PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Η επιστολή του Παύλου Σαντορίνη για την υπόθεση των Ιπταμένων Δίσκων το 1967

Αρκετά άρθρα και συνεντεύξεις του Παύλου Σαντορίνη έχουν δημοσιευθεί για το φαινόμενο των ΑΤΙΑ, όμως υπάρχει μια επιστολή κόλαφος προς το τότε Αμερικανικό Υπουργείο Αεροπορίας που συνέταξε το 1967, δημοσιεύθηκε για μία και μόνο φορά, και σήμερα παραμένει άγνωστη στην πλειονότητα του κόσμου. Αφορμή αυτής της επιστολής ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις από το Αμερικανικό Υπουργείο Αεροπορίας σχετικά με τα ΑΤΙΑ.     

Ο Σαντορίνης ήταν πολιτικός μηχανικός, φυσικός, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στη συνέχεια αναδείχθηκε τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων της Φυσικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, καθώς και της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής. Υπήρξε επιστήμονας και ερευνητής πολλών περιοχών της επιστήμης και ιδιαίτερα στη Στατιστική, Υδραυλική, και στην έρευνα των φυσικών πηγών ενέργειας.  Σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς «επινόησε και κατασκεύασε πρώτος το ελληνικό μικροκυματικό ραντάρ» που εφευρέθηκε αργότερα και ανεξάρτητα από τους Βρετανούς.

Το 1946, με την απαρχή ενός φαινομένου που θα γίνει γνωστό με την ονομασία Ghost Rockets (πύραυλοι φαντάσματα), η ελληνική κυβέρνηση διενήργησε τη δική της έρευνα για το φαινόμενο των ΑΤΙΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα. Ο Σαντορίνης σε συνεργασία με ομάδα μηχανικών από τον Ελληνικό στρατό κλήθηκε να διερευνήσει αν το φαινόμενο οφειλόταν σε σοβιετικούς πυραύλους που πετούσαν πάνω από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε σε μια διάλεξη του το 1967 προς την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, η οποία μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο της Αθήνας, «Είχαμε διαπιστώσει σύντομα ότι δεν ήταν πύραυλοι, αλλά πριν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα, ο στρατός, μετά από πρόσκληση σε ξένους αξιωματούχους (κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ), διέταξε το τέλος της έρευνας». Αργότερα ο Σαντορίνης είπε σε ερευνητές των ΑΤΙΑ, όπως ο Ρέιμοντ Φόουλερ, ότι «οι αξιωματούχοι φοβούνταν να παραδεχτούν μια ανώτερη τεχνολογία έναντι της οποίας δεν έχουμε καμία δυνατότητα άμυνας».

Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, στις 21 Φεβρουαρίου 1967. Το κείμενο παρατίθεται αυτούσιο:  

Ο ομότιμος καθηγητής της φυσικής εις το Εθνικόν Μετσόβιον Πολυτεχνείον κ. Παύλος Σαντορίνης μας απέστειλε την εξής επιστολήν σχετικώς με την υπόθεσιν των Ιπταμένων Δίσκων:

Εις τον προχθεσινόν Αθηναϊκόν Τύπον εδημοσιεύθη ανακοίνωσις του Αμερικανικού υπουργείου αεροπορίας, σχετική με την υπόθεσιν των Ιπταμένων Δίσκων με τα εξής τρία κυρίως συμπεράσματα:

1.   «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χαρακτηριζόμενα ως αγνώστου προελεύσεως ιπτάμενα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν τεχνολογικήν πρόοδον ή αρχάς πέραν των σημερινών επιστημονικών γνώσεων».

2.     «Ουδέν εκ των μυστηριωδών αντικειμένων των οποίων η εμφάνισις ανεφέρθη και εξητάσθη παρέσχεν ενδείξεις απειλής κατά της ασφαλείας των Η.Π.Α.».

3.       «Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τοιαύτα αντικείμενα προήλθον από τον διαστημικόν χώρον».


