PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Έλληνες ηθοποιοί, αυτόπτες μάρτυρες ΑΤΙΑ


Ποιος είπε ότι οι εμπειρίες με ΑΤΙΑ είναι αποκλειστικότητα του απλού, καθημερινού ανθρώπου. Ένας μεγάλος αριθμός διασήμων έχουν ισχυριστεί ότι είχαν ένα προσωπικό τετ-α-τετ με «κάτι» εξωγήινο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μικ Τζάγκερ και της συντρόφου του Μάριαν Φέιθφουλ το 1968, όταν βρισκόμενοι σε ένα κάμπινγκ, και κατά την διάρκεια της νύχτας είδαν ένα ΑΤΙΑ να «επιπλέει» στον ουρανό σε σχήμα τσιγάρου.
Σε μια από τις πολυάριθμες βιογραφίες του «Captain Kirk», ο συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι ο Shatner είχε ένα τετ-α-τετ με εξώκοσμη ζωή: ήταν στην έρημο Μοχάβε όταν η μηχανή του σταμάτησε μυστηριωδώς να λειτουργεί, με τον Shatner να ακολουθεί μια περίεργη οπτασία και να φτάνει σε ένα βενζινάδικο, πάνω από το οποίο είχε λέει σταθμεύσει ένας μεταλλικός ιπτάμενος δίσκος. Ο Νταν Ακρόιντ, ο περίφημος Ghostbuster,  μπορούσε να μην έχει εξωγήινη εμπειρία; πίσω στη δεκαετία του '80, ξύπνησε ένα βράδυ κάθιδρος και είπε στη γυναίκα του: «Με καλούν. Θέλω να βγω έξω». Αστειότητες, θα πείτε, μόνο που το επόμενο πρωινό όλη η γειτονιά ήταν ανάστατη και οι περίοικοι μοιράζονταν την ίδια ακριβώς εμπειρία, με τους τολμηρούς που υπάκουσαν στις απόκοσμες διαταγές και βγήκαν από το σπίτι τους να παρατηρούν ένα μεγάλο ροζ(!) ΑΤΙΑ να φτερουγίζει αμέριμνο στον ουρανό...
Παρόμοιες εμπειρίες έχουν περιγράψει ακόμα οι Elvis Presley, Mohamed Ali, Jackie Gleason, Sammy Hagar, Russell Crowe και πολλοί ακόμα. Πιθανόν πολλές από αυτές τις εμπειρίες να είναι πραγματικές. Στον κόσμο των celebrity όμως ή αν θέλετε των εκκεντρικών celebrity, η θέληση για διαρκή προβολή ίσως πρέπει να μας προβληματίσει για την αξιοπιστία αυτών των αναφορών.  
Σε μια εποχή όμως πιο αθώα, όπου οι άνθρωποι μη διεπόμενοι από την μετέπειτα ρηχή -και πολλές φορές ανήθικη- υλιστική ματαιοδοξία, που κρατούσαν μικρό καλάθι, συναντάμε από τους δικούς μας μεγάλους έλληνες ηθοποιούς αντίστοιχες ενδιαφέρουσες αναφορές. Η πιο παλιά αναφορά και η οποία δεν είναι  ιδιαίτερα γνωστή, έρχεται από την περιοχή της Ζαχλωρού, μεταξύ Διακοφτού και Καλαβρύτων, από το μακρινό 1955.
