PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για το φαινόμενο των αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ΑΤΙΑ)


Οι πολλαπλές εμφανίσεις ΑΤΙΑ, η ταχεία μετάδοση των πληροφοριών καθώς και η πίεση από την κοινή γνώμη έχουν αναγκάσει τις κυβερνήσεις αρκετών χώρων να αποχαρακτηρίσουν απόρρητα έγγραφα και να τα δώσουν στην δημοσιότητα σχετικά με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ.

Γράφει ο Στάθης Γλιάτης (Ερ.Ε.Ν.Ζω)

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα.
Στις 16/4/2009  η Βραζιλία προχώρησε σε αποχαρακτηρισμό άκρως απόρρητων αρχείων. Έτσι οι ερευνητές ΑΤΙΑ της Βραζιλίας απέκτησαν πρόσβαση σε προηγούμενα ταξινομημένα άκρως απόρρητα αρχεία για το συγκεκριμένο θέμα. Επιτροπή των βραζιλιάνων ερευνητών είχε διεκδικήσει δικαστικά την πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία στο πλαίσιο των διατάξεων περί ελευθερίας στην πληροφόρηση. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει αποχαρακτηρίσει διάφορα αρχεία με θέματα ΑΤΙΑ, στα οποία αρχεία περιλαμβάνονται ταξινομημένα τα σημαντικότερα περιστατικά που συνέβησαν στην χώρα. Ένα από τα σημαντικότερα περιστατικά συνέβη τον Μάιο του 1986, όταν είκοσι άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα εντοπίστηκαν από τα ραντάρ και αναχαιτίστηκαν από έξι μαχητικά αεροπλάνα. Ο τότε υπουργός της αεροπορίας, Ταξίαρχος Otavio Moreira Lima επιβεβαίωσε το γεγονός και δήλωσε ότι η ανθρωπότητα θα έκανε σύντομα επαφή με εξωγήινους . Επίσης δήλωσε ότι η Βραζιλία είχε το δικαίωμα να αποκαλύψει στον λαό της την πραγματικότητα για την ύπαρξη των εξωγήινων και εάν ήταν ανάγκη και  χωρίς την άδεια της Αμερικής.   Το 2008 οι βραζιλιάνοι ερευνητές είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία σχετικά με τη λειτουργία του σκιώδους προγράμματος "Prato", που ήταν μια εκτενής στρατιωτική έρευνα σχετικά με τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ στον Αμαζόνιο. Είκοσι έτη μετά από αυτό το γεγονός ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του μυστήριου προγράμματος έδωσε συνέντευξη σε έναν ερευνητή ΑΤΙΑ αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος από τη ζώνη του. 
Στην Δανία η Πολεμική Αεροπορία έχει ανοίξει τα αρχεία για τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία παρέχουν πληροφορίες στο ευρύ κοινό για  πάνω από 15.000 αναγνωρίσεις και αφορούν τα τελευταία 30 χρόνια. Η Δανέζικη Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε το αρχείο στο διαδίκτυο στις 28/1/2009, αναφέροντας ότι οι περισσότερες από τις αναγνωρίσεις παρέμειναν ανεξιχνίαστες και επειδή οι λεπτομέρειες δεν ήταν αρκετά ακριβείς παρέμεναν στο αρχείο . Εντούτοις, μερικές από τις εκθέσεις περιέχουν αρκετά λεπτομερή περιγραφή που αποκλείουν ότι τα ΑΤΙΑ μπορεί να ήταν αεροσκάφη, καιρικά φαινόμενα ή φανάρια κλπ .Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα περιστατικά έγινε στις 5 Ιανουαρίου 1981 κοντά στη Γροιλανδία. Στις 12:50 εθεάθη ένας δίσκος κοντά στην αεροπορική βάση Thule. Ο δίσκος εξαφανίστηκε τόσο ξαφνικά όσο είχε εμφανιστεί. Συμπτωματικά, οι σταθμοί ραντάρ στην αμερικανική βάση κατέγραψαν ένα μη αναγνωρισμένο ιπτάμενο αντικείμενο στις 12:50. Η Πολεμική Αεροπορία μέσου του Thomas Petersen, που έχει μια εκτενή γνώση των αρχείων, σχολίασε ότι οποιεσδήποτε εκκρεμείς αναγνωρίσεις UFO παραδίδονται στο Σκανδιναβικό κέντρο έρευνας  ΑΤΙΑ, εάν το ζητήσουν. Επίσης πρόσθεσε ότι η αεροπορική δύναμη της Δανίας έχει σκοπό και κύρια αποστολή να υπερασπιστεί τη Δανία ενάντια σε οποιοδήποτε απειλή,  και τα ΑΤΙΑ παραμένουν ένα μυστήριο . Τα αρχεία είναι 329 σελίδων.
