Ενδείξεις για υπόγειο ωκεανό στον Πλούτωνα - Κάτι "τρέχει" και στην Ευρώπη του Δία

Από τότε που το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ενδείξεις -με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει έως τώρα- πως ο νάνος πλανήτης φιλοξενεί ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του. Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών γεωλόγων θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού βάθους άνω των 100 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή. Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

Πίδακες υδρατμών στην Ευρώπη του Δία.

Στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου της NASA (269/2016), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι παρατήρησαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble διαβάσεις της Ευρώπης μπροστά από τον δίσκο του Δία με σκοπό τον εντοπισμό πιθανής ατμόσφαιρας στον δορυφόρο.
Ανακάλυψαν όμως πίδακες υδρατμών να εκτινάσσονται σε ύψος 160 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού. Ένας τέτοιος ωκεανός (αν υπάρχει) αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την φιλοξενία ζωής.

Έτσι τα σχέδια της NASA για την μελλοντική εξερεύνηση της Ευρώπης μέσω αποστολών διάτρησης χιλιομέτρων παγωμένου φλοιού μπορούν να αναθεωρηθούν. Αρκεί μια αποστολή η οποία θα μελετήσει τους υδρατμούς που προέρχονται από τον υπόγειο ωκεανό και θα δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της ύπαρξης ή όχι ζωής στην Ευρώπη.

hubblesite.org/

Follow by Email