ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ερ.Ε.Ν.Ζω ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ UAPcheck

Το ΑΤΙΑ που είδε όλη η Κύπρος (24/1/1992). Μία από τις πιο πετυχημένες στενές επαφές 1ου τύπου.

Στις 24 Ιανουαρίου 1992 και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ένα παράξενο φωτεινό αντικείμενο έξανε την εμφάνιση του στον Κυπριακό ουρανό και παρατηρήθηκε από πολλούς αξιόπιστους μάρτυρες. Το αντικείμενο που ήταν στρογγυλό, πολύ φωτεινό με μια προεξέχουσα χαρακτηριστική ουρά, παρατηρήθηκε από τον μουσικό και δημοσιογράφο Φοίβο Θεοχαρίδη που περιγράφει:

«Ενώ επέστρεφα από την εργασία μου, μέσω του χωματόδρομου του Αη Γιάννη της Μαλούντας που οδηγεί προς το Παλαιομέτοχο και γύρω στα μεσάνυχτα, στις 24/1/1992, είδα μια λάμψη να ανεβαίνει από το έδαφος και νόμισα ότι επρόκειτο για φωτοβολίδες που έριχναν στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, που έκαναν γυμνάσια κοντά στο πεδίο βολής του Άη Γιάννη. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για ένα τεράστιο αντικείμενο πολύ φωτεινό, όσο ένα οικόπεδο, 100 μέτρα μήκος και 40 μέτρα πλάτος, το οποίο ανέβαινε προς τα πάνω συνοδευόμενο από ένα ελαφρύ βουητό. Σταμάτησα την μηχανή του αυτοκινήτου μου και από το μπροστινό τζάμι το είδα ακριβώς από πάνω μου, έντονα φωτισμένο αλλά και πολύ γυαλιστερό, διότι έβλεπα το έδαφος να καθρεπτίζεται πάνω του, σαν σε καθρέπτη. Την ίδια ακριβώς ώρα ένοιωσα το αυτοκίνητο να σηκώνεται από το δρόμο και να πέφτει στο διπλανό χωράφι, το οποίο χωριζόταν από το δρόμο με ένα βαθύ χαντάκι. Αμέσως βγήκα από το αυτοκίνητο και από το φόβο μου ένοιωσα την ανάγκη να ουρήσω. Το αντικείμενο απομακρύνθηκε κερδίζοντας ύψος με διεύθυνση προς την Λεμεσό. Μπήκα στο αυτοκίνητο και ξαναβγήκα στο δρόμο από ένα ίσιωμα. Όλη η παρατήρηση διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και εξακολούθησα να βλέπω το αντικείμενο μέχρι που χάθηκε από τον ορίζοντα».

Στη συνέχεια το αντικείμενο επισημάνθηκε από έναν αξιωματικό της ΕΛΔΥΚ, των Δημήτρη Θεοδότου, που αναφέρει: «Στις 11:50 το βράδυ, στις 24/1/1992, επέστρεφα με το αυτοκίνητο μου στην Μαλούντα μαζί με την γυναίκα μου και το δεκάχρονο κοριτσάκι μας. Πρώτο το κοριτσάκι μας παρατήρησε ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό. Σταμάτησα το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε όλοι κάτω για να το δούμε καλύτερα. Ήταν μια κόκκινη φωτεινή μάζα που είχε ουρά ενώ διακρίνονταν και φωτεινοί σπινθήρες που κινούντο μαζί της. Το μέγεθος της μάζας ήταν διπλάσια από εκείνη της πανσελήνου, ενώ η ουρά της είχε μήκος μερικά μέτρα αι κινείτο με χαμηλή σταθερή ταχύτητα. Η παρατήρηση διήρκησε 1-2 λεπτά και μετά το αντικείμενο χάθηκε από τον ορίζοντα ακολουθώντας μια καμπύλη τροχιά με διεύθυνση προς την Λεμεσό».

Πολύ πιο αποκαλυπτικός και γλαφυρός είναι ο επόμενος αυτόπτης μάρτυρας, η δημοσιογράφος του ΡΙΚ κ. Μαρούσα, που παρατήρησε το αντικείμενο στις 11:50 μ.μ. ενώ πήγαινε με το αυτοκίνητο της στο σπίτι μαζί με την αδερφή της. Στην αναφορά της η κ. Μαρούσα γράφει: «στις 24 Ιανουαρίου γύρω στις 11:50μ.μ. οδηγούσα το αυτοκίνητο μου στην περιοχή Ακρόπολης στον κατηφορικό δρόμο προς την Σχολή Τυφλών. Μαζί μου ήταν και η αδερφή μου Ευγενία η οποία πρώτη παρατήρησε το φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό, που ακριβώς εκείνη τη στιγμή φάνηκε πάνω από τη περιοχή της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε σχήμα δισκοειδές με δυνατούς προβολείς στο μπροστινό μέρος, που εξέπεμπαν λευκό  φως.

Το πίσω μέρος άφηνε, διασχίζοντας τον ουρανό, μια μεγάλη ουρά με άπειρες φωτεινές κουκίδες, κάτι σαν αστράκια μέσα στην καταχνιά. Η κίνηση του ήταν μάλλον αργή και έμοιαζε με «ποταμόπλοιο» που κυλούσε μέσα στον ήρεμο ποταμό. Και επειδή η νύχτα ήταν ήσυχη και ήρεμη, χωρίς φεγγάρι, αυτό το φωτεινό αντικείμενο με την αργή του κίνηση πρόσθεσε στην ατμόσφαιρα περισσότερη ηρεμία».