Η επίσημη ιστοσελίδα της δανέζικης πολεμικής αεροπορίας είναι:
Flyvertaktisk KommandoUFO-arkiv online

Στη Γαλλία, από τις 23 Μαρτίου του 2007 λειτουργεί η ιστοσελίδα της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας, όπου αναφέρονται περισσότερες από 1.600 θεάσεις ΑΤΙΑ, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που δημοσιοποίησε απόρρητα αρχεία σχετικά με τα ΑΤΙΑ. Τα αρχεία ανανεώνονται κάθε φορά που αναφέρεται καινούργια περίπτωση, καταγράφοντας με λεπτομέρειες όλες τις υποθέσεις, από τις πιο ευεξήγητες έως αυτές που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να προκαλούν αμηχανία στους ειδικούς. «Είναι παγκόσμια πρωτιά», τονίζει ο Ζακ Πατενέ, επικεφαλής του γραφείου για τη μελέτη «αγνώστου ταυτότητας αεροδιαστημικών φαινομένων». «Υποθέσεις σαν και αυτή της κυρίας που ανέφερε ότι είδε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με ιπτάμενο ρολό χαρτιού υγείας, είναι σαφώς ανάξιες διερεύνησης», επισημαίνει ο Πατενέ. Αλλά πολλές άλλες που περιλαμβάνουν μαζικές θεάσεις, σε τουλάχιστον μία περίπτωση το φαινόμενο αναφέρθηκε από χιλιάδες Γάλλους, αποδείξεις όπως σημάδια καψίματος ή καταγραφές από ραντάρ, πτήσεων και επιταχύνσεων που αψηφούν τους φυσικούς νόμους, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Από τις 1.600 υποθέσεις που έχουν καταγραφεί από το 1954 και μετά, σχεδόν το 25% έχει χαρακτηριστεί ως «τύπου D», που σημαίνει ότι «παρά τα καλά ή πολύ καλά στοιχεία και τις αξιόπιστες μαρτυρίες, είμαστε αντιμέτωποι με κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε», εξηγεί ο Πατενέ. Όπως στις 8 Ιανουαρίου 1981, έξω από μια κωμόπολη της νότιας Γαλλίας, ένας άνδρας που εργαζόταν στο χωράφι του, άκουσε ένα περίεργο συριστικό ήχο και είδε ένα αντικείμενο σε σχήμα δίσκου με διάμετρο 2,5 μέτρων γκρι χρώματος να προσγειώνεται στο χωράφι του σε απόσταση περίπου 50 μέτρων. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, ο ιπτάμενος δίσκος απογειώθηκε σχεδόν αμέσως, αφήνοντας σημάδια καψίματος. Οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες και στη συνέχεια συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δείγματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια ικανοποιητική εξήγηση. Από την άλλη, οι περίπου χίλιοι μάρτυρες που κατέθεσαν ότι είδαν εκτυφλωτικά φώτα στον ουρανό, στις 5 Νοεμβρίου 1990, είχαν απλά δει το θραύσμα ενός πυραύλου που έπεφτε στην ατμόσφαιρα της Γης. «Δεν έχουμε την παραμικρή απόδειξη ότι εξωγήινοι κρύβονται πίσω από τα ανεξήγητα φαινόμενα», λέει ο Πατενέ για να προσθέσει ότι «ούτε, όμως, έχουμε την παραμικρή απόδειξη ότι δεν κρύβονται». Η γαλλική διαστημική υπηρεσία δέχεται κάθε χρόνο 50-100 αναφορές για ΑΤΙΑ. Από αυτές, το 10% αποτελεί αντικείμενο επιτόπιων ερευνών. Άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, συγκεντρώνουν πληροφορίες, λιγότερο ή περισσότερο συστηματικά, για αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Στις ΗΠΑ, πληροφορίες δίνονται μετά από σχετική αίτηση. «Ωστόσο εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε με άλλο τρόπο και να δημοσιοποιήσουμε τα πάντα στο κοινό». Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους επιστήμονες και τους ερασιτέχνες ερευνητές ΑΤΙΑ.
