Πειραιάς

Οι παρακάτω αναφορές είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από μια μεγάλη δεξαμενή αρχειοθετημένων περιπτώσεων εμφάνισης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Πηγή προέλευσης τους βιβλία ερευνητών, άρθρα περιοδικών του χώρου, διαδίκτυο, και το προσωπικό αρχείο της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω. Οι αναφορές έχουν αναρτηθεί χρονολογικά από το σήμερα και προς τα πίσω. Επειδή μέρος του αρχειοθετημένου υλικού είναι αρκετά παλαιό, και επειδή εκείνη την εποχή προοριζόταν για προσωπική χρήση της ομάδας μας, σε μικρό μέρος των αναφορών απουσιάζει η πηγή προέλευσης. Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια αναφορά και την πηγή της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email erenzw2012@gmail.com  ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/3/2013
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟ Ερ.Ε.Ν.Ζω

Στις αρχές του 2013, έκανε την εμφάνιση του στον ουρανό του Κερατσινιού το γνωστό μας πλέον γαλάζιο αντικείμενο το οποίο και καταγράφηκε από τον κ. Γιώργο Γ. Αφού ήρθε σε επαφή με την ομάδα Ερ.Ε.Ν.Ζω μέσω email, κανονίσαμε μια συνάντηση από κοντά οπού και μας περιέγραψε την εμπειρία του.  «Το φωτεινό αντικείμενο το τράβηξα, με το κινητό μου χαμηλής ανάλυσης. Προηγουμένως το παρατηρούσα για περίπου 10 δευτερόλεπτα που ήταν ακίνητο και άλλαζε χρώματα. Το αντικείμενο ήταν έντονα φωτεινό, μεγάλο, απολύτως παραλληλόγραμμο (όπως ένα πακέτο τσιγάρα), αλλάζοντας φωτισμό από κόκκινο σε λευκό όταν ήταν ακίνητο, και μετά φεύγοντας σε μπλε όπως είναι στο βίντεο. Υπήρχε επίσης κάποιος ελαφρύς θόρυβος όπως κάνουν οι πυκνωτές. Το περιστατικό έγινε στις 19/3/2013 και ώρα 20,00 ακριβώς». ΔΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ  

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ                  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3/4/2013
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟ Ερ.Ε.Ν.Ζω
                
Χθες 3/4/13 περίπου στις 16:00 καθόμουν στο μπαλκόνι καθαρός ουρανός και παρατήρησα ένα φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο έκανε κύκλους γύρω από την περιοχή παρατηρώντας κάτι? Αυτή την εντύπωση μου έδωσε αφού το είδα να τριγυρίζει σε μία περιοχή ενός χιλιομέτρου περίπου γύρω γύρω. Είμαι στον τέταρτο όροφο είναι ύψωμα και έτσι έχω ορατότητα. Το φωτογράφησα με το κινητό μου και σε 2 φωτώ με ζουμ φαίνεται και από το κινητό παρότι δεν πίστευα ότι θα φανεί, γιατί ήταν σχετικά μικρό και πήγανε αργά αλλά όχι με ευθεία πορεία. Έκανε απότομα κατεβάσματα, ανεβάσματα πράγμα που δεν κάνει ένα αεροσκάφος σε φυσιολογικές συνθήκες.

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΑΣΤΕΛΑ              ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:      16/10/2012
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟ Ερ.Ε.Ν.Ζω

