Νομός Πιερίας


Οι παρακάτω αναφορές είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από μια μεγάλη δεξαμενή αρχειοθετημένων περιπτώσεων εμφάνισης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Πηγή προέλευσης τους βιβλία ερευνητών, άρθρα περιοδικών του χώρου, διαδίκτυο, και το προσωπικό αρχείο της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω. Οι αναφορές έχουν αναρτηθεί χρονολογικά από το σήμερα και προς τα πίσω. Επειδή μέρος του αρχειοθετημένου υλικού είναι αρκετά παλαιό, και επειδή εκείνη την εποχή προοριζόταν για προσωπική χρήση της ομάδας μας, σε μικρό μέρος των αναφορών απουσιάζει η πηγή προέλευσης. Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια αναφορά και την πηγή της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email erenzw2012@gmail.com  

 
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ                 ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΑΡΑΛΙΑ, ΠΙΕΡΙΑΣ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:2/7/2014
ΠΗΓΗ: YOUTUBE 

Στις 2 Ιουλίου 2014, είχαμε μια απίστευτη καταγραφή ενός στόλου 10 έως 12 άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων που καταγράφηκαν από τουρίστα ο οποίος απολάμβανε τις διακοπές του στην περιοχή Παραλία του  νομού Πιερίας. Η Παραλία είναι παράλιο τουριστικό χωριό, κοντά στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, και περίπου 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Όπως θα δείτε παρακάτω ο 28χρονος τουρίστας κατά την διάρκεια της νύχτας παρατήρησε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου (Villa Sunny), ένα στόλο άγνωστων αντικειμένων περίπου 10 έως 12 τον αριθμό. Τα αντικείμενα βρίσκονταν σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και κινούνταν αρκετά αργά, με σταθερή ταχύτητα και κατεύθυνση, και σε πολύ χαμηλό ύψος, προσφέροντας αρκετό χρόνο στον 28χρονο ώστε να μπορέσει να τραβήξει αρκετά βίντεο από τα οποία δημοσίευσε τα τέσσερα. Δείτε τα βίντεοΕΔΩ
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ         ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΗ          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/11/2012
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟ Ερ.Ε.Ν.Ζω
Μια φωτογραφία παγκόσμιας σπανιότητας ήρθε στην κατοχή της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω από τον αυτόπτη μάρτυρα Χ.Μ. η οποία απεικονίζει την ταυτόχρονη εμφάνιση ενός άγνωστου αντικειμένου και ενός σπάνιου σύννεφου γνωστό ως Lenticular cloud ή φακοειδή σύννεφο. Η φωτογραφία είναι από την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, βλέποντας τον Όλυμπο από το ποτάμι της Κατερίνης..
 
 
 
 
 