Η ιστοσελίδα είναι πλήρης και καλά οργανωμένη και περιέχει ακόμη και σκαναρισμένα αντίγραφα των αστυνομικών αναφορών. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: http://www.cnes-geipan.fr/

Στην Μεγάλη Βρετανία οι απόψεις που έχει εκφράσει οι Βρετανική Ακαδημία Επιστημών θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Όπως η δημιουργία διακυβερνητικού οργανισμού υποδοχής εξωγήινων, υπό τον ΟΗΕ που αφήνουν σαφείς υπόνοιες ότι έχει ήδη επιτευχθεί επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς και φαίνεται ότι στηρίζεται στις θέσεις της αυτές και από τη NASA! Σε ειδική έκδοση αποκλειστικά αφιερωμένη στο θέμα των εξωγήινων της επιστημονικής επιθεώρησης Philosophical Transactions της Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας, οι επιστήμονες προτείνουν, μεταξύ άλλων, μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει την ευθύνη για τις εξωγήινες υποθέσεις και να καταλήξει σ’ ένα ενιαίο σχέδιο απάντησης σε περίπτωσης επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό.  Όπως αναφέρει η  NASA, όλο και πιο πιθανή θεωρούν οι επιστήμονες την ύπαρξη πολιτισμών σε άλλους πλανήτες, ωστόσο τίποτα δεν διασφαλίζει τις αγαθές προθέσεις των εξωγήινων απέναντί μας. Γι’ αυτό το λόγο, έγκριτοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη μας, κάτω από τον συντονισμό του ΟΗΕ, πρέπει να οργανωθούν για την αντιμετώπιση μιας μη φιλικής συνάντησης. Όπως αναφέρουν ο καθηγητής Τζον Ζαρνέκι του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και ο δρ Μάρτιν Ντόμινικ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους, στο εισαγωγικό σημείωμά τους στο ειδικό τεύχος, το ερώτημα είναι αν η απάντηση στους εξωγήινους θα δοθεί με υπεύθυνο τρόπο και με τις κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς και επιστήμονες ή αν θα επικρατήσουν συμφέροντα εξουσίας. 
