Τα ΑΤΙΑ της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μια ιστορία 11 αιώνων!


Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι εξωγήινοι επισκέφθηκαν τη γη με διαστημικά σκάφη στην αρχαιότητα και επηρέασαν την ανθρώπινη εξέλιξη. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά ανεξήγητα μυστήρια και υψηλές  τεχνολογικές γνώσεις , τα οποία δεν εξηγούνται με το επίπεδο της τεχνολογίας που κατείχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί. Αλλά θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με τις διάφορες θεωρίες περί «εξωγήινων» που αναπτύσσονται από «ερευνητές» που κόβουν και ράβουν θέματα από αρχαίες αναφορές, ώστε να δικαιολογούν θεωρίες τις οποίες αναπτύσσουν κερδίζοντας αρκετά χρήματα, καθώς οι αρχαίοι είχαν τους δικούς τους κώδικες αναφοράς και μυθολογικών αρχετύπων που συναντώνται σε παγκόσμια κλίμακα.
Μέσα στους μύθους, τις παραδόσεις, τις αφηγήσεις, αλλά και τις θρησκείες των αρχαίων πολιτισμών, συναντούμε αναφορές για την εμφάνιση παράξενων αντικειμένων στην Γη, τα οποία οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν. Αναφορές που έχουν καταγραφεί, και δεν μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα ως πλανήτες, αστέρια, μετέωρα ή καιρικά φαινόμενα. Αν και τα περισσότερα περιστατικά προέρχονται από τον δυτικό κόσμο, καθώς η ροή των πληροφοριών ήταν πιο εύκολη σε σχέση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποχαρακτηρίστηκαν στις αρχές του 2000, αποκαλύπτουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες θεάσεις στα εδάφη της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 
    
Αναφορές ΑΤΙΑ στην Ρωσία του 19ου αιώνα
Υπάρχουν κάποια περίεργα παλιά έγγραφα που ονομάζονται «Πίνακες των σημαντικότερων περιστατικών στην Αυτοκρατορία, από τον Τρίτο Τομέα της Καγκελαρίας» όπως αποκαλείτο τότε η μυστική αστυνομία, και καταρτίζονταν μηνιαία για τον Τσάρο.  Οι αναφορές περιγράφουν ορισμένες ανεξήγητες θεάσεις φώτων που παρατηρήθηκαν στον ουρανό από τους κατοίκους της πόλης Orenburg και επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία και το στρατό, τη νύχτα 26 Δεκεμβρίου 1830. Άλλες αναφορές αναφέρουν την εμφάνιση ΑΤΙΑ πάνω από το Ustyug στις 30 Ιανουαρίου 1844, που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, καθώς και παρατηρήσεις από το 1846 και το 1847.

