PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Γιατί οι αστρονόμοι δεν βλέπουν UFO; Ή μήπως... βλέπουν;


Συχνά ρωτούν πολλοί φίλοι: «Γιατί οι αστρονόμοι δεν βλέπουν ATIA;» Το γεγονός είναι ότι βλέπουν! 

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται για τα ATIA. Συχνά ακούω ότι αν υπήρχε πράγματι κάτι τέτοιο, τότε οι επιστήμονες θα το μελετούσαν. Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο ενδιαφέρονται οι επιστήμονες, αλλά είναι οι κύριοι υποστηρικτές αυτού του θέματος από την αρχή της σύγχρονης έρευνας των ATIA.
Ο Δρ. J. Allen Hynek, ο αστρονόμος που ερεύνησε τα ΑΤΙΑ για την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α., είναι το πρώτο άτομο που είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε μια έρευνα αστρονόμων σχετικά με τις παρατηρήσεις ΑΤΙΑ. Ο Χάυνεκ ξεκίνησε την εργασία του στο Blue Book ως απομυθοποιητής των ΑΤΙΑ, ενώ συχνά ερμήνευε πολύ διασταλτικά μαρτυρίες προσπαθώντας να εξηγήσει όσο το δυνατό περισσότερες αναφορές. Το 1953 μάλιστα, ως μέλος της επιτροπής Ρόμπερτσον (μία επιτροπή μικρής διάρκειας που ακολούθησε το Project Grudge), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τίποτα το ανώμαλο ή μυστηριώδες σχετικά με τα ΑΤΙΑ και ότι θα έπρεπε να αναληφθεί μία ενημερωτική εκστρατεία για την απομυθοποίηση του θέματος και τη μείωση του ενδιαφέροντος του κοινού. Όμως μετά την εξέταση εκατοντάδων αναφορών ΑΤΙΑ επί δεκαετίες ο Χάυνεκ έφθασε στο συμπέρασμα ότι μερικές αναφορές αντιπροσώπευαν γνήσιες εμπειρικές παρατηρήσεις. Οι απόψεις του Χάυνεκ για τα ΑΤΙΑ μεταβλήθηκαν.

Μία άλλη τροποποίηση στις ιδέες του για το θέμα σημειώθηκε μετά τη διεξαγωγή από αυτόν μιας ανεπίσημης δημοσκόπησης στους αστρονόμους συναδέλφους το 1952 (η πρώτη ανεπίσημη δημοσκόπηση). Ο επιστημονικός οργανισμός Μπάτελ που είχε συμβληθεί με την Αεροπορία ζήτησε από τον Χάυνεκ να ανακαλύψει τι σκέφτονται οι αστρονόμοι για τους ιπτάμενους δίσκους. Ξεκίνησε από το Εθνικό Αστρονομικό Συνέδριο κι εν συνεχεία ταξίδεψε σε διάφορα αστεροσκοπεία της χώρας.  Ανάμεσα σε αυτούς που ρώτησε ήταν ο Κλάιντ Τόμπω, ο οποίος είχε ανακαλύψει τον Πλούτωνα.

Από τους 44 αστρονόμους που ρώτησε:

Το 11% είχαν δει ιπτάμενα αντικείμενα που δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν με τη γνωστή σε αυτούς επιστήμη

το 23% πίστευε ότι τα ΑΤΙΑ αποτελούσαν ένα πρόβλημα πολύ σοβαρότερο απ’ ότι πίστευαν οι άνθρωποι

το 41% ενδιαφέρονταν για το ζήτημα κι ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αν τις ζητούσαν.

Μια πιο εξαντλητική μελέτη έγινε από την Hynek με το Κέντρο Μελετών UFO (CUFOS) το 1980, η οποία περιελάβανε 1800 μέλη διαφόρων ερασιτεχνικών ενώσεων αστρονόμων. Το 24% απάντησε ότι «είχαν παρατηρήσει αντικείμενο που αντιστάθηκε στις πιο εξαντλητικές προσπάθειές τους για αναγνώριση».

Εμπνευσμένος από μια έκθεση που παρουσίασε το διάσημο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής (AAIA) το 1970 για τα ΑΤΙΑ, ο αστρονόμος Δρ. Peter Sturrock καθηγητής διαστημικής επιστήμης και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διενήργησε τις δικές του έρευνες. Η έκθεση που τον ενέπνευσε ήταν η έρευνα της AAIA για τις αναφορές των ΑΤΙΑ. 
Το 1969 μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε επιστημονική αξία στην έρευνα των ΑΤΙΑ. Αυτή η έκθεση ονομάστηκε «Έκθεση Condon» σε σχέση με τον επικεφαλής επιστήμονα της έρευνας, Δρ Edward Condon. Το 1970 η AAIA δημοσίευσε την έκθεσή της, η οποία ήταν το αποτέλεσμα μιας πολυετούς μελέτης από μία από τις υποεπιτροπές τους. Διαφωνούσαν με τον Condon δηλώνοντας: «[εμείς] δεν βρήκαμε βάση στην έκθεση για την πρόβλεψή της ότι τίποτα επιστημονικής αξίας δεν θα προέλθει από περαιτέρω μελέτες». Στην πραγματικότητα πρότειναν περαιτέρω μελέτη. 
Αυτό έκανε τον Sturrock να αναρωτιέται αν ίσως οι επιστήμονες θα ενδιαφέρονταν για αναφορές άλλων επιστημόνων. Πραγματοποίησε μια μικρή έρευνα μεταξύ των μελών του AAIA του Σαν Φρανσίσκο και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο μηνιαίο περιοδικό τους το 1974. Από τα 1175 μέλη που απάντησαν το 5% είπε ότι είχαν παρατηρήσεις ΑΤΙΑ.
Ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα, προσπάθησε να κάνει μια μεγαλύτερη έρευνα και του δόθηκε η άδεια από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (AAS). 
Το 1977, έστειλε 2.611 ερωτηματολόγια σχετικά με τις παρατηρήσεις ΑΤΙΑ σε μέλη της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. 
Έλαβε 1.356 απαντήσεις από τις οποίες 62 αστρονόμοι -ποσοστό 4,6% - ανέφεραν μάρτυρες ή καταγραφή ανεξήγητων εναέριων φαινομένων. 
Αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το περίπου 5% των παρατηρήσεων ΑΤΙΑ που δεν εξηγούνται ποτέ .

Για το αν το «πρόβλημα ΑΤΙΑ» αξίζει επιστημονική μελέτη οι απαντήσεις των αστρονόμων ήταν:

23% - σίγουρα ναι
30% - πιθανώς ναι
37% - πιθανώς 
17% - πιθανώς όχι
3% - σίγουρα όχι

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει απλώς μερικές από τις γνωστές έρευνες που έγιναν από αστρονόμους που αποδεικνύουν ότι πράγματι βλέπουν ΑΤΙΑ μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Η τελευταία δημοσκόπηση μεγάλης κλίμακας από το Associated Press και το πρακτορείο δημοσκοπήσεων, Ipsos, το 2007 δήλωσε ότι το 14% των ερωτηθέντων αστρονόμων απάντησαν ότι είδαν ΑΤΙΑ.