Οι επιστήμονες εισηγούνται να δημιουργηθεί έγκαιρα το αναγκαίο πλαίσιο συντονισμού μέσα από μια παγκόσμια συνεννόηση, υπό την ηγεσία ενός νόμιμου διεθνούς πολιτικού οργανισμού, όπως ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τις εφημερίδες Guardian και DailyMail. Ήδη ο ΟΗΕ διαθέτει το πρόπλασμα ενός τέτοιου πλαισίου-φόρουμ. Πρόκειται για την Επιτροπή Ειρηνικών Χρήσεων του Εξωτερικού Διαστήματος (Copuos), η οποία, κατά τους Βρετανούς επιστήμονες, θα πρέπει πλέον να συμπεριλάβει στην "ατζέντα" της τις εξωγήινες υποθέσεις και να δημιουργήσει δομές παρόμοιες με αυτές που ήδη υπάρχουν για την αντιμετώπιση ουράνιων απειλών, όπως οι αστεροειδείς, οι οποίοι μπορεί να προσκρούσουν στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τον σκεπτικιστή καθηγητή εξελικτικής παλαιοβιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, όποιοι χαράξουν σχέδια για μια πιθανή επαφή με εξωγήινους θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Είναι πιθανό, όπως γράφει, η ζωή στους εξωγήινους κόσμους να εξελίχτηκε με δαρβινικό τρόπο, πράγμα που αν έχει συμβεί θα σημαίνει ότι η εξωγήινη ζωή θα έχει πολλές ομοιότητες με τη γήινη, ειδικά αν προέρχεται από κόσμους που μοιάζουν με το δικό μας, όπου υπάρχουν παρόμοια βιολογικά μόρια. Αυτό, όμως, επίσης σημαίνει ότι μπορεί οι νοήμονες εξωγήινοι να έχουν ανάλογες τάσεις για βία και εκμετάλλευση με εμάς. Ο Μόρις εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξωγήινης νοήμονος ζωής είναι μικρές. Αν η εξέλιξη είναι ίδια σε όλο το Σύμπαν, όπως γράφει, είναι αδιανόητο να μην έχουν ακόμα φτάσει στη Γη εκπρόσωποι πανάρχαιων πολιτισμών από άλλα μέρη του σύμπαντος. 
Στον αντίποδα επιστήμονες, όπως ο ψυχολόγος Άλμπερτ Χάρισον, εκτιμούν ότι η εμφάνιση ιπτάμενων δίσκων πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Γης, κάτι που οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουν ήδη δείξει κατ' επανάληψη, δεν θα σκορπίσει πανικό στα πλήθη. Σύμφωνα με τον Χάρισον, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια εξοικειωθεί με την ιδέα των εξωγήινων και δεν θα τρομοκρατούνταν, αν τους έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια. Όπως είπε, είναι απίθανο να υπάρξει "εκτεταμένος ψυχολογικός αποσυντονισμός και κατάρρευση" της ανθρωπότητας. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό είναι πεπεισμένο ότι εξωγήινα διαστημόπλοια έχουν ήδη επισκεφτεί τον πλανήτη μας.
Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα 8.500 σελίδες από το 1950 μέχρι σχετικά πρόσφατα. 35 μεγάλα αρχεία διατίθενται στο διαδίκτυο καλύπτοντας την περίοδο 1947 -2005. Περιλαμβάνουν φωτογραφίες, σχέδια, περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, επιστολές του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας σε αυτόπτες μάρτυρες καθώς και αναφορές για συναντήσεις στρατιωτικών με ΑΤΙΑ. 
Δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα:  www.mod.uk/DefenceInternet/FreedomOFInformation/PublicationScheme