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ      ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ        ΕΤΟΣ: 2/7/2011
ΠΗΓΗ:pyles.tv
Την φωτογραφία αυτή την έβγαλα ξημερώματα Σαββάτου, 2-7-2011 στης 02:00 περίπου. Επέστρεφα από τον Βόλο στη Θεσσαλονίκη, με έναν φίλο μου. Αμέσως μετά τα διόδια της Λεπτοκαρυάς, εμφανίστηκαν τρεις κοκκινοπορτοκαλι σφαίρες πολύ κοντά σε μας. Έκανα στην άκρη το αυτοκίνητο, και αφού πέρασαν από την αριστερή μεριά του αυτοκινήτου σε αρκετά κοντινή απόσταση, σηκώθηκαν στον ουρανό και τότε τα φωτογράφισα. Δυστυχώς το κινητό μου έχει κάμερα 3,2 MP. Αλλά στον υπολογιστή και με ζουμ, φαίνεται αυτό που είδαμε. Ήταν πέρα για πέρα απίστευτο... Θα ήθελα πολύ να βρεθεί κάποιος για να αναλύσει την φωτογραφία. Έχουμε με τον φίλο μου απίστευτη περιέργεια για το τι μπορεί να είναι αυτό που μας φόβισε τόσο πολύ...  Ευχαριστώ.... Τις βλέπαμε μπροστά και από την αριστερή μεριά της εθνικής. Κατόπιν, σταμάτησα το αυτοκίνητο, δεξιά στην άκρη με αλαρμ και τα παρατηρούσαμε. Οι σφαίρες αυτές, κινούνταν προς το σημείο που ήμασταν σταματημένοι. Έφτασαν δίπλα μας, και εννοώ όχι δίπλα στο αυτοκίνητο, αλλά στο σημείο που σταμάτησα το αυτοκίνητο, στην αριστερή μεριά προς τον Όλυμπο και όχι προς τη θάλασσα. Αλλά, πιστέψτε με, ήταν σε τόσο κοντινή απόσταση που ήταν ευδιάκριτες. Ήταν συμπαγείς σφαίρες, με ροζ-φουξ-κόκκινο χρώμα. Στην φωτώ φαίνονται λάμψεις, που προφανώς είναι από το φλας. Αλλά αν κάνετε ζουμ, στη μια από τις τρεις, σε αυτή που φαίνεται στο πάνω μέρος της φωτώ, θα διακρίνετε μέσα από τη λάμψη, την σφαίρα, πολύ καθαρά. Αποκλείουμε να ήταν αντανάκλαση, και ακόμα περισσότερο φώτα αεροπλάνου. Γιατί πολύ απλά, τις είδαμε τόσο κοντά στο έδαφος και κατόπιν τις φωτογράφησα αφού "σηκωθήκαν" στον ουρανό. Δεν ξέρω τι άλλο να περιγράψω.. .Δεν είχα ούτε εγώ ούτε ο φίλος μου ξαναδεί τέτοιο θέαμα. Σε εκείνο το σημείο στην εθνική, έχει αρκετό φωτισμό. Αποκλείεται να μας μπέρδεψε κάποιο φως. Είχαμε σταματήσει κιόλας το αυτοκίνητο. Κακώς που δε τις φωτογράφησα τη στιγμή που ήταν δίπλα μας κοντά στο έδαφος... απλά είχαμε ¨παγώσει" και οι δυο για λίγο και απλά κοιτούσαμε έκπληκτοι... Ευχαριστώ
 
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ         ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΙΕΡΙΑ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2011
ΠΗΓΗ: oeaf.blogspot.com
Στις 26 Μαρτίου του 2011, ο κ. Σταύρος Δ. εντόπισε και φωτογράφησε αγνώστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο να διασχίζει τον ουρανό ανάμεσα στο σπίτι του, στο Ελατοχώρι και τα Πιέρια Όρη, στον Όλυμπο. Η φωτογραφία στάλθηκε με e-mail στην Ο.Ε.Α.Φ. (Ομάδα Εξερεύνησης Ανεξήγητων Φαινομένων) όπου μετά από επεξεργασία, διαπιστώθηκε η αυθεντικότητα της και δημοσιεύθηκε πρώτα στην ιστοσελίδα της μαζί με τα επεξεργασμένα αντίτυπα.
 
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ      ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΙΕΡΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ     ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/6/2007
ΠΗΓΗ: http://mysteries.b2w.gr/
Από τις 22.30 σήμερα 15-06-07, ένα στρόγγυλο ή δισκοειδές αντικείμενο αναβοσβήνει με κόκκινο και κίτρινο φως, κοντά στην περιοχή του Ολύμπου και Πλαταμώνα. Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη από 3 σημεία στην Πιερία, από την Κατερίνη, Παραλία Κατερίνης και Πλαταμώνα.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/5/2004
ΠΗΓΗ:fora.gr
Το βράδυ τού Αγίου Πνεύματος Δευτέρα 31-5-2004 και ώρα 10.00 ήμουνα στο χωριό Πόροι πάνω από τον Πλαταμώνα Πιερίας. Κοιτώντας με τα κιάλια προς Χαλκιδική κάποια στιγμή γύρισα και κοίταξα προς τον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Είδα ένα αντικείμενο πολύ φωτεινό να έρχεται με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Μου έκανε εντύπωση ότι ήταν το πιο φωτεινό σημάδι στον ουρανό και επειδή ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος το φως που εξέπεμπε ήταν ξεχωριστό. Επειδή γνωρίζω ότι δεν υπάρχει αεροδιάδρομος πάνω από τον Όλυμπο σίγουρα δεν ήταν αεροπλάνο. Επίσης δεν υπήρχε κανένα άλλο φως όπως έχουν όλα τα αεροσκάφη την ώρα της πτήσης (παλλόμενο πράσινο-κόκκινο) όπως είχαν όλα τα αεροσκάφη πού πετούσαν στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης (ανατολικά του Πλαταμώνα) και ήταν ευδιάκριτα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε όλη την διάρκεια της παρατήρησης, από τον ‘Όλυμπο μέχρι το σημείο που δεν είχα πλέον επαφή πάνω από τον Κίσσαβο, η φωτεινότητα του αντικειμένου ήταν σταθερά έντονη στο σύνολό του μεγέθους του, διότι αν ήταν προβολέας αεροσκάφους προσπερνώντας με και βλέποντας το από το πίσω μέρος και από τέτοια απόσταση σίγουρα θα ήταν σκοτεινό. Ήμασταν δύο άτομα που παρατηρήσαμε το φαινόμενο αυτό ,σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας, τα συμπεράσματα δικά σας.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ     ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ       ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2001
ΠΗΓΗ: paranormap.net

