PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

UFOs: Πλήρης οδηγός εντοπισμού


Σήμερα θα δοθούν κάποιες γενικές οδηγίες και βασικές γνώσεις έτσι ώστε να μπορέσει ο καθένας, αν τις αξιοποίηση σωστά, να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες θέασης UFO. Τα όσα θα αναφερθούν αποτελούν απόσταγμα έρευνας πολλών ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από προσωπική εμπειρία. Φυσικά δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος ότι διαβάζοντας τα όσα ακολουθούν και βγαίνοντας στο ύπαιθρο στη συνέχεια, θα κοιτάξει στον ουρανό και αμέσως θα δει UFO. Τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Χρειάζονται εκτός από τις κάποιες βασικές γνώσεις, που θα πάρετε διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές, πρακτική εφαρμογή, οργάνωση και συνεχής παρατήρηση. Αν όμως τα εφαρμόσετε όλα αυτά σίγουρα, αργά ή γρήγορα, θα γίνεται μάρτυρες παρουσίας UFO.
Πέρα από τον όποιο εξοπλισμό, που θα δούμε παρακάτω, ο βασικός και σημαντικότερος εξοπλισμός είναι τα ίδια μας τα αισθητήρια όργανα. Αν τα εκπαιδεύσετε καλά, τότε θα μπορέσετε να διακρίνετε πράγματα εκεί που πριν δεν βλέπατε τίποτα! Αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας με συνέπεια θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ας δούμε όμως σε τι ακριβώς πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας:

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
 
Αν κάποιος θέλει να ερευνήσει την εμφάνιση των UFOs, υπάρχουν δυο βασικές γραμμές προσέγγισης του στόχου αυτού, που η μια συμπληρώνει την άλλη. Υπάρχει λοιπόν η καταγραφή περιστατικών, η θεωρητική μελέτη, η συγκέντρωση στοιχείων και επακολουθεί στατιστική ανάλυση τους που μπορεί να αποκαλύψει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επαναλαμβανόμενα μοτίβα πίσω από τις εμφανίσεις των UFOs. Ο άλλος δρόμος είναι η προσωπική έρευνα και εμπειρία του φαινομένου, κάτι που αξίζει τον κόπο μια και η προσωπική εμπειρία σε τέτοιου είδους φαινόμενα μπορεί να αποδειχτεί όχι μόνο γοητευτική, αλλά εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω μελέτη. Άλλο πράγμα είναι να μιλάς για κάτι και άλλο είναι να το βιώνεις. Και εδώ μιλάμε για έρευνα στην «πρώτη γραμμή».
Σε αυτή την προσωπική έρευνα σημείο-κλειδί αποτελεί η παρατήρηση του ουρανού ειδικά στη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά οι καλύτερες περιοχές είναι στην ύπαιθρο όπου τα φώτα των πόλεων δεν εμποδίζουν την παρατήρηση. Βρείτε μια τοποθεσία όπου θα αισθάνεστε άνετα και όπου θα μπορείτε να παρατηρείτε δίχως να σας ενοχλούν. Θα ήταν ιδανικό να έχετε τουλάχιστον δυο τέτοιες τοποθεσίες στην ίδια περιοχή προκειμένου να έχετε εναλλακτικές λύσεις. Καλύτερο θα ήταν η μια να βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο ύψος απ΄όπου να υπάρχει άμεση πανοραμική θέα του ουρανού και στη οποία οι συνθήκες, λόγο μικρότερου φωτισμού, θα είναι πιο καλές για παρατήρηση.
Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα UFOs στην περιοχή όπου βρίσκεστε προσπαθήστε να τα φωτογραφήσετε και να βιντεοσκοπήσετε. Έτσι όχι μόνο θα έχετε αποδείξεις για το τι είδατε αλλά θα μπορέσουν οι φωτογραφίες να μελετηθούν από ειδικούς.
