PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Οι ιπτάμενοι δίσκοι κατασκοπεύουν την γη (Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 2/10/1952)

Το 1947, πληθώρα αναφορών για εμφανίσεις μεταλλικών αντικειμένων σε σχήμα δίσκου, αεροσκάφη χωρίς φτερά, και αντικείμενα που εξαφανίζονταν με απίστευτες ταχύτητες πάνω από τις Η.Π.Α., είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ξεχωριστού επίσημου προγράμματος για την αξιολόγηση της καταστάσεως. Έτσι το Φεβρουάριο του 1948, δημιουργείται το «Project Sign», (Σχέδιο Οιωνός). Σκοπός του προγράμματος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το φαινόμενο των ATIA από απλούς πολίτες. Η τελική έκθεση που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου 1948 με τίτλο «Εκτίμηση της Κατάστασης»  παραδόθηκε στο Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας και τον Στρατηγό Βάντεμπεργκ. Η αξιολόγηση συντάχτηκε από την επιστημονική επιτροπή και έλεγε ότι τα ΑΤΙΑ υπάρχουν, είναι διαπλανητικά, και συγκεκριμένα πρότεινε να τεθεί ο στρατός σε κατάσταση συναγερμού. Παρά την προσπάθεια μελών του επιτελείου να φέρουν την υπόθεση στην δημοσιότητα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μυστικότητα ώσπου η Αεροπορία να συλλέξει αρκετές πληροφορίες. Ο στρατηγός Βάντεμπεργκ όμως, απέρριψε το πόρισμα, και σύμφωνα με αναφορές είπε: «Δεν δέχομαι το πόρισμα. Βρείτε κάτι άλλο. Να καταστραφεί». Επίσης με εντολή του, το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το αρνητικό «Project Grudge» (Σχέδιο Φειδώ, 1949 - 1952), που επικεντρωνόταν κυρίως σε αναφορές πιλότων της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, αλλά με πραγματικό στόχο την ελάττωση των ερευνών και την κάλυψη της αλήθειας. Το πόρισμα θα χρειαστεί περίπου 4 χρόνια ώστε ένα μικρό μέρος του να διαρρεύσει στη δημοσιότητα. Στις 2 Οκτωβρίου 1952, η είδηση θα φτάσει και στην Ελλάδα, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και τον δημοσιογράφο Γ. Τσουκαλά. 
Στο κείμενο που ακολουθεί διατηρείται η ορθογραφία της αρχικής δημοσίευσης. 
«Η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής αεροπορίας ότι οι ιπτάμενοι δίσκοι προέρχονται από άλλους πλανήτες, εδικαίωσε όλους όσοι επίστευαν ότι τα μυστηριώδη αυτά ιπτάμενα αντικείμενα ούτε πλάσματα φαντασίας ήσαν, ούτε μηχανήματα γηΐνης προελεύσεως. Το μυστήριων των ιπταμένων δίσκων, πού απασχολεί επί πέντε χρόνια τώρα όλον των κόσμων, πρόκειται, επί τέλους να διευκρινισθή. Κι ίσως πολύ συντομώτερα απ’ ότι φαντάζονται πολλοί να δημιουργηθή μια τέτοια κατάστασι, ώστε να πάψωμε πιά να ενδιαφερόμαστε για τά προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα, να πάψωμε να υπολογίζωμε την έκβασι του τρίτου παγκοσμίου πολέμου και να ν’ αρχίσωμε να σκεπτώμαστε πως θ’ αντιμετωπίσωμε – όχι πιά σάν κράτη μεμονωμένα, αλλά σάν ενιαία ανθρωπότης – μιά καινούργια κατάστασι, μια διαπλανητική επιδρομή π.χ. Αν οι ιπτάμενοι δίσκοι έγιναν αντιληπτοί για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 1947, αυτό δέν σημαίνει ότι οί μυστηροιώδης κάτοικοι του πλανήτου Χ μόνον εδώ καί πέντε χρόνια άρχισαν να ενδιαφέρωνται γιά μας. Ή κατασκοπία του πλανήτη μας από πλάσματα εξωγήινα έχει αρχίσει πολύ πιό πρίν.»
Στην συνέχεια του άρθρου ακολουθούν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ΑΤΙΑ από τον 19ου αιώνα, αλλά δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς μια αναφορά και σε ένα διάμεσο, τα οποία ειδικά στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία, θεωρούνταν εκλεκτοί δέκτες εκτός των πνευμάτων, και των «εξωγήινων»: «Εφ’ όσον δέν εδημοσιεύθη η πλήρης έκθεσις της Αμερικανικής Αεροπορίας, τα μόνα στοιχεία πού κατέχομεν επάνω σ’ αυτό τό θέμα είναι οί φωτογραφίες, πού ελήφθησαν, των ιπταμένων δίσκων, οι μαρτυρίες εκείνων πού τούς αντελήφθησαν, καί οί ανακοινώσεις ισχυρών διαμέσων (μέντιουμ). Οί ανακοινώσεις του μέντιουμ, μέ τό οποίο πειραματίσθηκα επανειλημμένως ο ίδιος (καί τίς οποίες, φυσικά, αναφέρω μέ κάθε επιφύλαξι) διαπιστώνουν τήν ύπαρξι δύο ειδών ιπταμένων δίσκων, που προέρχονται από δύο διαφορετικούς πλανήτες εκ τών οποίων ο ένας διάκειται εχθρικά πρός τή γή κι ό άλλος φιλικά. Τουλάχιστον νάχωμε τήν τύχη νά μας επισκεφθή ο δεύτερος.»