρώμα πιο έντονο πορτοκαλί. Ύστερα μίκρυνε μέχρι που εξασθένησε το φως του και εξαφανίστηκε. Το αντικείμενο ήταν ακίνητο και βρισκόταν λίγο πιο ψηλά από το Κάστρο, προς τον ορίζοντα. Από τη στιγμή που το πρωτοείδα μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς πέρασαν περίπου 10 λεπτά».

Δεν φαινόταν με το μάτι, αλλά εμφανίστηκε στο φιλμ

Αλλά η ιστορία της εμφανίσεως του παράξενου αντικειμένου δεν επρόκειτο, τουλάχιστον για τους τρεις φίλους, να τελειώσει εκείνο το βράδυ. Το βράδυ της επόμενης μέρας, 7 Νοεμβρίου, ο Παπαλλάς με τον Γέρου και τις συζύγους τους, ο Αθηνοδώρου με την αρραβωνιαστικιά του και άλλα έξι άτομα πήγαν από τις 8  μ.μ. στην Καυκάλλα, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου είχαν δει την προηγούμενη μέρα το παράξενο φως, με την ελπίδα ότι θα απολάμβαναν ξανά το θέαμα. Ο Γέρου είχα μαζί του και μια φωτογραφική μηχανή. Έμειναν εκεί μέχρι τις 10:45 μ.μ. αλλά τίποτα δεν φάνηκε. Έτσι αποφάσισαν να φύγουν. 

Όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους η αρραβωνιαστικιά του Αθηνοδώρου, Σοφούλα Ευγενίου, διαπίστωσε ότι είχε χάσει το σταυρό της. Κι επειδή υποψιαζόταν ότι τον είχε χάσει στο σημείο που είχαν πάει για να δουν το άγνωστο αντικείμενο ξεκίνησε με την αδερφή της και τον γαμπρό της Παπαλλά για να ψάξουν σε εκείνο το σημείο. Αλλά όταν έφτασαν, προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν πάνω από το Κάστρο το μυστηριώδες φως. «Πράγματι», λέει ο Παπαλλάς, «το άγνωστο αντικείμενο σε σχήμα παραλληλόγραμμου, χωρίς γωνίες και με ανώμαλες γραμμές, βρισκόταν ακίνητο στο ίδιο σημείο που το είδαμε το προηγούμενο βράδυ. Η ώρα ήταν 11:35 μ.μ. περίπου. Δεν σταμάτησα το αυτοκίνητο. Επέστρεψα αμέσως πίσω κι είπα στις δύο γυναίκες να ξυπνήσουν τον Γέρου και να του πουν να πάρει την φωτογραφική μηχανή και να έρθει να με βρει στην Καυκάλλα. 

Ήταν 11:40 μ.μ., δηλαδή έκανα 5 λεπτά μέχρι να επιστρέψω. Κοίταξα αμέσως πάνω από το Κάστρο. Αλλά το μόνο που είδα ήταν μια συμπαγή μάζα από έντονο πορτοκαλί φως, σε σχήμα κύκλου από το οποίο έλειπε μέρος του ενός τετάρτου του κύκλου, να εξαφανίζεται. Ο Γέρου έφτασε εκεί 6-7 λεπτά μετά που εξαφανίστηκε το αντικείμενο». Όταν ο Γέρου είδε ότι είχε φτάσει αργά δεν έφυγε άπρακτος. Παρόλο που δεν έβλεπε τίποτα φωτογράφισε δύο φορές το σημείο στο οποίο είχε δει την προηγούμενη νύχτα το μυστηριώδες φως. Είχε διαβάσει για τα ΑΤΙΑ και είχε υπόψιν του ότι ένα ΑΤΙΑ αθέατο με γυμνό μάτι είναι δυνατό να εμφανιστεί πάνω σε φιλμ όταν φωτογραφηθεί. 