Επίσης καταγράψτε κάθε τι σε χαρτί: ημερομηνία, ώρα, τοποθεσία, αριθμό αντικειμένων, κατεύθυνση κίνησης, χρονική διάρκεια, χρώμα, απόσταση, γωνία σε σχέση με τον ορίζοντα, μέγεθος, τροχιά, γενικότερη συμπεριφορά του αντικειμένου, συμπεριφορά ζώων αν υπάρχουν τριγύρω, καιρικές συνθήκες, ταχύτητα. Επίσης σχεδιάστε όλα όσα είδατε και ειδοποιήστε και άλλους που βρίσκονται στην περιοχή για να παρατηρήσουν και να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο.
 
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Α) Εξοικείωση με το περιβάλλον: είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξοικειωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο με το περιβάλλον στην περιοχή παρατήρησης. Σημειώστε που βρίσκονται τα φώτα των δρόμων, τα φώτα των κτιρίων, ενημερωθείτε για τις πτήσεις των αεροπλάνων και παρατηρήστε το πώς κινούνται, εντοπίστε τα φώτα κεραιών και κάθε άλλο φωτισμό στην περιοχή. Επίσης εξοικειωθείτε με τις θέσεις των λαμπρότερων αστέρων και για τις θέσεις των πλανητών. Σημειώστε ότι οι πλανήτες:
1) δεν τρεμοσβήνουν όπως τα αστέρια, 2) μετακινούνται αργά σε σχέση με τις θέσεις των αστεριών και 3) ότι φαίνονται σαν μικροί δίσκοι με τα κιάλια ή το τηλεσκόπιο (ενώ τα αστέρια φαίνονται ως φωτεινά σημεία).
Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να μάθετε τις θέσεις των αστερισμών στον ουρανό κατά την διάρκεια των εποχών του έτους αλλά και στη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα χρήσιμοι σε αυτό είναι περιστροφικοί χάρτες του ουρανού οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Επίσης μάθετε το πώς φαίνονται οι τεχνητοί δορυφόροι (συνήθως φαίνονται ως μικρά φωτεινά σημεία στον ουρανό τα οποία κινούνται αργά, ομαλά έχοντας μια σταθερή πορεία στην ουράνια σφαίρα. Επίσης εξοικειωθείτε με το πώς φαίνονται οι διάττοντες αστέρες στον ουρανό (μικρές φωτεινές ευθείες γραμμές που σβήνουν γρήγορα). Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διάττοντες είναι πολύ λαμπεροί και εκρήγνυνται οπότε ακούγεται ήχος έκρηξης. (ονομάζονται τότε βολίδες).
Εξοικειωθείτε επίσης με την εκτίμηση αποστάσεων γιατί αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ όταν δείτε UFO και θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε το μέγεθος του, ειδικά όταν το συγκρίνετε με κάτι γνωστό (ένα χαρακτηριστικό της περιοχής ή ακόμα και με τον αντίχειρα σας).
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έντονη και παρατεταμένη προσοχή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού ή της τοποθεσίας γύρω σας εξασθενίζει τις ικανότητες παρατήρησης και τα αντανακλαστικά σας. Με άλλα λόγια δεν θα αντιλαμβάνεστε μετά από μερικές ώρες τόσο εύκολα ότι συμβαίνει και η αντίδραση σας θα είναι πιο αργή. Συνίσταται λοιπόν η χαλάρωση κατά περιόδους και  η ενασχόληση με άλλα πράγματα που βοηθούν το νου και την όραση να ξεκουραστούν.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες τελικά θα μπορείτε να εντοπίζετε γρήγορα ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό και η εμπειρία σας στην παρατήρηση θα σας πληροφορεί στιγμιαία αν θα πρέπει να βρίσκετε εκεί που το βλέπετε η όχι.