Το ΑΤΙΑ του Κρεμλίνου το 1808

Μια τρανταχτή περίπτωση αποτελεί ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ένα ΑΤΙΑ εμφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από το Κρεμλίνο το 1808. Το συμβάν αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, στην οποία δημοσιεύθηκε ένα έγγραφο που βρέθηκε σε παλιά ιδιωτική συλλογή. Το έγγραφο ανακάλυψε ο Alexander Afanasyev, ένας ειδικός στον τομέα των χειρογράφων του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε: «Βρήκα αυτό το έγγραφο στην προσωπική συλλογή του μοσχοβίτη πολιτικού Peter Poludensky, ο οποίος δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες του Τσάρου και πέθανε στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι προφανές  ότι το χειρόγραφο προσέλκυσε την προσοχή μου για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Η μελέτη των ΑΤΙΑ δεν είναι ο τομέας μου, αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χειρόγραφο περιγράφει ένα ΑΤΙΑ». Το μυστηριώδες έγγραφο, αποδίδεται σε έναν 24χρονο καθηγητή της χημείας στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, τον Andry Chebotaryov και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την 1η Σεπτεμβρίου του 1808, στις οκτώ και επτά λεπτά το απόγευμα, στον ουρανό, που ήταν καθαρός και διάσπαρτος από αστέρια, εμφανίστηκε ένα αντικείμενο που προκαλούσε δέος με την ομορφιά του αλλά και την λαμπρότητα του και το μέγεθός του, που παρόμοια τους δεν είχα δει ποτέ πριν. Καθώς το παρατηρούσαμε μας προξένησε την προσοχή ένας κρότος, ενώ ανέβαινε προς τα πάνω διαγράφοντας ένα τόξο πάνω από τον ορίζοντα που εκτεινόταν από 55 έως 90 μοίρες. Έχοντας διανύσει αυτή την απόσταση μέσα σε μια στιγμή, σταμάτησε ανάμεσα στα σύννεφα και καθώς βρισκόταν πάνω από το Κρεμλίνο έμοιαζε σαν μεγάλος επίπεδος δίσκος μήκους περίπου 6,35 μέτρων και πλάτους 0,35 μέτρων. Τότε στο μπροστινό του άκρο, εκείνο που ήταν στραμμένο προς τα νοτιοδυτικά, έλαμψε μια οβάλ φλόγα, μήκους περίπου 1,4 μέτρων μια φλόγα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την λάμψη καιγόμενου φωσφόρου. Κινούμενο κυκλικά δίχως να ανοίξει πυρ ή να σπινθηροβολήσει, φώτισε τα πάντα τριγύρω σαν να ήταν καταμεσήμερο. Έπειτα η φλόγα έσβησε, το φως εξαφανίστηκε, αλλά ο λαμπρός δίσκος παρέμεινε και εντελώς ομαλά κινήθηκε κατακόρυφα προς τα πάνω κατευθυνόμενος προς τα αστέρια. Ήταν ορατός για δύο λεπτά περίπου και έπειτα έπαψε να φαίνεται λόγω του μεγάλου ύψους». Το χειρόγραφο συνοδευόταν από ένα σχέδιο στο οποίο φαίνεται το τι ακριβώς είδε ο Chebotaryov.      

Ο ασυνήθιστος μετεωρίτης της Ustyug το 1844
Η αρχαία ρωσική πόλη Ustyug βρίσκεται στα βορειοανατολικά της περιοχής Vologda, της Ρωσίας. Ορισμένα εκπληκτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτή τη περιοχή μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια «ανώμαλη» θέση. Ανάμεσα στα έγγραφα υπάρχει μια πολύ ασυνήθιστη αναφορά  που ταχυδρομήθηκε το 1844, ένα σημείωμα που ονομάζεται «An Unusual Air Meteor».  Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, «Το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, πολλοί κάτοικοι της πόλης Ustyug της επαρχίας Vologda που βρίσκονταν στα σπίτια τους αλλά και στους δρόμους, ανησύχησαν από την εμφάνιση ενός εξαιρετικά λαμπρού και ασυνήθιστου μετεωρίτη. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε στο Ustyug  ο καιρός ήταν καλός σχεδόν χωρίς αέρα. Ξαφνικά, στα νοτιοανατολικά, το βλέμμα τους «χτυπήθηκε» από τις φωτεινές ακτίνες μιας εξαιρετικής σειράς από αστέρια που συνέκλιναν, και που φαινόταν να κατεβαίνουν από τον ορίζοντα σαν τα αποκαλούμενα πεφταστέρια. Αφού σάρωσαν γρήγορα την πόλη συγχωνεύθηκαν σε μία στρογγυλή απαλή φωτιά, η οποία άφηνε μια ιριδίζουσα ουρά. Αυτή η ουρά, φαινομενικά τεντωμένη σε μήκος έφτανε έως και τέσσερα σατζέν (1 σατζέν = 2μ.). Ήταν παχύτερη στις δύο άκρες, με φως αλλά και φωτιά, κάπως κυρτή, και άφηνε πίσω της μερικές στιγμές ένα μακρύ, πρασινωπό φως. Η κατεύθυνση την οποία σάρωσε το φαινόμενο ήταν από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά. Το λαμπερό και ευρύ φως που έριξε, συνοδευόταν από θόρυβο παρόμοιο με το φύσημα των φύλλων και μερικές φορές ελαφρύ κτύπημα, ενώ ήταν πολύ εκκωφαντικό για το κόσμο, και ειδικά οι γυναίκες που βρίσκονταν στο δρόμο άρχισαν να φωνάζουν φοβισμένες. Άλλοι που βρίσκονταν στα σπίτια ανησύχησαν, καθώς ξέσπασε και μια πυρκαγιά. Ένα παρόμοιο φαινόμενο αναφέρθηκε το ίδιο βράδυ στην περιοχή Solvychegodsky, δίπλα στο Ustyug.

