PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

ΙΕΡΟΣΣΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 25/8/1999

 

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΙΕΡΟΣΣΟΣ            

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/8/1999

Το περιστατικό συνέβη στις 25/8 και αφορά την θέαση ενός UFO στην περιοχή της Ιερισσού, κοντά στην Χερσόνησο του Άθω.

Η σχετική μαρτυρία προέρχεται από τον Βασίλειο Λέχο, υλοτόμο, 45 χρονών, ο οποίος ανέφερε στο λιμενικό φυλάκιο Βατοπεδίου ότι ένα «βαρύ αεροπλάνο», που πέρασε πάνω από τα κεφάλια τους, «πετούσε πολύ χαμηλά» και «σχεδόν άγγιζε τις κορυφές των δένδρων», σε «κάποια στιγμή άρχισε να βγάζει καπνούς και πρέπει να έπεσε προς την θάλασσα» (στην περιοχή κοντά στις Ιερές Μονές Βατοπεδίου, Χιλανδαρίου και Εσφιγμένου). Εκείνη την ώρα τα ρολόγια του Λέχου και των άλλων δασεργατών που ήταν μαζί του έδειχναν 10.10 περίπου. «Είχε σκούρο…σταχτί χρώμα... μπορεί να 'ταν μαχητικό. Πάντως, ήταν "βαρύ"...».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Λέχος, το αεροσκάφος ακολουθούσε πτωτική πορεία προς την θάλασσα. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε λίγη ώρα πετούσαν πάνω από την θαλάσσια περιοχή του Άθω δύο ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Στις έρευνες πήραν μέρος από την πρώτη στιγμή ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού από το Άγιο Όρος και την Ιερισσό αλλά και αλιευτικά σκάφη. Ύστερα από αρκετές ώρες, απ' όλους δινόταν η ίδια πληροφορία: «Δεν έχουμε βρει το παραμικρό στοιχείο. Ούτε συντρίμμια υπάρχουν, ούτε κηλίδες... Δεν έχουμε έστω κάποια ένδειξη ότι πράγματι κατέπεσε το αεροπλάνο...». Με αυτό το περιστατικό ενασχολήθηκαν ενημερωτικά αρκετές εφημερίδες αλλά και ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν πειστικά αυτό το συμβάν με το αεροπλάνο φάντασμα, όπως το προσδιόρισαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», στις 26 δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Πυκνό μυστήριο με το αεροπλάνο-φάντασμα», και ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, Γιώργος Αδάμ, γράφει τα εξής σχετικά με τη φύση αυτού του αντικειμένου:

«Δύο εκδοχές μπορούν να αξιολογηθούν ως "πιθανές". Τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, που περιλαμβάνει και τον Άθω, πραγματοποιούνταν ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών «F-5» και «Μιράζ». Οι «εικονικές αερομαχίες» («προσβολές») πρόβλεπαν στη φάση των «βυθίσεων» τα αεροσκάφη να κατεβαίνουν χαμηλά. Ν' αφήνουν πίσω τους καπνούς («φωτοβολίδες παραπλανήσεως») και λίγο πριν φτάσουν στην επιφάνεια της θάλασσας «να παίρνουν πάλι ύψος»...».

Το αεροσκάφος που πετούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή μπορεί να μην είχε άδεια για πτήσεις στη χώρα μας ...και, το πιο ακραίο, να ήταν σε παράνομη «αποστολή». Σχετικά με αυτές τις απόψεις πρέπει να επισημάνω ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είχε επισημανθεί ούτε από ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που «σαρώνουν» το Βόρειο Αιγαίο. Αλλά ο μάρτυρας αναφέρει με σαφήνεια μόνο για ένα αεροσκάφος το οποίο πρέπει να έπεσε στη θάλασσα. Όσο για την δεύτερη εκδοχή, αν ήταν «παράνομο» σκάφος που πετούσε πολύ χαμηλά για να αποφύγει τον εντοπισμό του από τα ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας που σαρώνουν το Βόρειο Αιγαίο, μετά την «βουτιά» του στην θάλασσα έπρεπε από τις έρευνες να ανευρεθεί κάποιο συντρίμμι από το αεροπλάνο ή έστω και λίγα λάδια. Όμως, όχι μόνον οι άμεσες έρευνες απέβησαν άκαρπες, αλλά και μέχρι σήμερα δεν υφίσταται και το παραμικρό ίχνος απ' αυτό το αεροπλάνο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας ή άλλων αεροπορικών γραμμών. Μάλιστα και οι υπάλληλοι του πύργου ελέγχου του Αεροδρομίου Μακεδονία διαβεβαιώνουν ότι «δεν είδαν, αλλά ούτε έχασαν κάποιο αεροπλάνο, το οποίο είχε εισέλθει στο χώρο τους». Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι δεν αγνοείται κανένα πολεμικό αεροσκάφος. Αλλά η Αερολέσχη της συμπρωτεύουσας, από την οποία απογειώνονται και στην οποία προσγειώνονται τακτικά ιδιωτικά αεροσκάφη, τόνισε ότι δεν έχει αναφερθεί να αγνοείται κάποιο ιδιωτικό αεροπλάνο. Όμως, την πραγματική φύση αυτού του αντικειμένου, που ήταν UFO, απέδωσε έμμεσα η εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΪΚΗ», η οποία στις 26 του μηνός είχε τον παρακάτω τίτλο: «Μυστήριο - Άγνωστο φλεγόμενο αντικείμενο στη θάλασσα του Αγίου Όρους. Η ...εισβολή...».