ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ερ.Ε.Ν.Ζω ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ UAPcheck

Η παραλίγο πτώση ΑΤΙΑ στα Ιωάννινα (2ου τύπου), 3/7/2003

Πηγή Τρίτο Μάτι τεύχος 115, Αύγουστος 2003

Η παρουσία ενός ΑΤΙΑ στον Ελληνικό νυχτερινό ουρανό του Ιουλίου κινητοποίησε τις αρχές και εντυπωσίασε τον πληθυσμό από τις Κυκλάδες μέχρι τη Λευκάδα και από την Κόρινθο μέχρι την Καβάλα και τα Γιάννενα. Λίγο αργότερα, η σχεδόν συντριβή του στα Ζαγοροχώρια αποτέλεσε τη συγκλονιστική εξέλιξη μιας υπόθεσης που αναστάτωσε τον Ελληνικό λαό και τα δελτία ειδήσεων. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου του 2003, δεκάδες μάρτυρες κατά μήκος της Ελλάδας ειδοποίησαν τις αρχές για ένα φως που έβλεπαν στον ουρανό για συνολικά δέκα λεπτά.

Η θέαση ήταν τόσο χαρακτηριστική και εντυπωσιακή ώστε το θέμα προκάλεσε την διακοπή της ροής του προγράμματος των καναλιών με έκτακτα δελτία που αναφέρονταν σε αυτό. Η επιστημονική κοινή γνώμη, καθώς και μεταγενέστερα δελτία ειδήσεων, ισχυρίστηκαν ότι το συμβάν επρόκειτο για μια εκπληκτική μεν αλλά κατά τα άλλα συνηθισμένη πτώση δορυφόρου ή μετεωρίτη, ο οποίος έπεσε είτε στην Αλβανία είτε στην Αδριατική θάλασσα (οι απόψεις αντικρούονται). Βέβαια κανένας σεισμογράφος δεν κατέγραψε την υποτιθέμενη πτώση, ενώ κανένα από τα πολλά πλοία που έπλεαν στην Αδριατική δεν ανέφερε ότι είδαν το αντικείμενο να πέφτει στην θάλασσα, πράγμα απίθανο επειδή το θέαμα θα ήταν καταπληκτικό! Ύστερα από επιτόπια έρευνα του Κ. Δημήτρη Καλογήρου, προκύπτει ότι το αντικείμενο ούτε έπεσε στις αναφερόμενες περιοχές, αλλά ούτε θα μπορούσε να είναι δορυφόρος ή μετεωρίτης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοικοι δεν είδαν το αντικείμενο να φλέγεται, παρά να περιβάλλεται από ένα «γλυκό» φως. Περνώντας από την Δωδώνη, ξαφνικά άλλαξε την πορεία του κατά περίπου 40 μοίρες, ώστε να περάσει πάνω από την λίμνη Παμβώτιδα, δίπλα από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκείνο έγινε ορατό στο χωριό Καστανώνα, ερχόμενο από το χωριό Δολιανή και κατευθυνόμενο προς το χωριό Μακρίνο, δηλαδή έχοντας μια πορεία κυρίως βορειοανατολική. Είχε ελαφρώς καθοδική πορεία και πετούσε πολύ χαμηλά – σχεδόν στο ύψος των κολόνων της ΔΕΗ! Παραλίγο να συγκρουστεί με ένα σπίτι του Καστανόνα, αλλά την τελευταία στιγμή το απέφυγε με ελιγμούς και συνέχισε την πορεία του προς την πλαγιά του βουνού απέναντι από το χωριό. 

Το σημείο σύγκρουσης του ΑΤΙΑ και ο διάδρομος που δημιουργήθηκε

Λίγο πριν συντριβεί, έκανε άλλον ένα ελιγμό και πήρε απότομα ύψος, «ξύνοντας» την πλαγιά και αφήνοντας έναν διάδρομο από σπασμένα δέντρα και βράχους. Συνέχισε την πορεία του για λίγο ώσπου περιβλήθηκε από ένα έντονο λευκό φως σε σχήμα κάθετου κυλίνδρου και χάθηκε… «σαν αθόρυβη έκρηξη». Μετά από αυτό, κάτοικοι της γύρω περιοχής ενημέρωσαν την πυροσβεστική, η οποία έσπευσε στην περιοχή, αλλά δεν βρήκε καμία φωτιά. Η απουσία των σημαδιών της τελικής πορείας του αντικειμένου και τα λεγόμενα των αυτοπτών μαρτύρων επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το αντικείμενο ήταν προηγούμενο, αφού κανένας μετεωρίτης ή δορυφόρος δεν παίρνει απότομα ύψος ή κάνει ελιγμούς! Το χρώμα του φωτός που το περίβαλλε ήταν κόκκινο με έντονο μωβ και με μεγάλη ουρά που κατέληγε σε εκτυφλωτικό άσπρο. Από την οπτική γωνία του εδάφους, το φως είχε μια διάμετρο ~40 εκατοστά και η κόμη του ~2-3 μέτρα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ερ.ΕΝ.Ζω ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΥΦΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ UAPcheck