Οι ιπτάμενες μηχανές του πρίγκιπα Oleg
Το 904 μ.Χ., σύμφωνα με τα ρωσικά χρονικά, ο ρώσος πρίγκιπας Oleg ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια του Βυζαντίου. Ξεκίνησε από το Κίεβο και κινήθηκε προς την Κωνσταντινούπολη, με μια τεράστια δύναμη ανδρών, αλόγων, πλοίων, και προφανώς, «ιπτάμενων μηχανών». Κατά την άφιξή του, ο Oleg ανακάλυψε ότι οι Έλληνες είχαν οχυρώσει την πόλη τους πολύ καλά, τόσο στη στεριά όσο και στην θάλασσα. Ο Oleg κατέβηκε στην ακτή και διέταξε τα στρατεύματά του να προσαράξουν τα πλοία. Η προκύπτουσα μάχη διήρκεσε πολλές εβδομάδες, σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση του Oleg ότι θα είχε μια σχετικά εύκολη νίκη. Με την ελπίδα να προκαλέσει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό χτύπημα, διέταξε τα στρατεύματά του να φτιάξουν τροχούς, τους οποίους προσάρμοσαν στα πλοία. Όταν ο άνεμος ήταν πλέον  ευνοϊκός, άνοιξαν τα πανιά και επιτέθηκαν στην πόλη από την στεριά. Το παράξενο όμως, σύμφωνα με τα χρονικά, ήταν ότι οι Ρώσοι στην επίθεση τους χρησιμοποίησαν «χρυσά άλογα» που πετούσαν στον αέρα, και οι πολεμιστές που βρίσκονταν πάνω σε αυτά ήταν καλά εξοπλισμένοι και έριχναν πύρινα βέλη στην Πόλη.  Ωστόσο, για να βρεθούν τα «χρυσά άλογα» στον αέρα με σκοπό την καταστροφή μιας πόλης, οι Ρώσοι θα έπρεπε να έχουν ένα επίπεδο τεχνολογίας που δεν είχαν σίγουρα το 904 μ.Χ. Από που δανείστηκαν οι Ρώσοι τέτοια «άλογα»; Ποιος ενδιαφέρθηκε να τους βοηθήσει να κατακτήσουν την Κωνσταντινούπολη;

Μια άλλη παράξενη ιστορία που δεν αφορά την Ρωσία αλλά παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τις ιπτάμενες μηχανές του Oleg και αξίζει να αναφερθεί εμπλέκει την γειτονική μας Βουλγαρία. Το 921 μ.Χ. ο χαλίφης της Βαγδάτης, Al Muktadir, έστειλε τον χρονικογράφο Ibn Fadlan, στο βασιλιά των Βουλγάρων στην περιοχή του Βόλγα. Ο Ibn Fadlan έγραψε μία αναφορά των ταξιδιών του, όπου σύμφωνα με αυτή, κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας που πέρασε στο παλάτι του Βουλγάρου βασιλιά, είδε πολύ παράξενα ουράνια φαινόμενα. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ο ορίζοντας έγινε λαμπερός κόκκινος, και από ψηλά ήρθε ένας εκκωφαντικός θόρυβος που έμοιαζε με βοή. Ο Ibn Fadlan γύρισε το κεφάλι του προς τον ουρανό και είδε δύο φλογερά-κοκκινωπά σύννεφα να κινούνται από πάνω του, τα οποία άρχισαν να συγχωνεύονται και στη συνέχεια να διαχωρίζονται κατά την πορεία τους. Ο χρονικογράφος περιγράφει απίστευτα ζωηρά σχήματα μέσα στα σύννεφα όπως ανθρώπους και άλογα. Έβλεπε επίσης όπλα στα χέρια των όντων μέσα στα σύννεφα σαν να έκαναν μάχη. Οι Άραβες τρομοκρατήθηκαν από αυτά τα απίστευτα φαινόμενα και προσέφυγαν στην προσευχή, αλλά οι Βούλγαροι τους εξήγησαν πως  οι «αναβάτες στον ουρανό» ήταν κάτι σαν τα Jinni (στους μύθους των Μουσουλμάνων, είναι ένα υπερφυσικό ον που μπορεί να παίρνει ανθρώπινη ή ζωική μορφή και να επηρεάζει τις ανθρώπινες υποθέσεις).
Ήταν τα «άλογα» που είδε ο Ibn Fadlan και οι σύντροφοί του τα ίδια που έφτασαν προς βοήθεια του πρίγκιπα Oleg στην μάχη του να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου 15 χρόνια; 