Η επιλογή τους έχει γίνει βάσει της αξιοπιστίας τους. Με άλλα λόγια, έχουν επιλεγεί μόνο μαρτυρίες από στρατιωτικούς και πιλότους. Καθένας από τους συνολικά 24 φακέλους περιέχει 200-300 μαρτυρίες. Η απόφαση λήφθηκε τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση των αντίστοιχων γαλλικών αρχείων στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Μελετών Διαστήματος και μια βδομάδα μετά την εμφάνιση ΑΤΙΑ στη θάλασσα της όταν στις 26 Απριλίου ένας έμπειρος Βρετανός πιλότος, ο Ρέι Μπάουιερ, ανέφερε ότι είδε ένα μυστηριώδες φωτεινό κίτρινο ιπτάμενο αντικείμενο μήκους 1.600 μέτρων, να αιωρείται σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τα νησιά της Μάγχης. Βρισκόταν περίπου 40 μίλια ανοικτά των ακτών του Αλντερνέι. Πλησιάζοντας στο Γκουέρνσι ο Μπάουιερ είδε ότι υπήρχε και ένα δεύτερο ΑΤΙΑ, που έδειχνε μικρότερο, γιατί βρισκόταν σε μεγαλύτερη απόσταση. Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τα ΑΤΙΑ βρίσκονταν στο γαλλικό εναέριο χώρο και ο φάκελος έκλεισε προτού καν ανοίξει.  Το Βρετανικό υπουργείο Αμύνης είχε παραδεχτεί ότι επί σειρά ετών διατηρούσε μια μυστική υπηρεσία, τη DI55, στην οποία είχε αναθέσει τη μελέτη των ΑΤΙΑ. Ωστόσο, καθώς ουδέποτε τόλμησε να διαθέσει κρατικά κονδύλια γι’ αυτή, στο προσωπικό της δεν δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσει σε βάθος κάποια από τις χιλιάδες μαρτυρίες για εμφανίσεις ΑΤΙΑ. Τα έγγραφα για την DI55 αποχαρακτηρίστηκαν βάσει της Πράξης για την Ελευθερία της Πληροφόρησης μετά από σχετικό αίτημα του δόκτορος Ντέιβιντ Κλαρκ, λέκτορα στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ. Επίσης, το Μάιο του 2006 αποχαρακτηρίστηκε μια έκθεση του υπουργείου, που είχε συνταχθεί το 2000 και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες να στηρίζουν την άποψη ότι υπάρχουν ιπτάμενοι δίσκοι». Σύμφωνα με δηλώσεις του δόκτορα Κλαρκ στην εφημερίδα «Guardian», η δημοσιοποίηση των μαρτυριών είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσει τους φαν των θεωριών συνωμοσίας. Κατά την άποψή του, θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι οι πιο σημαντικές μαρτυρίες θα παραμείνουν απόρρητες, επειδή οι κυβερνήσεις των κρατών είναι απρόθυμες να ομολογήσουν ότι υπάρχουν δυνάμεις τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν… Το τελευταίο τμήμα των αρχείων δημοσιεύτηκε στις 12/8/2011.
Τα αρχεία περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αναφορών ΑΤΙΑ που σχετίζονται με έγγραφα, σχέδια, επιστολές και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που καλύπτουν την περίοδο 1985-2007. Τα αρχεία περιέχουν μαρτυρίες για μυστηριώδη φώτα πάνω από το Glastonbury Festival, για έναν "ιπτάμενο δίσκο" έξω από  δημαρχείο Retford και την παράξενη ιστορία του Mork και Mindy. Το σημαντικό είναι ότι αναφέρετε ότι  εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας κλήθηκαν να εξετάσουν το 2004 μια φωτογραφία ενός ιπταμένου δίσκου που φωτογραφήθηκε σύμφωνα με τον μάρτυρα έξω από δημαρχείο Retford  στο Nottinghamshire. Το αντικείμενο φωτογραφήθηκε από τον Alex Birch. Η φωτογραφία εξετάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία Πληροφοριών τον Ιούλιο του 2004. Η φωτογραφία επεξεργάστηκε ψηφιακά και δεν υπάρχουν σημάδια παραποιήσεις ωστόσο η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρει: ''Δεν υπάρχουν οριστικά συμπεράσματα που μπορούν να συγκεντρωθούν από αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν, ωστόσο μπορεί να είναι τυχαίο ότι το φωτισμένο επίπεδο του αντικειμένου διέρχεται από το κέντρο του κάδρου, υποδηλώνοντας μια πιθανή ανωμαλία του φακό, η ένα σταγονίδιο υγρασίας. 