Για τις φωτογραφίες χρησιμοποίησε μηχανή «Μινόλτα» με Β (φακός ανοιχτός), με διάφραγμα 1,4, με φιλμ 400ASA Codak Colour και με τηλεφακό 205 , που φέρει τέσσερις φορές πιο κοντά ότι παρουσιάζεται σε αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Όταν εμφάνισε το φιλμ διαπίστωσε ότι πάνω σε αυτό είχε αποτυπωθεί η συμπαγής μάζα φωτός σε σχήμα κύκλου από το ένα τέταρτο του οποίου έλειπε ένα μέρος. Δηλαδή στο φιλμ εμφανιζόταν το ίδιο σχήμα που είχε δει ο Παπαλλάς να εξαφανίζεται 6-7 λεπτά πριν πάει εκεί ο Γέρου˙ το ίδιο σχήμα που είχαν δει οι τρεις φίλοι να εξαφανίζεται το προηγούμενο βράδυ. Τις φωτογραφίες αυτές όσο και το φιλμ έδειξε ο Γέρου στους δημοσιογράφους που τον συνάντησαν στην Πάφο. Ο Γέρου είχε στα χέρια του δύο φωτογραφίες. Στη μία παρουσιάζεται μια συμπαγής μάζα φωτός σε σχήμα σχεδόν κυκλικό. Στην άλλη φωτογραφία, που όπως λέει την έβγαλε αμέσως μετά την πρώτη, η μάζα φαίνεται μισοδιαλυμένη και όχι συμπαγής.

Ασημένιος δίσκος στις 7:30 το πρωί πάνω από την Πάφο

Το ίδιο βράδυ, της 7ης Νοεμβρίου, ένα μυστηριώδες αντικείμενο ισχυρίζεται ότι είδε σε απόσταση 2-3 μιλίων από την ακτή στα δυτικά της Πάφου και ο Λεωνίδας Θεμιστοκλέους, 30 χρόνων, κομμωτής, κάτοικος Πάφου, με την Αγγλίδα αρραβωνιαστικιά του Τζέην Ουώλτερ. Βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο «Αλόη» εκείνη την στιγμή – θα ήταν περίπου 10μ.μ.. Όπως λέει ο Θεμιστοκλέους: «Στην αρχή το αντικείμενο είχε σχήμα ημικυκλίου. Εξέπεμπε φως κόκκινο προς το πορτοκαλί. Νόμισα ότι ήταν το φεγγάρι αλλά φεγγάρι δεν υπήρχε εκείνη την νύχτα. Η αρραβωνιαστικιά μου μου είπε: «Είναι ιπτάμενος δίσκος». Μου έδωσε την εντύπωση ότι καθόταν πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας διότι άλλαζε σχήματα και νόμισα ότι αυτό οφείλεται στο ότι διάφορα μέρη του το κάλυπταν κατά διαστήματα τα κύματα. 

Από ημικύκλιο έγινε σχεδόν όπως το τρίγωνο, αλλά μόνο οι γωνίες του τριγώνου ήταν φωτισμένες. Το υπόλοιπο μέρος έμεινε μαύρο. Ύστερα μεταμορφώθηκε σε κύκλο ολόφωτο και τελικά έγινε παραλληλόγραμμο χωρίς γωνίες, κάθετο προς την επιφάνεια της θάλασσας. Το έβλεπα για 10 λεπτά περίπου στα αριστερά του Κάστρου. Πρέπει να είχε μέγεθος 10 φορές πιο μεγάλο από το Κάστρο. Τελικά αποφάσισα να ανέβω στο Κάστρο για να το δω καλύτερα αλλά όταν έφτασα εκεί δεν φαινόταν πια τίποτα. Είχε εξαφανιστεί».

Ο κατάλογος όμως των αυτοπτών μαρτύρων δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν κι άλλοι που ισχυρίζονται ότι εκείνες τις μέρες είδαν ΑΤΙΑ στον ουρανό της Πάφου. Ένας από αυτούς είναι και ο Θεοδόσης Μυλωνάς, 33 χρόνων ατμοκαθαριστής, κάτοικος Πάφου. Ο Μυλωνάς λέει ότι είδε ένα τέτοιο αντικείμενο στις 7:30 το πρωί της 7ης Νοεμβρίου από την βεράντα του σπιτιού του, που βρίσκεται στην οδό Μαυρογένους 11. Αφηγείται ο Μυλωνάς: «Εκείνη την στιγμή προγευμάτιζα. Ξαφνικά ένα ασημί αντικείμενο που αιωρείτο ακίνητο ψηλά, στα δεξιά του Κάστρου μου κίνησε την περιέργεια. Υπολογίζω ότι βρισκόταν σε ύψος 150 μέτρων μεταξύ της θάλασσας και των πολυκατοικιών του Ράφτη, πάνω από το δρόμο της Κάτω Πάφου. Έμοιαζε σαν δίσκος του καφετζή. Ήταν στρογγυλό κι είχε το μέγεθος τροχού του αυτοκινήτου. 