Το Ιπτάμενο Χάλκινο Καζάνι
Ένα άλλο περίεργο χειρόγραφο που αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός άγνωστου αντικειμένου στην αρχαία Ρωσία, και την οποία σήμερα θα χαρακτηρίζαμε ως κλασική περίπτωση απαγωγής, ανακαλύφθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν και ερευνήθηκε από τον ιστορικό της Μόσχας M.D. Strunina. Το χειρόγραφο αναφέρει την ιστορία ενός αγοριού που ονομάζεται Yasha, ο οποίος ενώ μάζευε μούρα μια μέρα στο δάσος, συνάντησε ξαφνικά έναν ξένο, με λευκά ρούχα. Ο ξένος σύστησε τον εαυτό του ως Timofei, κι έβαλε τον Yasha μέσα σε ένα γιγαντιαίο «χάλκινο καζάνι» όπου κάποια άγνωστη δύναμη το ανέβασε στους ουρανούς. Ο Yasha πέρασε τρία χρόνια εκεί, και ο Timofei του δίδαξε διάφορες επιστήμες, καθώς και «μαγεία». Στη συνέχεια το αγόρι επέστρεψε στη Γη, με το ίδιο «καζάνι», στην ίδια θέση στο δάσος. Ο Timofei  του έδωσε δύο νομίσματα ως δώρο, το ένα χρυσό, και το άλλο από ασήμι. Πολλοί είναι οι ερευνητές που έχουν κάνει συγκρίσεις μεταξύ των λαϊκών παραμυθιών, των θρύλων της περιοχής και της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.