''Τα αρχεία περιέχουν, επίσης και από πρώτο χέρι μαρτυρίες των συνταξιούχων της RAF ενός ελεγκτή του Freddie Wimbledon και συνταξιούχου του ΥΕΘΑ - Ralph Noyes, για το περίφημο  περιστατικό UFO το 1956 στο Lakenheath RAF στο Σάφολκ. Ο κ. Wimbledon θυμάται ότι η RAF παρακολούθησε ένα UFO από τα ραντάρ που επιτάχυνε και σταματούσε  αστραπιαία, επίσης η παρατήρηση έγινε και από το έδαφος. Το ΑΤΙΑ φαινόταν σαν ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά μετά επιτάχυνε μακριά με ''καταπληκτική ταχύτητα''. Στο προσωπικό της βάρδιας εδόθη εντολή να κρατηθεί απόρρητο, ενώ ο κ. Noyes υπενθυμίζει την ύπαρξη βίντεο του ΑΤΙΑ από κάμερα που προέρχονται από το εσωτερικό του αεροσκάφους και έγινε ειδική προβολή στο ΥΕΘΑ το 1970.Μια άλλη έκθεση περιγράφει μυστηριώδη φώτα που εντοπίστηκαν να κινούνται πάνω από τα 300ft στο στάδιο Glastonbury Festival στις 28 Ιουνίου 2003. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την κατόπτευση ΑΤΙΑ πάνω από ένα μουσικό φεστιβάλ στο Llanfyllin της Ουαλίας, τον Ιούλιο του 2006. Ένα αρχείο περιέχει επίσης μια σειρά από παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν στο ΥΕΘΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2006, που περιγράφουν σχηματισμούς από πορτοκαλί φώτα στον ουρανό. Αυτές φαίνεται να είναι παρατηρήσεις από κινέζικα φανάρια, που κυκλοφορούν σε γιορτές και δημόσιες εκδηλώσεις, έτσι αναφέρουν οι ειδικοί στο συμπέρασμα. Άλλο περιστατικό αναφέρετε ότι επισημάνθηκε ένα ΑΤΙΑ από τον πιλότο και τους επιβάτες ενός αεροσκάφους πάνω από τα νησιά της Μάγχης το 2007 και ένα  F-16 προσπάθησε να το αναχαιτίσει. 
Σε ένα άλλο περιστατικό ένας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας με στρατιώτες ανέφεραν θεάσεις ΑΤΙΑ που έμοιαζαν με δαχτυλίδι σαν μέδουσα με ασημένια κορυφή. Μια άλλη μαρτυρία ενός άντρα που δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής τον Οκτώβριο του 1998, όταν είδε ένα ΑΤΙΑ να αιωρείται πάνω από το Λονδίνο κοντά στο σπίτι του. Είχε σχήμα πούρου με φτερά στις πλευρές του. Δύο πολύ φωτεινά φώτα μπροστά και ένα λευκό φως που αναβόσβηνε από κάτω. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν τον άφησαν είχε "κερδίσει" μια ώρα. Μια άλλη μαρτυρία ενός συνταξιούχου αξιωματικού της RAF αναφέρει ότι κατά την διάρκεια των διακοπών του στην Σρι Λάνκα είδε ένα ΑΤΙΑ τράβηξε φωτογραφίες και τις έστειλε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. " Παρατήρησα μια αύρα στον ουρανό σε ένα λεπτό ακολούθησε μια βροντή. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε κάτι σαν ντόνατς και σκέφτηκα ότι κάτι εξερράγη στον ουρανό" αναφέρει ο αξιωματικός. Σε αρχείο του 1997 αποκαλύπτεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετά τις αναφορές για εμφανίσεις ΑΤΙΑ.  Από τα αρχεία επίσης προκύπτει ότι οι Βρετανοί πράκτορες συγκέντρωναν πληροφορίες από όλο τον κόσμο για το θέμα των ΑΤΙΑ. Στόχος τους ήταν να έρθει στην κατοχή της Βρετανίας ένα εξωγήινο σκάφος ώστε να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία του από την πολεμική βιομηχανία της χώρας. Οι Βρετανοί φοβούνταν ότι η Κίνα και η πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία), αυτό το είχαν κατορθώσει. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Βρετανίας λειτουργούσε ένα μυστικό γραφείο μεταξύ των ετών 1947-1997 όπου συγκεντρώνονταν όλες οι αναφορές για θεάσεις ΑΤΙΑ.

