PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

NASA: Αυτοί είναι οι 4 αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη - Η επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή στο φεγγάρι

Τους αστροναύτες που θα φτάσουν στη Σελήνη μετά από 50 και πλέον χρόνια, ανακοίνωσε η NASA. Το πλήρωμα θα εκτοξευθεί με την για να πετάξουν γύρω από το φεγγάρι. Το πλήρωμα αναμένεται να γίνει ο πρώτος ταξιδιώτης μετά το πρόγραμμα Απόλλων. Το πλήρωμα του Artemis 2 περιλαμβάνει τον κυβερνήτη Reid Wiseman, τον πιλότο Victor Glover και τους ειδικούς της αποστολής Christina Koch και Jeremy Hansen.

Ο Hansen είναι αστροναύτης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA) και πετάει βάσει συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά. Θα είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που θα εγκαταλείψει τη γήινη τροχιά και θα πετάξει στο φεγγάρι. Το πλήρωμα του Artemis 2 ανακοινώθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ellington Field, όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις αεροσκαφών της NASA που βρίσκονται κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Johnson εδώ στο Χιούστον. Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον και άλλοι επικεφαλής της υπηρεσίας συμμετείχαν στη σκηνή σχεδόν όλα τα μέλη του εν ενεργεία σώματος αστροναυτών, πλην των τριών που βρίσκονται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Με στόχο την εκτόξευση στα τέλη του 2024, οι Wiseman, Glover, Koch και Hansen θα απογειωθούν με το διαστημόπλοιο Orion της NASA πάνω σε έναν πύραυλο του Συστήματος Διαστημικής Εκτόξευσης (SLS) από την εξέδρα 39B του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα. Θα είναι η πρώτη φορά που τόσο η κάψουλα όσο και ο εκτοξευτήρας θα πετάξουν με αστροναύτες επάνω τους και μόλις η δεύτερη εκτόξευση και των δύο οχημάτων μαζί μετά τη δοκιμαστική πτήση Artemis 1 χωρίς πλήρωμα το 2022.

Πώς θα κινηθεί η αποστολή Artemis 2

Η 10ήμερη αποστολή Artemis 2 δεν θα τεθεί σε τροχιά ή θα προσγειωθεί στο φεγγάρι, αλλά θα ακολουθήσει μια υβριδική τροχιά ελεύθερης επιστροφής. Το Orion θα χρησιμοποιήσει την ευρωπαϊκής κατασκευής μονάδα εξυπηρέτησης για να εκτελέσει πολλαπλούς ελιγμούς για να αυξήσει την τροχιά του γύρω από τη Γη και τελικά να τοποθετήσει το πλήρωμα σε τροχιά ελεύθερης επιστροφής στη Σελήνη, στην οποία η βαρύτητα της Γης θα τραβήξει φυσικά το διαστημόπλοιο πίσω στην πατρίδα του μετά την πτήση από το φεγγάρι. Πριν εγκαταλείψει τη γήινη τροχιά για το φεγγάρι, το πλήρωμα θα χρησιμοποιήσει το ανώτερο στάδιο του SLS (που ονομάζεται ενδιάμεσο στάδιο κρυογονικής προώθησης ή ICPS) ως στόχο για λειτουργίες προσέγγισης, δοκιμάζοντας την ικανότητά του να πετάξει χειροκίνητα το Orion. Το πλήρωμα θα δοκιμάσει επίσης τα συστήματα υποστήριξης ζωής, επικοινωνίας και πλοήγησης του διαστημικού σκάφους πριν αναχωρήσει για το φεγγάρι. Το πλήρωμα του Artemis 2 θα πλησιάσει σε απόσταση 10.427 χιλιομέτρων (6.479 μιλίων) τη σεληνιακή επιφάνεια και θα ταξιδέψει 10.300 χιλιόμετρα (6.400 μίλια) πέρα από την άλλη πλευρά της σελήνης. Από αυτό το πλεονεκτικό σημείο - πιο μακριά από ό,τι έχει ταξιδέψει ποτέ άνθρωπος στο βαθύ διάστημα - θα μπορούν να δουν τόσο τη Γη όσο και τη Σελήνη από τα παράθυρα του Orion. Η αποστολή Artemis 2 θα ολοκληρωθεί με τον Orion να πέφτει στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας, όπου πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ομάδες της NASA θα παραταχθούν για να συναντήσουν και να ανακτήσουν το πλήρωμα και το διαστημόπλοιο. Μια επιτυχημένη πτήση θα προετοιμάσει τη NASA για το Artemis 3, την πρώτη αποστολή για την επιστροφή ανθρώπων στη σεληνιακή επιφάνεια με την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο Αμερικανό να προγραμματίζεται να προσγειωθεί στο νότιο πόλο της σελήνης μόλις στα τέλη του 2025.

Τώρα που έχει οριστεί το πλήρωμα του Artemis 2, η NASA θα αρχίσει τις εκπαιδευτικές συνεδρίες τόσο με τους αστροναύτες μόνους τους όσο και, καθώς πλησιάζει η εκτόξευση, ενσωματωμένες με την ομάδα ελέγχου της αποστολής που θα παρακολουθεί την αποστολή από το έδαφος. Τον Μάρτιο, οι μηχανικοί ολοκλήρωσαν την ενσωμάτωση και των πέντε κύριων κατασκευών για το βασικό στάδιο του Artemis 2 SLS. Το διαστημικό σκάφος Orion, η ευρωπαϊκή μονάδα εξυπηρέτησης, το ICPS και τα τμήματα του στερεού πυραύλου SLS βρίσκονται ήδη στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, όπου προετοιμάζονται για την πτήση ή περιμένουν να στοιβαχτούν ως μέρος του οχήματος εκτόξευσης.

Επικεφαλής της διεύθυνσης πτητικών λειτουργιών θα είναι ο Norm Knight και η Vanessa Wyche, διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου Johnson.