PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Pandoravirus: Ένας γιγάντιος ιός που ίσως ήρθε από τον Άρη


Ζει μέσα στο νερό και μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος στους επιστήμονες. Εντοπίστηκε από γάλλους ερευνητές έξω από τις ακτές της Χιλής καθώς και σε μια λιμνούλα στην Αυστραλία και ονομάστηκε Pandoravirus. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Aix-Marseille οι οποίοι προχώρησαν και στη μελέτη του. Όπως διαπίστωσαν, ο ιός αυτός έχει μέγεθος δέκα φορές μεγαλύτερο από όλων των υπολοίπων. Η δεύτερη εξίσου εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι μόνο το 6% του γενετικού υλικού του Pandoravirus διαθέτει χαρακτηριστικά που απαντώνται σε γήινους οργανισμούς.
Με απλά λόγια, το 94% του γενετικού υλικού του είναι άγνωστης ταυτότητας και προέλευσης. Οι ειδικοί δίνουν δύο εξηγήσεις για αυτό.
Η μια είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι απόγονος ενός πανάρχαιου μικροοργανισμού που δεν υπάρχει πλέον. Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο ιός έφτασε εδώ από το Διάστημα, πιθανώς από τον Αρη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» και οι ερευνητές τονίζουν σε αυτή ότι ο Pandoravirus δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα για την ιστορία και την εξέλιξη της ζωής στη Γη.