Τα αρχεία σε μορφή pdf βρίσκονται στην ιστοσελίδα: http://ufos.nationalarchives.gov.uk/

Στις ΗΠΑ στις 19/1/2017 η NASA ανέβασε ένα αρχείο 12 εκατομμυρίων σελίδων στο διαδίκτυο. Εκτός από το θέμα των ΑΤΙΑ, υπάρχουν πληροφορίες για το Project Stargate, εγκλήματα των ναζί κ.α. Το 1995 ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διέταξε να αποχαρακτηριστούν όλα τα έγγραφα με ιστορική αξία τουλάχιστον 25 ετών. Τα έγγραφα ήταν προσβάσιμα μόνο από 4 τερματικούς υπολογιστές στα εθνικά αρχεία στην Ουάσιγκτον. Το 2000 η CIA ανέβασε τα έγγραφα στο εργαλείο αναζήτησης ηλεκτρονικών αρχείων CREST, χωρίς να είναι ακόμη διαθέσιμα χωρίς φυσική παρουσία στα εθνικά αρχεία. Μετά από αγωγή το 2014 η CIA δήλωσε ότι θα δημοσίευε τα 930.000 έγγραφα σε απευθείας σύνδεση αλλά θα τις έπαιρνε περίπου 6 χρόνια.
Η CIA είχε αποχαρακτηρίσει έγγραφα το 1978 αλλά μόλις το 2016 τα έδωσε στην δημοσιότητα. Τα έγγραφα αφορούν τις δεκαετίες του 40 και του 50. Η CIA ξεχωρίζει δέκα από αυτά που αφορούν εμφανίσεις ΑΤΙΑ στην τότε δυτική Γερμανία, το Κονγκό καθώς και εργασίες επιστημόνων.
Τα έγγραφα είναι:
1) Flying saucers reported over east Germany,1952.
2) Minutes of branch chief's meeting on UFOs,11/8/1952.
3) Flying saucers reported over Spain and North Africa,1952.
4) Survey of flying saucer reports 1/8/1952.
5) Flying saucers reported over Belgium Congo unanium mines,1952.
6) Scientific advisory panel on undentified flying objects 14-17/1/1953.
7) Office memorandum on flying saucers 15/3/1949.
8)) Memorandum to the CIA director of flying saucers 2/10/1952.
9) Meeting of theos OSI advisory group on UFOs,21/1/1953.
10) Memorandum for the record on flying saucers 3/12/1952.

Τα έγγραφα θα τα βρείτε εδώ:FOIA UFO COLLECTION

Ξεχωρίζουν επίσης η επιστολή στης 22/3/50 του FBI προς τον Χούβερ τότε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για την αναφορά ενός μάρτυρα για την πτώση τριών ιπτάμενων δίσκων στο Νέο Μεξικό. Τα σκάφη ήταν κυκλικά με 15 μέτρα διάμετρο. Το καθένα είχε πλήρωμα τριών ανθρωποειδών ύψους 1 μέτρου. Το παραπάνω αποτελεί δημόσιο έγγραφο από το 1970 αλλά έγινε γνωστό το 2011. Σε ένα άλλο έγγραφο του 1998 αναφέρεται ότι εντοπίστηκε σήμα έκκλησης βοήθειας ηλικίας 80.000 ετών. Επίσης σε έγγραφο του 70 γίνεται αναφορά σε ακρωτηριασμούς ζώων. Σε έγγραφα του FBI υπάρχουν γραπτές αναφορές κατοίκων του Τέξας στην αστυνομία για απαγωγές και ακρωτηριασμούς ταύρων και αγελάδων από ΑΤΙΑ. Σε ένα από αυτά τα περιστατικά μάρτυρας ήταν και ένας αστυνομικός. Στην έγγραφη αναφορά προς τους ανώτερους του αναφέρει: " Ένας ταύρος έπεσε από ένα ΑΤΙΑ , βόρεια ενός ράντσου. Του είχαν αφαιρεθεί τα γεννητικά όργανα με αιχμηρό αντικείμενο με μεγάλη ακρίβεια. Τα κόκαλα του έλειπαν και η σάρκα του είχε μια περίεργη ροζ απόχρωση. Το χώρο είχε μώλωπες γύρω από το στήθος του που σημαίνει ότι το τράβηξαν με ιμάντα". 