Την ίδια όμως περίπου στιγμή και στην περιοχή Μακεδονίτισας, ο αυτόπτης μάρτυρας Κ.Χ. μαζί με τρία άλλα άτομα, όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίου, έβλεπε κάτι παρόμοιο το οποίο περιγράφει ως εξής: «Στις 24/1 και γύρω στις 11:50μ.μ. εμφανίστηκαν στον ουρανό φωτεινά αντικείμενα στην περιοχή Μακεδονίτισας. Υπήρχε μια μεγάλη μάζα μπροστά σε σχήμα σφαίρας και άλλα μικρότερα αντικείμενα στο πλάι και προς τα πίσω. Τόσο η σφαίρα όσο και τα μικρότερα αντικείμενα άφηναν πίσω τους κάτι που έμοιαζε σαν φωτεινή ουρά με «αστράκια». Σε λίγα δευτερόλεπτα η λάμψη από τις μικρές μάζες χάθηκε και φαινόταν μόνο η μεγάλη σφαίρα με την φωτεινή ουρά της σε μια αργή πορεία προς το Τρόοδος. Η όλη παρατήρηση διήρκεσε μερικά λεπτά αλλά επρόκειτο για ένα εκπληκτικό φαινόμενο».

Το αντικείμενο συνέχισε την αργή πορεία του προς την Λεμεσό και στο ύψος της Κοφίνου επισημάνθηκε από άλλους τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες, ενώ λίγο αργότερα φάνηκε πάνω από την Πανθέα, λίγο έξω από την Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκε από είκοσι τουλάχιστον μάρτυρες. Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στο Κολόσσι, παρατηρήθηκε από το ζεύγος Α. και Σ. Σιμιλλίδη, που επέστρεφαν στην Πάφο από την Λεμεσό. Ο Α. Σιμιλλίδης διηγείται: «Ήμουν σταματημένος στο «αλτ» του Τραχωνίου όταν είδα ένα τεράστιο φωτεινό αντικείμενο σε σχήμα ημικυκλίου με μια φωτεινή ουρά δέκα μέτρων που περιείχε έγχρωμα «αστράκια» που αναβόσβηναν. Η ουρά έμοιαζε με την φωτεινή δέσμη προβολέα που φωτίζει την ομίχλη και ήταν διαφανές. Ήταν εντελώς αθόρυβο και κινείτο με μικρή ταχύτητα από το Κολόσσι προς το Ακρωτήρι. Η παρατήρηση διήρκησε 3-5 λεπτά και δεν φοβήθηκα καθόλου. Αντίθετα ένοιωσα ένα αίσθημα γαλήνης. Λυπήθηκα που δεν είχα μαζί μου την φωτογραφική μηχανή για να το φωτογραφίσω ώστε να έχω αποδείξεις για το εκπληκτικό αυτό συναπάντημα».

Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα και συγκεκριμένα στο σημείο ελέγχου της πύλης εισόδου της στρατιωτικής βάσης του Ακρωτηρίου, η ομάδα Σαίττας του Loftis Bar, που αποτελείτο από οκτώ άτομα, ετοιμαζόταν να περάσει από τον έλεγχο, όταν ένα από τα μέλη της ομάδας είδε στον ουρανό ένα φωτεινό αντικείμενο. Ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Γεωργίου πολιτικός μηχανικός αναφέρει: «Ενώ ο Βρετανός σκοπός έλεγχε τα χαρτιά της ομάδας μας είδα στον ουρανό ένα φωτεινό αντικείμενο να κινείται από βορά προς νότο με σταθερή ταχύτητα. Ήταν μια φωτεινή σφαίρα και είχε μια εκτεταμένη ουρά που έβγαζε αστράκια. Το μέγεθος της σφαίρας ήταν όπως τα πανσελήνου με κόκκινο χρώμα. Μόλις το είδα είπα στον σκοπό «look». Αυτός κοίταξε τον ουρανό, σταμάτησε αμέσως τον έλεγχο και τηλεφώνησε κάπου. Στην συνέχεια μας άφησε να φύγουμε χωρίς έλεγχο. Είμαι σίγουρος ότι το αντικείμενο που είδαμε και που εξαφανίστηκε προς την μεριά της θάλασσας, δεν ήταν ούτε αεροπλάνο ούτε ελικόπτερο, ούτε καμιά άλλη γνωστή πτητική συσκευή. Όλα τα μέλη της ομάδας συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα εντελώς άγνωστο αντικείμενο».

Εκτός από τις επώνυμες μαρτυρίες που έχουν αναφερθεί υπάρχουν κι άλλες, περίπου πενήντα, που περιγράφουν το ίδιο αντικείμενο με την ίδια σαφήνεια και γλαφυρότητα. Δυστυχώς κανένας από τους μάρτυρες δεν κατάφερε να το φωτογραφίσει όπως επίσης και το ραντάρ της Εθνοφρουράς στο Τρόοδος δεν το εντόπισε διότι εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα δεν λειτουργούσε, για τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά η παρατήρηση της 24ης Ιανουαρίου 1992 λόγω του αριθμού και της αξιοπιστίας των μαρτύρων, μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί σαν μία από τις πιο πετυχημένες στενές επαφές πρώτου τύπου. 

Πηγή: Ερευνητικό Κέντρο UAP Κύπρου, κατόπιν συνεργασίας Ερ.Ε.Ν.Ζω - UAP Cyprus Centre

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ερ.ΕΝ.Ζω ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΥΦΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ UAPcheck