Χτες το βράδυ 16 .10. 2012, γύρω στις 10, και ενώ βρισκόμουν στην περιοχή της Καστέλας στο μπαλκόνι μιας φίλης κοιτάζοντας προς την θάλασσα, είδαμε ξαφνικά ένα πολύ μεγάλο αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο, γύρω στα 300 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.. Όπως ήταν φυσικό μείναμε άφωνες και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που βλέπουμε.. Ήταν στρογγυλό, περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου τένις, και άλλαζε συνεχώς χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε.. Έμεινε σταθερό σε εκείνο το ύψος για περίπου 1 με 2 λεπτά, και μετά άρχισε να κάνει αργή κάθοδο προς την θάλασσα σταματώντας ξανά αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια όπου στάθηκε για πολύ λίγο και μετά με μια απότομη και με ιλιγγιώδη ταχύτητα κίνηση χάθηκε προς τα κάτω σαν να βούτηξε στο νερό.. Τριγύρω υπήρχαν πολλοί ψαράδες για νυχτερινό ψάρεμα οι οποίοι σίγουρα το είδαν και φαντάζομαι ακόμα καλύτερα από μας.. Από χτες το βράδυ ψάχνουμε για κάποια ανάρτηση που να αναφέρεται σε αυτό αλλά δεν βρήκαμε τίποτα.. οπότε αποφάσισα να σας στείλω εγώ να το ανεβάσετε, γιατί έτσι ίσως το διαβάσουν και απαντήσουν κι άλλοι που το είδαν και περιμένουν όπως εγώ να βρουν κάτι για αυτό.. Προλάβαμε να τραβήξουμε 2 φωτογραφίες λίγη ώρα μετά την εμφάνιση του αφού στην αρχή είχαμε μείνει αποσβολωμένες να κοιτάμε χωρίς να σκεφτούμε να κάνουμε οτιδήποτε.. που όμως δείχνουν λίγο μακρινές (δεν ξέρω το γιατί), ενώ το αντικείμενο βρισκόταν πολύ πιο κοντά μας.. Φαίνονται απλά τα χρώματα που αλλάζει σαν μια φωτεινή χρωματιστή μπάλα στον ουρανό.. Δείτε τις και θα κρίνετε από μόνοι σας..
Πολύ φιλικά, Μαρία..
Σε ερώτηση για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το σχήμα, την κίνηση και για πιθανό θόρυβο η φίλη μας απάντησε:
Το σχήμα του ήταν στρογγυλό αλλά δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε αν προεξείχε κάτι.. η ταχύτητα του ήταν αργή στο πρώτο κατέβασμα προς την θάλασσα που εμάς μας φαινόταν λόγο της απόστασης ότι κατέβηκε 4-5 μέτρα προς την επιφάνεια της θάλασσας αλλά φυσικά φαντάζομαι ήταν πολύ περισσότερα.. και η επόμενη κίνηση που έκανε και εξαφανίστηκε ήταν απίστευτα γρήγορη.. σε κλάσματα δευτερολέπτου.. δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι που γνωρίζω.. δεν ήταν απόλυτα σίγουρα, ούτε αεροπλάνο, ούτε ελικόπτερο, ούτε κάτι ιπτάμενο από τα γνωστά.. και το φως εξέπεμπε από ολόκληρο το αντικείμενο.. σαν να άλλαζε ολόκληρο χρώμα..  οι φωτογραφίες είναι ναι, από κινητό.. ότι προλάβαμε να τραβήξουμε.. αν κάνεις πολύ καλό ζουμ θα δεις ότι στην μια φαίνεται βαθύ μπλε και στην άλλη λευκό με μια καταπράσινη γραμμή από κάτω.. απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγήκαν τόσο μακρινές ενώ το βλέπαμε πολύ πιο μεγάλο και πιο κοντά μας.. κανένας θόρυβος τίποτα.. και ήταν ένα από τα στοιχεία που μας παραξένεψε τόσο πολύ..

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ       ΠΕΡΙΟΧΗ:ΠΕΙΡΑΙΑΣ            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:15/6/2012
ΠΗΓΗ:ΑΡΧΕΙΟ Ερ.Ε.Ν.Ζω

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, περίπου στις 22:50 το βράδυ, στον Πειραιά βγήκα στο μπαλκόνι μου (4οςόροφος) και είδα μία μεγάλη πορτοκαλί μπάλα σε ύψος πολύ χαμηλότερο (τόσο χαμηλά τώρα που το σκέφτομαι αφού το κεφάλι μου δεν ήταν στραμένο στον ουρανό προς τα επάνω αλλά λίγο πιο πάνω από τον ορίζοντα μπροστά μου), από ότι πετούν αεροπλάνα, από ανατολικά με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Έμεινα με ανοιχτό το στόμα γιατί μετά μέτρησα από πίσω να εμφανίζονται άλλες 6. Σαν να έρχονται-σκάνε  από το πουθενά πηγαίνοντας πάρα πολύ αργά και να χάνονται πάλι στο πουθενά. Δεν ακουγόταν ήχος δεν ήταν φωτοβολίδες. Δεν ξέρω τί μπορεί να ήταν.

