PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Επιστροφή στην Σελήνη μετά από μισό αιώνα

Ο νέος γιγαντιαίος πύραυλος της NASA Space Launch System (SLS) ξεκίνησε την πορεία του προς την εξέδρα 39B του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα, εν όψει της εκτόξευσής του που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου.

Η πρώτη αποστολή θα είναι μη επανδρωμένη, αλλά οι μελλοντικές θα στείλουν αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Ο πύραυλος ύψους σχεδόν 100 μέτρων οδηγείται με έναν τεράστιο ελκυστήρα προς την εξέδρα. Η μεταφορά του ξεκίνησε από το κτίριο συναρμολόγησης αργά το βράδυ της Τρίτης (16/8)- τοπική ώρα- με ταχύτητα λίγο πάνω από 1 χλμ/ ώρα και χρειάστηκε 8-10 ώρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι των 6,7 χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1» η κάψουλας πληρώματος Orion θα κάνει μια περιστροφή γύρω από τη Σελήνη πριν επιστρέψει στη Γη για να προσθαλασσωθεί 42 ημέρες αργότερα. Με την αποστολή αυτή, η NASA θέλει να ελέγξει αν η θερμική ασπίδα της κάψουλας πληρώματος Orion μπορεί να αντέξει τη θερμότητα της επανεισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η οποία θα γιορτάσει τον Δεκέμβριο την επέτειο μισού αιώνα από το Apollo 17, την τελευταία προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη. Ο SLS έχει 15% μεγαλύτερη ώθηση από τους πυραύλους Saturn V του Apollo. Αυτή η επιπλέον ισχύς θα επιτρέπει στον πύραυλο να στέλνει μεγαλύτερα φορτία, ώστε να είναι δυνατές οι αποστολές μακράς διαρκείας. Μόλις ο SLS φτάσει στην εξέδρα εκτόξευσης, οι μηχανικοί θα έχουν μόλις μιάμιση εβδομάδα για να τον ετοιμάσουν. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει ανακοινώσει και άλλες δυο ημερομηνίες εκτόξευσης σε περίπτωση που προκύψουν τεχνικά προβλήματα ή οι καιρικές συνθήκες εμποδίσουν τον πύραυλο να εκτοξευθεί στις 29 Αυγούστου. Οι άλλες δυο ημερομηνίες είναι 2 και 5 Σεπτεμβρίου.