Το σπίτι μου από το σημείο που βρισκόταν το αντικείμενο απέχει περίπου 1,5 με 2 μίλια. Ξαφνικά το αντικείμενο έβγαλε πίσω του ένα ασημί φως κι άρχισε να κινείται. Ενώ είχε μέγεθος τροχού το φως που έβγαζε είχε μήκος 1,5 μέτρου. Δεν έβγαζε καθόλου ήχο. Προχώρησε μέχρι τους τάφους των βασιλέων, δηλαδή κάλυψε μια απόσταση σχεδόν ενός μιλίου, έκανε στροφή, επέστρεψε στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε κι απομακρύνθηκε προς την θάλασσα. Από την στιγμή που το πρωτοείδα μέχρι που εξαφανίστηκε πέρασαν τρία λεπτά περίπου».

Στις 14 Νοεμβρίου ένα ασυνήθιστο φαινόμενο είδε και ο Κυριάκος Βλεβοταμάς, Διευθυντής της τράπεζας ¨Γκρίντλευς» Πάφου. Η ώρα ήταν 7-7:30 το βράδυ. Βρισκόταν στο χωριό Πάνω Αρόδες. Παρόλο που ήταν βράδυ, ο ουρανός είχε διαύγεια. Ξαφνικά ψηλά στον ουρανό, σε ύψος 10.000 μέτρων όπως υπολογίζει είδε μια άσπρη ουρά μήκους 15 μέτρων περίπου. Μπροστά της υπήρχε ένα ακίνητο φως, προς το κίτρινο, που φαινόταν να ανεβοκατεβαίνει. Αυτό συνεχίστηκε για 2-3 λεπτά μέχρι που κινήθηκε. Στην συνέχεια ακολούθησε την κατεύθυνση Βάσας – Τροόδους και εξαφανίστηκε.

Έβγαζε ήχο ασυρμάτου και νέκρωσε τα τηλέφωνα

Αποκορύφωμα των εμφανίσεων ΑΤΙΑ στον ουρανό της Πάφου υπήρξε ο εντοπισμός ενός τέτοιου αντικειμένου στις 2:30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου πάνω από μια φάρμα 300 μέτρα νότια του ξενοδοχείου «Θεοφανώ» κοντά στην ακτή. Εκείνο το βράδυ εργαζόταν στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ο λογιστής Γεώργιος Γεωργίου, 21 ετών. Ο Γεωργίου αντικαθιστούσε κάποιον άλλο υπάλληλο που είχε ρεπό. Γύρω στις 2:30π.μ. άκουσε απ’ έξω ένα διακεκομμένο σφύριγμα όπως τον ήχο που εκπέμπει ο πομπός του ασυρμάτου. Κοίταξε από την πόρτα και έκπληκτος είδε δέκα μέτρα πάνω από τις κορυφές των κυπαρισσιών (που περιστοιχίζουν την φάρμα), ένα ωοειδές αντικείμενο χρώματος λαμπερού γκρίζου προς το ασημί το οποίο περιεβάλλετο από πράσινο φως. Το πράσινο φως δεν περιέβαλε ολόκληρο το αντικείμενο αλλά μόνο τη θεατή περίμετρο του. 

Είχε διάμετρο περίπου δύο μέτρων. Για μισό λεπτό περίπου συνέχισε να κοιτάζει το μυστηριώδες αντικείμενο. Ύστερα προσπάθησε να τηλεφωνήσει στο ξενοδοχείο «Αλόη», που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα στα βόρεια από τέσσερις γραμμές. Η μια γραμμή φαινόταν κρατημένη ενώ οι άλλες τρεις έμοιαζαν σαν να είχαν κοπεί. Για πέντε λεπτά συνέχισε τις προσπάθειες του αλλά μάταια. Ύστερα από δέκα λεπτά ξανακοίταξε προς τα δέντρα αλλά το αντικείμενο είχε εξαφανιστεί. Πόσο δυνατό ήταν το πράσινο φως; Ο Γεωργίου λέει: «Φώτιζε τα δέντρα τόσο καθαρά ώστε ξεχώριζαν τα κλαδιά στις κορυφές τους. Το φως καθώς έφευγε από το αντικείμενο κι έπεφτε στις κορυφές των δέντρων σχημάτιζε ρόμβο». 

