PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

NASA: «Το Voyager 1 εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα»

Ο διαστημικός βολιστήρας της NASA Voyager 1  έγινε από σήμερα το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο το οποίο εγκαταλείπει το ηλιακό σύστημα κατευθυνόμενο  τώρα πια προς το άγνωστο.
Αυτό έκανε γνωστό σήμερα η NASA με ανακοίνωσή της σήμερα και 36 χρόνια μετά την εκτόξευση του Voyager 1 ο βολίστήρας απέχει από τον ‘Ήλιο σχεδόν 17 δισ.   χλμ. Κάνοντας το πιο μακρινό αντικείμενο του ανθρώπινου πολιτισμού στο διάστημα. Τώρα  το Voyager ταξιδεύει στο διαστρικό κενό το παγωμένο αυτό και σκοτεινό χώρο που βρίσκεται μεταξύ των άστρων στον γαλαξία μας με ταχύτητα σχετική με τον Ήλιο 17χμλ./δευτ.
Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τη NASA ο βολιστήρας έχει εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα εδώ και ένα χρόνο αλλά επειδή δεν υπάρχει κάποιου είδους… πινακίδα που να λέει ότι τώρα εγκαταλείπετε την ηλιόσφαιρα δεν είναι πάνω από ένα μήνα που μια ειδική ομάδα που παρακολουθεί την πορεία του Voyager κατέληξε οριστικά και αμετάκλητα ότι αυτός έχει περάσει την ηλιόπαυση.
Αν και κάποιοι επιστήμονες ακόμη παραμένουν σκεπτικοί με το αν όντως ο Voyager κινείται τώρα στο διαστρικό κενό στη NASA πανηγυρίζουν για την επιτυχία της αποστολής:
«Είναι ένα ορόσημο και η αρχή ενός νέου ταξιδιού», λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Ed Stone στην έδρα του JPL στην Πασαντένα
Το Voyager τώρα θα συνεχίσει εξετάζοντας εξωτικά σωματίδια και άλλα φαινόμενα του εξώτερου διαστήματος μεταδίδοντας τα δεδομένα του πίσω στη ΓΗ  καθώς ο πυρηνικός αντιδραστήρας που φέρει πλουτωνίου εξακολουθεί να λειτουργεί, μέχρι όμως περίπου το 2025 όταν  θα σταματήσει κάθε εκπομπή. Ο Voyager είχε εκτοξευθεί στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977. 



ΠΗΓΗ