Περίπου το Καλοκαίρι του 2001 δύο παρατηρητές κάθονται Ιούνιο μήνα πίσω από το 1ο καταφύγιο του Λιτοχώρου (Όλυμπος) όπου υπάρχει πακτωμένο έδρανο και παρατηρούν τον έναστρο ουρανό σε σχετικά χαμηλή φωτορύπανση. Ώρα 22.15 ετοιμάζονται αν φύγουν, όταν από ΒΔ κατεύθυνση και σε απόσταση 300 μέτρων και ύψος 50 μέτρων από την θέση τους εμφανίζεται μια χρυσοκόκκινη σφαίρα μεγέθους μπάλας μπάσκετ να ελίσσεται ανάμεσα στα δένδρα της πλαγιάς αθόρυβα και να κατευθύνεται προς το σημείο όπου ευρίσκοντο. Πλησιάζοντας βούτηξε κυριολεκτικά στην παρακείμενη χαράδρα και εξαφανίσθηκε.. Ο ένας από τους δύο παρατηρητές ανέφερε ότι αισθάνθηκε τρομερή έλξη από το αντικείμενο. Προς το τέλος του ιδίου μήνα και έτους οι ίδιοι παρατηρητές βρέθηκαν επίτηδες γύρω στα μεσάνυκτα επάνω στον Ολυμπο και σε απόσταση τουλάχιστον 4-5 χιλιομέτρων από την προηγούμενη θέση και κινούμενοι με αυτοκίνητο αργά ανηφορίζοντας αντίκρισαν 2 σφαιροειδή μεγέθους μεγάλου πορτοκαλιού και χρώματος πρασίνου να έρχονται αντίθετα προς την πορεία τους. Έβγαλαν το αυτοκίνητο από τον δρόμο και βγήκαν οι ίδιοι έξω. Το ένα αντικείμενο βούτηξε στην χαράδρα και χάθηκε ενώ το άλλο άρχισε να πηγαινοέρχεται δίπλα στο αυτοκίνητο σε απόσταση 4 μέτρων περίπου, προκαλώντας ευχάριστο συναίσθημα (γαλήνης και ασφαλείας) στους δύο παρατηρητές. Αφού βαρέθηκαν να το βλέπουν μπήκαν στο αυτοκίνητο και κάνοντας αναστροφή κατηφόρισαν προς Λιτόχωρο. Το αντικείμενο πήγαινε μπροστά τους απομακρυνόταν γύριζε, έκανε αναστροφή πάνω από το αυτοκίνητο και ξανά πήγαινε μπροστά. Μερικές στροφές πριν φθάσουν στην έναρξη του δρόμου ανέπτυξε ταχύτητα προς τα άνω και εξαφανίσθηκε.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ         ΠΕΡΙΟΧΗ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2001
ΠΗΓΗ: paranormap.net