Β)Εξάσκηση με το μάτι: η όραση σας θα βελτιώνεται συνεχώς καθώς παρατηρείται τον νυχτερινό ουρανό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ουσιαστικά θα μάθετε να βλέπετε στο σκοτάδι, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλετε να αντιλαμβάνεστε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα στον ουρανό, τα οποία μπορεί να είναι από αμυδρά έως εντελώς σκοτεινά αρκετές φορές. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στο σκοτάδι δουλεύει κυρίως η περιφερειακή όραση του ματιού η οποία κυρίως αντιλαμβάνεται ανεπαίσθητες κινήσεις και όχι χρώματα. Χρώματα αναγνωρίζει η κεντρική όραση η οποία ενεργοποιείται με το φως. Αυτός είναι ο λόγος που γενικά τη νύχτα όλα μας φαίνονται ασπρόμαυρα. Επίσης η περιφερική όραση δε δουλεύει εστιασμένα αλλά απλά σαρώνει ολόκληρες περιοχές. Έτσι σας δίνει τη δυνατότητα να «αφουγκράζεστε» το τοπίο και να εντοπίζετε, στιγμιαία, οποιαδήποτε κίνηση μέσα σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα παρατηρείται μεγαλύτερες περιοχές του ουρανού και αντί να εστιάζεστε σε μια περιοχή του θα σαρώνεται τον ουρανό γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το κεφάλι και το σώμα θα πρέπει να μην κινούνται έντονα και το βλέμμα διάχυτο να αγκαλιάζει το τοπίο. Είναι ένα πολύτιμο βοήθημα η περιφερειακή όραση στην έρευνα μας, χωρίς να παραγνωρίζεται η λειτουργία της κεντρικής όρασης που είναι επίσης χρήσιμη.
Γ)Υπομονή: θα χρειαστεί πιθανόν να μένετε τουλάχιστον μια ώρα κάθε ημέρα (η καθημερινή παρατήρηση θεωρείτε ιδανική). Αν όμως έχετε πρόβλημα χρόνου, τότε φροντίστε να πηγαίνετε όσο συχνότερα μπορείτε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή ειδικά όταν δεν υπάρχουν αποτελέσματα την πρώτη φορά. Ωστόσο η διαρκής παρατήρηση αργά ή γρήγορα θα αποδώσει καρπούς.
Δ)Επιμονή: για να μπορέσετε να δείτε UFO ειδικά όταν πρωτοεμφανίζονται στην τοποθεσία σας θα πρέπει να είστε επίμονοι στην παρατήρηση του ουρανού. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για παρατήρηση τις ίδιες ώρες κάθε μέρα έτσι ώστε η όλη διαδικασία να σας γίνει συνήθεια και να την νοιώθετε πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινή σας ζωής. Μπορεί να μην έχετε αποτελέσματα την πρώτη ημέρα, ούτε την δεύτερη, ούτε την τρίτη..Ωστόσο πηγαίνετε για παρατήρηση ξανά και ξανά κάθε ημέρα. Μόνο έτσι θα αυξάνεται τις πιθανότητες οι οποίες κάθε ημέρα που περνά αυξάνονται περισσότερο. Να θυμάστε ότι κάθε ημέρα που δεν βλέπετε UFO είναι μια ημέρα που σας φέρνει πιο κοντά στη μέρα που θα δείτε.  
 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σημειωματάριο – μολύβι – πυξίδα: θα πρέπει να αποτελούν τον πανταχού παρόντα εξοπλισμό κάθε ερευνητή, ακόμη και αν δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός.
Ασύρματος ή κινητό τηλέφωνο: θα σας επιτρέψουν να επικοινωνήσετε με άλλους αν οι συνθήκες το απαιτούν.
Τηλεσκόπιο: γενικά θεωρείται ιδανικό για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού και ακίνητων αντικειμένων, αλλά για την περίπτωση μας κάθε άλλο παρά χρήσιμο είναι. Και αυτό διότι το περιορισμένο εύρος του οπτικού του πεδίου και ο όγκος του δυσχεραίνουν την παρατήρηση ταχύτατων αντικειμένων που δεν έχουν γραμμική πορεία, όπως είναι τα UFO. Εκτός αυτού στο χρόνο που θα πασχίζουμε να δούμε με το τηλεσκόπιο μπορεί να χάσουμε πολύτιμες πληροφορίες ή και να χάσουμε το ίδιο το UFO.
Κιάλια: είναι αρκετά εύχρηστα και σίγουρα είναι προτιμότερα από το τηλεσκόπιο  για το είδος της έρευνας που διεξάγουμε. Ωστόσο με τα κιάλια υπάρχει μόνο δυνατότητα παρατήρησης και όχι καταγραφής του φαινομένου. Έτσι χρησιμοποιήστε τα μόνο αν δεν έχετε φωτογραφική μηχανή ή κάμερα.