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΡΕΝΤΗ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8/11/1989
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Εξόρμηση, 9/11/1989

Νυχτερινοί επισκέπτες έλαμψαν προχθές το βράδυ στον αττικό ουρανό προκαλώντας την έκπληξη απʼ την ανεξήγητη μέχρι τώρα εμφάνισή τους, στους κατοίκους της περιοχής του Ρέντη! Οι περιπλανώμενοι μέσα στο θολό σύννεφο του ουρανού σύμφωνα με ομολογίες των κατοίκων, ιπτάμενοι δίσκοι σε σχήμα αυγοειδές, παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ στις 8.05 περίπου κόβοντας, μπροστά στο πρωτόγνωρο θέαμα της εμφάνισής τους, την ανάσα των κατοίκων!… Αυτόπτης μάρτυρας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δημ. Λιανόπουλος. Και συνέχισε : «Αμέσως βγήκα έξω για να αντικρίσω τις υπεριώδεις ακτινοβολίες από τρεις ομοειδείς ιπτάμενους δίσκους .Με κοινή πορεία γύρω – γύρω από το σύννεφο, τη μια φορά να ενώνονται σαν ένα σώμα και την άλλη να χωρίζονται σε τρία μέρη, διαγράφοντας και οι τρεις πορεία κυκλική, σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών.» «Σαν ρόδες από μεγάλου κυβισμού μηχανή, που έκαναν βόλτες στο κέντρο του σύννεφου, μεταδίδοντας φως που έμοιαζε μʼ εκείνο της λάμπας φθορίου», αναφέρει για το γεγονός ο Ιωάννης Βάθης που όπως ο ίδιος μας λέει εκείνη τη βραδιά συγκλονίστηκε! «Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω και όμως με τα μάτια μου είδα, ότι είδαν και οι άλλοι γείτονές μου», μας λέει ο κ. Σπύρος Μαργαρίτης, που αν και πέρασαν δύο ημέρες, ακόμη δεν μπορεί όπως ομολογεί ο ίδιος να πιστέψει στην ύπαρξη UFO στον ουρανό. Αντίθετη άποψη όμως έχει ο Φάνης Γιαννάκης που τη στιγμή της εμφάνισης των ιπτάμενων δίσκων, βάδιζε για το σπίτι του. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να πρόκειται για φαινόμενο, εκτός εμφάνισης UFO. Οι προβολείς δεν έχουν τη δύναμη φωτός που είδα προχθές με τα μάτια μου να αντανακλά στη γη. Είναι φοβερό μόνο και μόνο στη σκέψη να υπάρχουν πλανήτες εκτός από τη γη, αλλά και συγχρόνως τόσο μαγευτικό!». Απορημένος απʼ όσα άκουσε, αλλά δεν είδε, δείχνει όπως λέει στην «Εξόρμηση» ο κ. Γιάννης Βλαντούσης. «Τίποτα σύμφωνα με την εξέλιξη του κόσμου και της επιστήμης δεν μου φαίνεται απίθανο να συμβεί. Όμως πάντα υπάρχουν και οι αμφιβολίες, που δεν μας αφήνουν να πιστέψουμε…»

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ           ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1977
ΠΗΓΗ: Περιοδικό Strange, No 56

Στην περιοχή του Πειραιά εμφανίστηκε ξαφνικά ένα λαμπερό κιτρινοκόκκινο φως που γέμισε μεγάλο μέρος του νυχτερινού ουρανού για 15 λεπτά προτού εξαφανιστεί. Εκατοντάδες άτομα είδαν το φαινόμενο, μια "μάζα φωτός" που είχε διάμετρο 10 περίπου μιλίων. Ορισμένοι ανάφεραν ότι διέκριναν ένα αντικείμενο να αιωρείται μέσα στο φωτεινό σύννεφο.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ        ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΥΘΗΡΑ         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/1/1974
ΠΗΓΗ: Περιοδικό Επίκαιρα 22-28/3/1974, τεύχος 294

