"Επίθεση" Μετεωρίτη στην Ρωσία, Τραυματίες και Ζημιές στο Πέρασμα του (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουλάχιστον 500 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προκάλεσε η πτώση μετεωρίτη την Παρασκευή το πρωί στην κεντρική Ρωσία. «Είδαμε μια μεγάλη λάμψη και βγήκαμε έξω να δούμε τι ήταν. Τότε ακούσαμε έναν τρομακτικά δυνατό θόρυβο» περιέγραψε ένας κάτοικος του Τσελιανμπίνσκ, που ήταν το επίκεντρο της πτώσης. Το Τσελιανμπίνσκ βρίσκεται περί τα 200 χιλιόμετρα νότια του Γιεκατερίνεμπουργκ στην κεντρική Ρωσία. Σύμφωνα με τις Αρχές ένας μετεωρίτης εξεράγη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα τα φλεγόμενα κομμάτια του να πέσουν σε μια τεράστια περιοχή των Ουραλίων.
Αρχικά το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι «βροχή μετεωριτών προκάλεσε τον τραυματισμό 50 ανθρώπων», κυρίως από τζάμια που έσπασαν στο Τσελιαμπίνσκ και σε άλλες πόλεις, στην περιοχή των Ουραλίων.
Ωστόσο νεότερες εκτιμήσεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ανέβασαν τον αριθμό των τραυματιών σε τουλάχιστον 250, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Για περισσότερους από 400 ανθρώπους οι οποίοι χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες έκανε λόγο το Associated Press επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολεσνίκοφ. Τελικά ο απολογισμός των τραυματιών έφθασε τους 500, αν και οι περισσότεροι χρειάστηκαν απλώς πρώτες βοήθειες. 
 
«Επεφταν φλεγόμενα αντικείμενα από τον ουρανό»
Κάτοικοι στο Τσελιαμπίνσκ και στο Σβερντλόσκ περιέγραψαν σκηνικά Αποκάλυψης, με «φλεγόμενα αντικείμενα να πέφτουν από τον ουρανό», τη «γη να τρέμει» και τζάμια των κτιρίων να σπάνε ενώ είχαν ενεργοποιηθεί οι περισσότεροι συναγερμοί αυτοκινήτων επιτείνοντας τον πανικό. «Υπήρξε πανικός. Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβη. όλοι τρέχαμε από σπίτι σε σπίτι να ρωτήσουμε αν είναι όλοι καλά» λέει ο Σεργκέι Χαμέτοφ από το Τσελιαμπίνσκ. «Είδαμε μία λάμψη στον ουρανό και ακολούθησε μία εκκωφαντική βροντή»  Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ζημιές έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από έξι πόλεις στην περιοχή των Ουραλίων. Το πρωτοφανές για κατοικημένες περιοχές γεγονός προκάλεσε σοκ και σύγχυση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τις τοπικές Αρχές. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Αντιμετώπισης Κρίσεων ανέφεραν πως «σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ενας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές». Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα μαρτυρίες ανέφεραν για φλεγόμενα κομμάτια να πέφτουν στο έδαφος. Στο Τσελιανμπίνσκ αναφέρθηκε ότι κατέρρευσε και η οροφή κτιρίου. Ακόμη και οι επιστήμονες διχάζονται. Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βροχή μετεωριτών, ορισμένοι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη που έσπασε σε κομμάτια κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. Το BBC μετέδωσε ότι πρόκειται για μετεωρίτη.
 

Μια πληροφορία βγαλμένη από ταινία

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Russia Today, η ρωσική στρατηγική αεράμυνα για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου πέτυχε απ'ευθείας πλήγμα σε ένα τεράστιο τμήμα του αστεροειδούς πριν πλήξει τις πόλεις της Σιβηρίας (ακούγεται ότι μπορεί να έπεφτε και στα περίχωρα της αχανούς Μόσχας). Το τμήμα αυτό επλήγη από προηγμένο ρωσικό αντιβαλλιστικό σύστημα, πριν ακόμα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και πρέπει να είναι ένα από τα νέα συστήματα που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι το τελευταίο έτος γύρω από την Μόσχα, τα οποία αναχαιτίζουν τα οχήματα επαν-εισόδου πριν ακόμα αυτά μπουν στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης στρατηγικής αεράμυνας της Ρωσίας μετά το πλήγμα "Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ", ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.
 


 


 


 

Follow by Email