Σύμφωνα με ένα έγγραφο της CIA όπως προκύπτει από το αρχείο της KGB οι Ρώσοι κατέρριψαν ένα ΑΤΙΑ στην Σιβηρία . Ένα άλλο έγγραφο της CIA αναφέρεται σε ένα περιστατικό που συνέβη στην Λιθουανία όταν στις 26/6/1996 δύο αστυνομικοί στα σύνορα της Λιθουανίας εντόπισαν ένα ΑΤΙΑ. Στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες με εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς και αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν στο σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες παρατήρησαν ένα σφαιρικό αντικείμενο να αιωρείται και να πάλλεται. Την ίδια στιγμή άκουσαν έναν περίεργο ήχο. Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι όταν μετακινήθηκαν 50 μέτρα μέσα στο ψηλό χορτάρι η σφαίρα απομακρύνθηκε ανέβηκε ψηλότερα και έφυγε γρήγορα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο παράξενος ήχος ακούγονταν και αφού το ΑΤΙΑ είχε φύγει από την περιοχή. 
Στην Ρωσία ο πρώην αξιωματικός του ναυτικού και ερευνητής ΑΤΙΑ  Vladimir Azhazha δήλωσε πως τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της σοβιετικής εποχής έχουν εξαιρετική σημασία και παρέχουν υψηλής πιστότητας πληροφορίες σχετικά με τα Άγνωστης ταυτότητας υποβρύχια αντικείμενα (USO). Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που αναφέρονται εμπλέκεται ένα πυρινοκίνητο υποβρύχιο σε μια αποστολή του στον νότιο ειρηνικό ωκεανό. Κατά την διάρκεια της αποστολής του το υποβρύχιο εντόπισε 6 USO σε σχηματισμό που κινούνταν με ταχύτητα άνω των 230 κόμβων. Ο καπετάνιος έδωσε εντολή να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα USO τους ακολούθησαν και στην συνέχεια πέταξαν μακριά. Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο τρίγωνο των Βερμούδων σημειώνει ο συνταξιούχος σήμερα διοικητής του υποβρυχίου  Γιούρι Μπέκετοβ. Τα όργανα παρουσιάζουν βλάβες ή βγαίνουν εκτός λειτουργίας. 
Μια άλλη αναφορά για USO αναφέρεται στην λίμνη Βαϊκάλη στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα έγγραφα μια ομάδα δυτών συναντήθηκε με ανθρωποειδή όντα που φορούσαν ασημί στολές σε βάθος 150 ποδών. Στην Αυστραλία τον Αύγουστο του 2012 αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται καταγραφές ραντάρ στο RAAF Ουίλιαμ Τάουν καθώς και φωτογραφίες, αναφορές για αναχαιτίσεις ΑΤΙΑ και αναφορές πολιτών στις αστυνομικές αρχές. Απόρρητα έγγραφα για το θέμα των ΑΤΙΑ έχουν δώσει στη δημοσιότητα και άλλες χώρες. Το Περού, η Αργεντινή, η Φινλανδία, η Ουρουγουάη, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η  Σουηδία, η Ισπανία και ο Καναδάς.
Στο παραπάνω άρθρο κάναμε μια προσπάθεια να σας παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά από τα απόρρητα έγγραφα που έχουν βγει στην δημοσιότητα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε. Η έρευνα συνεχίζεται....

Πηγές: Αρχείο Ερ.ε.ν.ζω.
             www.newsit.gr
             www.crashonline.gr
             www.briefingnews.gr
             m.apocalypsehohn.com
             www.diadrastika.com
             ufotruth-gr.blogspot.com
             youmagazine.gr