Φωτογραφική μηχανή: είναι αρκετά εύχρηστη αλλά δεν συστήνεται για νυχτερινές παρατηρήσεις αφού τα UFO δεν είναι πάντοτε ιδιαίτερα λαμπερά. Ακόμη, για φωτογράφηση ενός ταχύτατου αντικειμένου που κινείται πάνω από δέντρα και ταράτσες η φωτογραφική μηχανή είναι πρακτικά άχρηστη. Η μόνη περίπτωση να αποδειχτεί μια φωτογραφική μηχανή χρήσιμη σε νυχτερινή παρατήρηση είναι να είναι στερεωμένη σε τρίποδα. Σε αυτή την περίπτωση η φωτογραφική μηχανή καλύπτει συγκεκριμένο κομμάτι του ουρανού ενώ θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να υπάρχει παρατεταμένη έκθεση του φιλμ. Τότε στην τελική φωτογραφία θα δείτε τα ίχνη της τροχιάς κάθε φωτεινού αντικειμένου. Οποιαδήποτε αλλαγή στην πορεία πτήσης θα καταγράφει ως καμπύλωση της τροχιάς και θα φαίνεται σαφώς η ιδιαιτερότητα της σε σχέση με τα γραμμικά ίχνη που θα αφήνουν τα αστέρια ή ένα αεροπλάνο ή ένας τεχνητός δορυφόρος. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχετε μια καθαρή φωτογραφία ενός UFO αλλά ενδείξεις της παρουσίας τους.
Στη διάρκεια της ημέρας η φωτογραφική μηχανή μπορεί να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο δίνοντας την δυνατότητα άμεσης φωτογράφισης. Καλό είναι να γνωρίζετε  της δυνατότητες της φωτογραφικής σας μηχανής.
Βιντεοκάμερες: αποτελούν το ουσιαστικότερο εργαλείο καταγράφεις UFO και είναι πραγματικά πολύτιμες για την έρευνα μας. Το τι είδος κάμερας θα επιλέξει ο καθένας είναι κάτι που θα το επιλέξει ο ίδιος αλλά είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με την χρήση της και να γνωρίζετε της δυνατότητες της. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι μια ομάδα έρευνας προσφέρει τη δυνατότητα κάθε μέλος της να αναλάβει και ένα όργανο παρατήρησης οπότε το συλλογικό αποτέλεσμα θα είναι πληρέστερο μια και η παρατήρηση θα γίνεται ταυτόχρονα με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι συγκεντρώνονται ευκολότερα περισσότερες πληροφορίες.
Η έρευνα συνεχίζεται με την καταγραφή και την ανάλυση των πληροφοριών από την πιθανή παρατήρηση UFOs. Μπορείτε μάλιστα να βάζετε τις παρατηρήσεις σας για τις θεάσεις UFOs πάνω σε ένα γράφημα, με δυο άξονες, έναν οριζόντιο και έναν κατακόρυφο. Στον οριζόντιο άξονα μπορείτε να σημειώνετε τους μήνες του χρόνου (ή και τις ημέρες), και στον κατακόρυφο τον αριθμό θεάσεων του μήνα ή της ημέρας. Για κάθε έτος μπορείτε να φτιάχνετε ένα τέτοιο γράφημα και να τι συγκρίνετε με εκείνα άλλων ετών. Έτσι θα αποκτήσετε μια ευρύτερη εικόνα του φαινομένου και πιθανόν να εντοπίσετε ορισμένα χρονικά και αριθμητικά μοτίβα με τα οποία το φαινόμενο εκδηλώνεται. Και τελικά ίσως μπορέσετε μελετώντας τα διαγράμματα να αποτολμήσετε και κάποια πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει η επόμενη έξαρση του φαινομένου! Καλή επιτυχία.
Πηγή: Θεόδωρος Σιαφαρίκας, Ανεξήγητο, τεύχος 192, Σεπτέμβριος 2004