Όταν εξαφανίστηκε το αντικείμενο ο Γεωργίου δεν ξαναδοκίμασε να τηλεφωνήσει στο «Αλόη» για να δει αν θα κατάφερνε να επικοινωνήσει. Όμως την επόμενη μέρα ρώτησε τον υπάλληλο, που το προηγούμενο είχε την ευθύνη ν ‘απαντά στα τηλέφωνα του «Αλόη» για να μάθει αν ήταν κρατημένες οι γραμμές του. Ο υπάλληλος, ονόματι Γιάννης Σταυρινίδης, τον διαβεβαίωσε ότι ούτε κρατημένα ήταν τα τηλέφωνα αλλά ούτε και κτύπησαν καθόλου. Ο Γεωργίου συσχέτισε την «εξουδετέρωση» των γραμμών με την παρουσία του άγνωστου αντικειμένου, κι αυτό τον πανικόβαλε.

Αυτή ήταν η πιο σημαντική εμφάνιση άγνωστου αντικειμένου στον ουρανό της Πάφου. Ίσως να υπήρξαν κι άλλες που έγιναν αντιληπτές αλλά να παραμένουν στην αφάνεια επειδή αυτοί που τις αντελήφθησαν είτε δεν τους έδωσαν σημασία είτε φοβούνταν ότι θα χαρακτηριστούν σαν φαντασιόπληκτοι. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι αυτή η πιθανότητα του «κακοχαρακτηρισμού» κρατά κλειστά τα στόματα πολλών αυτοπτών μαρτύρων σε πολλά μέρη του κόσμου.

Πάνω από εθνοφρουρούς που έκαναν εκπαίδευση

Εμφανίσεις ΑΤΙΑ έγιναν και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Σχετικές αναφορές υποβλήθηκαν προς την Κυπριακή Επιτροπή Ερεύνης Αγνώστων Ιπταμένων Αντικειμένων από τη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

• Τρείς Άγγλοι από τη Δασούπολη και την Ακρόπολη ανέφεραν ότι είδαν στις 31 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου 1978, γύρω στις 5 το απόγευμα ένα αντικείμενο οβάλ προς τα βουνά της Πάφου. Ύστερα από λίγο αεροπλάνα άρχισαν να ψάχνουν γι ‘αυτό (προφανώς τ’ αεροπλάνα ήταν βρετανικά).

• Μέλος της RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) ανέφερε ότι προς το τέλος του 2ου 10ημέρου του Νοεμβρίου είδε πάνω από τη βάση Ακρωτηρίου αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο.

• Εθνοφρουροί ανέφεραν ότι ένα βράδυ στις αρχές του 2ου 10ημέρου του Νοεμβρίου ενώ έκαναν νυχτερινή εκπαίδευση στην περιοχή Αγίας Φύλας Λεμεσού είδαν αγνώστου ταυτότητα ιπτάμενο αντικείμενο.

Και οι περιπτώσεις εμφανίσεων αυτών των μυστηριωδών αγνώστων αντικειμένων δεν έχουν τέλος. Θα βρεθούν κι άλλοι πολλοί στο μέλλον να ισχυριστούν ότι τα είδαν σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, ένα ή πολλά μαζί, όπως συμβαίνει σ ολόκληρο το κόσμο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κι άλλοι θα γίνουν πιστευτοί, άλλοι όχι. Αλλά το θέμα δεν εξαντλείται. Το θέμα θα εξαντληθεί, ίσως, μόνο όταν δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα: Από που προέρχονται τα ΑΤΙΑ και ποιοι οι σκοποί τους (γιατί ότι υπάρχουν είναι αποδεδειγμένο). Αλλά τότε άλλα ερωτήματα θα προβάλουν, πολλαπλάσια σε αριθμό και σε μέγεθος.      

Πηγή: Κυπριακό περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, Δεκέμβριος 1978