Robozero: Η μπάλα της Φωτιάς
Το συμβάν του Robozero είναι η πιο διάσημη υπόθεση ΑΤΙΑ στην ιστορία της αρχαίας Ρωσίας. Ο ερευνητής Yuri Roszius αλλά και άλλοι Ρώσοι ερευνητές παραφυσικών φαινομένων το έχουν μελετήσει εκτενώς. Το συμβάν έλαβε χώρα «κατά το έτος 171» (δηλαδή το έτος 7171 από την «δημιουργία του κόσμου») που αντιστοιχεί στο έτος 1663. Οι λεπτομέρειες αυτού του εκπληκτικού και αινιγματικού συμβάντος έχουν διατηρηθεί λόγω των προσπαθειών της Ρωσικής Αρχαιολογικής Επιτροπής. Η επιτροπή δημοσίευσε μια συλλογή των ιστορικών της πράξεων το 1842, μεταξύ των οποίων και ένα αυθεντικό έγγραφο του 17ου αιώνα που υπέγραψε ένας εργάτης με το όνομα Ivashko Rzhevsky, ο οποίος ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ένα αξιοσημείωτο και παράξενο γεγονός. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Rzhevsky, στις 15 Αυγούστου 1663, μεταξύ 10:00 π.μ. και μεσημεριού, ακούστηκε ένας μεγάλος θόρυβος πάνω από τη λίμνη Robozero (στην περιοχή Vologda, περίπου 80 μίλια νοτιοδυτικά του Belozersk). Από το βορρά, από έναν καθαρό ουρανό, εμφανίστηκε μια τεράστια φλεγόμενη σφαίρα με διάμετρο τουλάχιστον 130 πόδια (περισσότερο από 40 μέτρα). Από το μπροστινό τμήμα της εκπέμπονταν δύο πύρινες ακτίνες περίπου 20 sazhens μπροστά από αυτό (ένα sazhen είναι περίπου 2 μέτρα), ενώ από τις πλευρές του έβγαινε κάτι σαν γαλάζιος καπνός. Αυτή η τεράστια πύρινη σφαίρα, της οποίας το ύψος της έφτανε αυτή ενός σύγχρονου κτιρίου 15 ορόφων, έτρεχε πάνω από τη λίμνη. 
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από ένα πλήθος ανθρώπων που είχαν μαζευτεί στην τοπική εκκλησία η οποία βρίσκεται στην ακτή της λίμνης. Ο μεγάλος θόρυβος συνέβη ακριβώς τη στιγμή που είχε αρχίσει η λειτουργία και οι άνθρωποι εξήλθαν από την εκκλησία για να δουν τι συμβαίνει. Όταν όμως είδαν το τρομακτικό θέαμα επέστρεψαν στην εκκλησία και προσεύχονταν στον Κύριο και την Παναγία με δάκρυα και λυγμούς. Λίγο αργότερα η μεγάλη πύρινη φλόγα καθώς και δύο μικρότερες που εμφανίστηκαν έφυγαν, αλλά επανεμφανίστηκαν δύο ή τρεις φορές ακόμα κινούμενες προς τα δυτικά, πριν τελικά εξασθενίσουν και εξαφανιστούν μιάμιση ώρα αργότερα. Χωρικοί που βρίσκονταν σε μια βάρκα μέσα στη λίμνη εκείνες τις στιγμές, αναγκάστηκαν να βγουν στην όχθη, εξαιτίας μιας έντονης ζέστης που εξέπεμπε το αντικείμενο. Είδαν μάλιστα, ότι το φως από το άγνωστο αντικείμενο φώτιζε το πυθμένα της λίμνης που είχε βάθος 28 πόδια (9 μέτρα περίπου), ενώ ακόμα και τα ψάρια μετακινήθηκαν προς την ακτή. Η ιστορία του Rzhevsky επιβεβαιώθηκε και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, από ιερείς της περιοχής, αλλά και από έναν αγρότη με το όνομα Levko Fedorov. Μόνο τότε ο Rzhevsky  ανέφερε το συμβάν στις αρχές. 
Ωστόσο, παρά την λεπτομερή περιγραφή του φαινομένου ο Rzhevsky δεν προσπάθησε να δώσει καμία ερμηνεία για το τι μπορεί να συνέβη. Ο Ρώσος αστρονόμος D. Svyatski, στο βιβλίο του «Αστρονομικά φαινόμενα στα ρωσικά Χρονικά», ισχυρίζεται ότι οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν κομμάτια μετεωρίτη που εκτοξεύτηκαν  όταν αυτός εξερράγη και θρυμματίστηκαν κατά την είσοδο του στην Γη.  Όμως η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γεγονός του ότι οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν την μεγάλη φλεγόμενη σφαίρα να αιωρείται πάνω από την λίμνη. 
Άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν ως σφαιρικό κεραυνό, αλλά εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε καταιγίδα ούτε βροχή. Άλλωστε και η διάρκεια ζωής του σφαιρικού κεραυνού είναι μικρή, ενώ και η διάμετρος του δεν υπερβαίνει τα τρία πόδια (1 μέτρο) και σίγουρα δεν είναι 130 πόδια (40 μέτρα). 
Ο ερευνητής Yuri Roszius ανέλυσε την έκθεση του Rzhevsky και κατέληξε σε μια νέα ερμηνεία. Η λεπτομερής ανάλυση του συμβάντος πρόσθεσε ένα ενδιαφέρον στοιχείο που σχετίζεται με τους αυτόπτες μάρτυρες. Το έγγραφο αναφέρει μια αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση του αντικειμένου κατά την τρίτη εμφάνιση του και πριν εξαφανιστεί: αύξηση της φωτεινότητας του. Για κάποιο λόγο, αυτή η αλλαγή προηγήθηκε της έναρξης της προοδευτικής κίνησης του αντικειμένου προς τα δυτικά, και με βάση αυτή την συμπεριφορά ο Roszius θεώρησε πιθανό ότι η αύξηση της λαμπρότητας οφειλόταν στην ενεργοποίηση κάποιων μηχανών που έκαναν το ΑΤΙΑ να κινηθεί προς τα δυτικά. 
Βέβαια μια τέτοια υπόθεση φαντάζει αρκετά αυθαίρετη. Υπάρχει όμως κάποια καλύτερη; Είναι τυχαίο ότι η φωτεινότητα του αντικειμένου αυξήθηκε πριν από την αναχώρησή του;