Ο μαθητής γυμνασίου Ζαφείρης Δαπόντες περιγράφει την εμπειρία του: «Ήταν Κυριακή 27/1/1974, και αφού γύρισα από τον εκκλησιασμό μου (σαν μαθητής της Δ' τάξεως Γυμνασίου που είμαι), πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και βγήκα από το σπίτι χωρίς να απομακρυνθώ πολύ για να βγάλω μερικές φωτογραφίες. Οι καιρικές συνθήκες ο πρωί εκείνο ήταν καλές και αφού τράβηξα μερικές φωτογραφίες απέσπασε τη προσοχή μου ένα κιτρινάκι, μικρό πουλί του τόπου μου. Προσπαθούσα να το φωτογραφήσω σε μία καλή θέση και από μικρή απόσταση. Αυτό συνεχώς απομακρυνόταν και εγώ το ακολουθούσα μέχρι που τελικά πέταξε και έφυγε. Απογοητευμένος σκεφτόμουν να επιστρέψω στο σπίτι μου όταν με την άκρη του ματιού μου αντιλήφθηκα μία κίνηση. Είδα ένα αντικείμενο σε σχήμα δίσκου να βρίσκεται σε ένα ύψος 50 μέτρων και να κινείται εντελώς κατακόρυφα προς τα επάνω. Δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος, ούτε παρατήρησα κάποιο καπνό ή φλόγα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια πάνω σʼ αυτόν τον υπόλευκου χρώματος δίσκο. Όσο υψωνόταν , τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα ανέπτυσσε. Χωρίς να χάσω καιρό, γρήγορα-γρήγορα , ύψωσα τη φωτογραφική μου μηχανή και τράβηξα τη φωτογραφία η οποία δυστυχώς βγήκε «κουνημένη». Κατόπιν συνέχισα να κοιτάζω το δίσκο, ώστε έφτασε τόσο ψηλά ώστε χάθηκε εντελώς».

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/5/1969
ΠΗΓΗ: Γιώργος Μπαλάνος, Όντα από το διάστημα

Η παρακάτω εμφάνιση, που αναφέρεται πιθανόν σε περίπτωση «μητρικού σκάφους», ανεφέρθη από τον μηχανικό κ. Σάββα Γεωργιάδη και συνέβη στις 10:15 το βράδυ της 25ης Μαΐου 1969. Αντελήφθη το ΑΤΙΑ ενώ βρισκόταν δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς και ή όλη παρατήρηση κράτησε κάπου 30ʼʼ. Ο μάρτυς δεν σκέφτηκε να διασταυρώσει τη παρατήρησή του με τους γύρω περαστικούς. Υπάρχει όμως κάτι στην αναφορά του που αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η παρατήρησή του ήταν αληθινή, κάτι που δεν το αναφέρω, για να μην βοηθήσει τυχόν «έξυπνους» που θα θελήσουν να στείλουν ψεύτικες ίσως ιστορίες. Το ΑΤΙΑ είχε ωοειδές σχήμα και διέσχισε τον ουρανό από ΝΑ προς ΒΔ, αφήνοντας πίσω του μικρά φωτεινά αντικείμενα, όχι δεν ήταν μετεωρίτης που διαλυόταν, και τελικά χάθηκε πίσω από τα γύρω κτίρια που έκοβαν τη θέα.

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ           ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/7/1966
ΠΗΓΗ: Βέμπος Θανάσης, Το Πνεύμα του Χρόνου

Στις 9:30 πμ. στις 13 Ιουλίου 1966, οι επιβάτες μικρού επιβατηγού σκάφους της γραμμής Πειραιάς-Σαλαμίνα είδαν ένα μεγάλο λαμπρό φωτεινό αντικείμενο να πετά για αρκετά λεπτά και να εξαφανίζεται απότομα  (Εφημερίδα Αθηναϊκή 15-7-1966)

Follow by Email