Δηλαδή, επίσημος στρατιωτική αρχή εξακολουθεί να εμμένη εις την γνωστήν της πολιτικήν του συσκοτισμού της υποθέσεως των Ιπταμένων Δίσκων, ενώ, ως γνωστόν, κατέχει εκατοντάδας επισήμων αναφορών επί των εμφανίσεων των Ιπταμένων Δίσκων με φωτογραφίας και κινηματογραφικάς ταινίας ομαδικών κινήσεων των αγνώστου προελεύσεως αντικειμένων τούτων. Αλλά και η επισταμένη μελέτη των αποτόμων επί τόπου στροφών των λεγομένων Ιπταμένων Δίσκων, ηνάγκασε τα στρατιωτικάς αρχάς των ΗΠΑ να παραδεχθούν εις τας εμπιστευτικάς των εκθέσεις, ότι τα οχήματα ταύτα δεν δύνανται να είναι γήινης κατασκευής.

Επί πλέον όμως φυσικοί και βιολόγοι παραδέχονται σήμερον ότι αι απότομοι επί τόπου στροφαί των Ιπταμένων τούτων οχημάτων, κινουμένων μάλιστα μετά ταχύτητος μεγαλυτέρας της του ήχου, προέδιδον σαφώς ότι ωδηγούντο υπό λογικώς σκεπτομένων και λογικώς δρώντων υπάρξεων, τελείως διαφόρου σωματικής κατασκευής της των ανθρώπων. Το συμπέρασμα το σχετικόν με ενδεχομένην απειλήν κατά της ασφαλείας των ΗΠΑ έλαβεν μίαν εξαιρετικώς δραματικήν απάντησιν με την γνωστήν διακοπήν του ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλης Βορειοανατολικής περιοχής της Αμερικής 36.000.000 κατοίκων. Αι Αμερικανικαί αρχαί δεν ηδυνήθησαν και μέχρι σήμερον ακόμη, να δώσουν μίαν τεχνικώς λογικήν εξήγησιν εις την εν λόγω γενικήν διακοπήν του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλ’ επί πλέον, εδήλωσαν επισήμως ότι «ουδεμίαν εγγύησιν μπορεί να παράσχουν ότι δεν θα επαναληφθή μελλοντικώς μία ομοίας φύσεως διακοπή.

Εν τούτοις είναι βέβαιον ότι εθεάθησαν Ιπτάμενοι Δίσκοι υπεράνω ακριβώς και κατά μήκος της ηλεκτρικής γραμμής υψηλής τάσεως τροφοδοτήσεως της συσκοτιθείσης περιοχής. Ότι εθεάθη επίσης, την παραμονήν της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος Ιπτάμενος Δίσκος, ο οποίος επί εν λεπτόν της ώρας ήλθεν εις άμεσον επαφήν με την ηλεκτρικήν γραμμήν υψηλής τάσεως και ότι τέλος, είς το «Ταϊμ Μαγκαζίνε» (της 19 Νοεμβρίου 1965) εδημοσιεύθη ολοσέλιδος αυθεντική έγχρωμος φωτογραφία, ληφθείσα κατά την στιγμήν της αποτόμου διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, και υπεράνω των σκοτεινών στεγών της πόλεως της Νέας Υόρκης, εις την οποίαν διακρίνεται καθαρά εις πελώριος φωτισμένος Ιπτάμενος Δίσκος. Λυπούμαι ότι δια τρίτην εντός έτους φοράν – ελπίζω τελευταίαν – αναγκάζομαι να ασχοληθώ με εντελώς παρεξηγημένον θέμα, τελείως ξένον προς την ιδικήν μου απασχόλησιν. Το πράττω όμως επειδή γνωρίζω, ότι μεγάλα συμφέροντα εμποδίζουν τους αρμοδίους να ομιλήσουν ελευθέρως επ’ αυτού.

Παύλος Σαντορίνης

Ομότιμος Καθηγητής της Φυσικής του Ε.Μ.Π.