Υπάρχει μεγάλος ακόμα αριθμός αναφορών από προγενέστερους αιώνες στην περιοχή της Ρωσίας, αλλά ο χώρος σε ένα άρθρο ιστοσελίδας είναι περιορισμένος, και γι αυτό θα δούμε κάποιες ενδεικτικές θεάσεις για χάρη της ιστορίας:

1208μ.Χ.: Εθεάθη ένα αντικείμενο(;) με μορφή φιδιού στον ουρανό της Ρωσίας. Ήταν δε τόσο μεγάλο που ήταν ορατό από όλες της περιοχές της χώρας.
1111μ.Χ.: Σε περιοχή της Ρωσίας γνωστή ως το ρώσικο Far Fast, στην οποία υπήρχαν συχνές εμφανίσεις ΑΤΙΑ, εμφανίστηκε μια πύρινη στήλη να εκτείνεται κάθετα από το έδαφος προς τον ουρανό σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων. Γύρω από τη στήλη γίνονταν ηλεκτρικές εκκενώσεις, ενώ υπήρχε και ένας ήχος που θύμιζε κεραυνό.
1317μ.Χ.: Το Δεκέμβριο του 1317 ένα μυστηριώδες κυκλικό ιπτάμενο αντικείμενο αναστάτωσε την πόλη Tver, καθώς υπερίπτατο για πάνω από μία βδομάδα. Είχε λαμπερό πράσινο χρώμα και εξέπεμπε μια κόκκινη λάμψη. Από το κέντρο του εκτείνονταν τρεις φωτεινές ακτίνες.
1319μ.Χ.: Στη διάρκεια μιας νύχτας του Ιανουαρίου, πλήθος αυτοπτών μαρτύρων παρατήρησαν πύρινες στήλες που προεκτείνονταν από το έδαφος προς τον ουρανό. Το φαινόμενο ήταν ορατό στις περισσότερες περιοχές της Ρωσίας και έμοιαζε με την περίεργη πύρινη στήλη του 1111 μ.Χ.. Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν εκείνη την νύχτα ένα ουράνιο τόξο και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι είδαν ιπτάμενες μορφές που έμοιαζαν με άλογα και οι οποίες έφεραν επάνω τους φώτα.
1403μ.Χ.: Τρία αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα εμφανίστηκαν στο νυχτερινό ουρανό της Ρωσίας στις 14 Ιουνίου. Έμοιαζαν σαν ήλιοι και εξέπεμπαν μπλε, πράσινες και ερυθρές φωτεινές δέσμες. Η θέση τους σχημάτιζε ένα νοητό τόξο. Το ένα αντικείμενο έμοιαζε με τεράστιο σταυρό και φαινόταν να αιωρείται παλλόμενο στον ουρανό, ακριβώς στο κέντρο του σεληνιακού δίσκου.
1880μ.Χ.: Ένα γιγάντιο λαμπερό, σφαιρικό αντικείμενο πέρασε πάνω από την Αγία Πετρούπολη  στις 30 Ιουλίου. Το άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο συνοδευόταν από δύο ακριβώς ίδια αλλά μικρότερα σε μέγεθος ιπτάμενα αντικείμενα.


ANCIENT RUSSIAN UFO MYSTERIES, 
Περιοδικό ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ, Τεύχος 209, Μάρτιος 2006
https://www.thinkaboutitdocs.com/900-1099-ufo-alien-sightings/
https://www.gaia.com/article/ufos-ancient-art