Όπως περιγράφει ο Γ. Μπαλάνος στο βιβλίο του «Όντα από το διάστημα», το επεισόδιο συνέβη κατά το γύρισμα της ταινίας «Γκόλφω». Πρώτος που πρόσεξε κάτι και διέκοψε το γύρισμα ήταν ο γνωστός ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Ένας άλλος μάρτυρας ήταν ο παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος, ο οποίος και δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Ήταν δύο ιπτάμενοι δίσκοι, που άστραφταν στον ήλιο και είχαν γύρω-γύρω ένα είδος φωτοστέφανου. Πετούσαν με μεγάλη ταχύτητα κρατώντας ορισμένη απόσταση ο ένας από τον άλλο. Σε μια στιγμή, ο πρώτος έκανε κάτι περίεργα «λούπινγκ», και ύστερα πήρε πάλι σταθερή κατεύθυνση προς τη Κόρινθο, ακολουθούμενος σε ίδια πάντα απόσταση από τον άλλο. Οι δύο δίσκοι είχαν το ίδιο στρογγυλό σχήμα. Μάρτυρες του επεισοδίου ήταν 10-15 τεχνικοί και ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων αναφέρονται η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Νίκος Κάζης, ο Ορέστης Λάσκος κ.α. Μια ακόμα αναφορά του 1974, αφορά τον Θανάση Βέγγο, και την συναντάμε στο βιβλίο του Μάκη Ποδότα «Φάκελος Ελλάδα». Η μαρτυρία του εκδότη  κ. Στάμου Στίνη έχει ως εξής: «Ήταν γύρω στις 7 το απόγευμα κάποια μέρα του Ιουλίου του 1974,λίγο πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο. Ξαφνικά το πλήθος των παραθεριστών στη γραφική παραλία του Τολό (Αργολίδα), παρατήρησε ένα λαμπρό φωτεινό αντικείμενο να κατεβαίνει από τον ορίζοντα της θάλασσας, εκτελώντας γρήγορες και άτακτες κινήσεις. Σε λίγο το αντικείμενο ακινητοποιήθηκε λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το πολύ τρία χιλιόμετρα από την ακτή. Όλοι μείναμε έκπληκτοι καθώς συνειδητοποιούσαμε ότι δεν επρόκειτο ούτε για γήινο αεροσκάφος ούτε φυσικά για δορυφόρο ή μετεωρίτη. «UFO!», φώναζαν αυθόρμητα οι περισσότεροι παραθεριστές και καθώς άρχισε να σουρουπώνει, πράσινα και πορτοκαλί φώτα φαίνονταν να περιστρέφονταν γύρω από το άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο. Άλλοι το παρακολουθούσαμε με τα κιάλια μήπως και διακρίνουμε κάτι περισσότερο, ανάμεσά μας και ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Βέγγος! Άλλοι τραβούσαν φωτογραφίες, έστω και από τόσο μακριά με την ελπίδα να διασώσουν την απίστευτη αυτή εμπειρία. Τέλος, κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν μία βάρκα και να «κυνηγήσουν» το UFO. Μάταια όμως. Γύρω στις 9 μ.μ. το άγνωστο αντικείμενο ανυψώθηκε απότομα αναπτύσσοντας απίστευτη ταχύτητα και χάθηκε σαν πυροτέχνημα στον καλοκαιρινό ουρανό…»
Το καλοκαίρι του 1979 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχουμε την πιο γνωστή περίπτωση παρατήρησης άγνωστων αντικειμένων, με συνολικά 18 άτομα να παρατηρούν το φαινόμενο. Η κυρία Αντιγόνη Γλυκοφρύδη κορυφαίο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου μιλάει για την εμπειρία που είχε την Πέμπτη της 21ης Ιουλίου του 1979 κατά την διάρκεια πρόβας στο αρχαίο θέατρο. «Ήταν περίπου 11.30 το βράδυ και κάναμε πρόβα στην ορχήστρα. Κοιτούσαμε από την κατεύθυνση των κερκίδων προς το βάθος όπου συνήθως είναι το σκηνικό. Ξαφνικά είδαμε τρία φωτεινά αντικείμενα που διέσχιζαν τον ορίζοντα σε παράλληλη προς το έδαφος πορεία. Τότε φωνάξαμε όλοι μαζί κάπου 16 άτομα: UFO! Το χρώμα τους ήταν πορτοκαλί και η ένταση του φωτός σταθερή. Περνούσαν πολύ γρήγορα αλλά η κίνηση τους ήταν τόσο ομαλή που μου θύμιζε κύκνους μέσα στο νερό… αθόρυβη γεμάτη αρμονία. Και ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν ένα – ένα χάθηκαν στο βάθος του ορίζοντα. Τα τρία φωτεινά αντικείμενα περνούσαν το ένα πίσω από το άλλο. Μας έκανε τρομερή εντύπωση η ροή τους, το κύλισμα, το πόσο απαλά περνούσαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Ο ουρανός ήταν καθαρός φύσαγε και είχε ψύχρα. Πάνω στην ορχήστρα ήταν στραμμένοι όλοι οι προβολείς του θεάτρου, δηλαδή εμείς είμαστε μέσα στο φως των προβολέων οπότε το φως των αντικειμένων πρέπει να ήταν πολύ πιο δυνατό για να τραβήξει την προσοχή μας. Έδιναν την εντύπωση ότι το καθένα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονα του. Η απόσταση ανάμεσα τους ήταν ίση». Άλλοι μάρτυρες του φαινόμενου στο θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου ήταν οι Αλέξης Μινωτής, Νόρα Κατσέλη, Ελένη Ρήγα, Μαριαλένα Καρμπούρη, Ράνια Οικονομίδου, Νεφέλη Ορφανού, Λία Πάρλα, Αννυ Πασπάτη, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Βεατρίκη Δεληγιάννη, Πίτσα Καπιτσινέα, Μαρία Χόρς, Τζέσυ Παπουτσή κα.