Το 2001 πήγα μαζί με άλλους δύο συνεργάτες να εκτιμήσουμε κάποια ακίνητα. Το επάγγελμά μου είναι εργολάβος και κτηματομεσίτης και μόλις σουρούπωσε, γύρω στις 5-6 η ώρα και είχε πανσέληνο. Όπως είδαμε το φεγγάρι, είδαμε δίπλα σʼ αυτό να κινούνται κάτι άλλα αντικείμενα φωτεινά, τρία αντικείμενα συγκεκριμένα σε μέγεθος ίδιο με το φεγγάρι, μεγάλα, φωτεινά, και επειδή υπήρχαν αραιά σύννεφα, πότε μπαίνανε κάτω από τα σύννεφα και πότε πάνω. Αμέσως χαζέψαμε! Φάγαμε μισή ώρα με τρία τέταρτα να τα βλέπουμε. Τόσο ωραία ήταν! Μας έκανε εντύπωση ότι αυτά τα τρία αντικείμενα, ολοφώτεινα, μεγαλύτερα από το φεγγάρι γυρνούσαν στο ίδιο σημείο, διέσχιζαν τον ορίζοντα και ξαναγύρισαν πίσω στο ίδιο σημείο. Σαν να έκαναν μία άσκηση. Αυτά τα πράγματα όσο και να καθόμασταν δεν χορταίναμε να τα βλέπουμε. Μετά πήγαμε κάπου χίλια μέτρα πάνω στην άσφαλτο, άλλος έλεγε μήπως κατέβουν. Γεμάτοι από περιέργεια δεν ξέραμε τι να πούμε. Πάλι τα είδαμε, πάλι τα χαζέψαμε. Ήταν πάλι προς τη θάλασσα, προς Κάτω Ολύμπου και μετά κάποια στιγμή τα είδαμε να φεύγουν πάνω από το Λιτόχωρο, μέσα στη χαράδρα, κάπου ανάβανε, κάπου σβήνανε και χάθηκαν. Όταν γύρισα στη Θεσ/νίκη το είπα στην οικογένεια μου, δε με πίστεψαν. Είπα και σε κάποιους φίλους το γεγονός. Μετά από μία εβδομάδα άκουσα σε κάποιο κανάλι πως τα είδαν στο Μεσολόγγι.
 
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ         ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΙΕΡΙΑ         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΙΟΥΛΙΟΣ 1992
ΠΗΓΗ: www.esoterica.gr forum
Οι κάτοικοι τις περιοχής στην οποία ζω, είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τις καλοκαιρινές νύχτες είναι στα χωράφια τους αφού ασχολούνται με τη καλλιέργεια καπνού. Έτσι έχουν δει πολλά. Το πρώτο δικό μου περιστατικό έγινε τον Ιούλιο του 1992.Καθόμασταν στο μπαλκόνι και τρώγαμε με ένα ζευγάρι φίλων από την Αθήνα. Ξαφνικά η κοπέλα μας λέει πως είδε ένα παράξενο φως που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και χάθηκε. Για να πω την αλήθεια την ειρωνεύτηκα κάπως, λέγοντας πως εδώ ο ουρανός είναι τόσο καθαρός που μάλλον ήταν κάποιο αστέρι . Σε 5' λεπτά όμως άρχισε ένα πραγματικό σόου. Καμιά δεκαριά τέτοια φωτάκια εμφανίζονταν από το πουθενά έκαναν μια μικρή πορεία και εξαφανιζόντουσαν πάλι. Δεν ήταν αστέρια σίγουρα. Εμένα προσωπικά μου έδιναν την αίσθηση πως είναι κάτι που μοιάζει με ηλεκτρισμό. Μου φαινόταν σαν σπινθήρες. Ίσως γιατί η ταχύτητα ήταν τρομακτική. Αυτό συνεχίστηκε μια ώρα περίπου. Ο άντρας της παρέας ετοιμάστηκε να πάρει στην αστυνομία. Θεώρησε πως αυτό είναι<εισβολή> ή κάτι τέτοιο. Γήινο πάντως. Δεν τον άφησα, και προτίμησα να πάρω στα τοπικά κανάλια. Πράγματι από το κανάλι βγήκαν (από ότι μας είπαν) στην ταράτσα για να παρατηρήσουν και αυτοί. Δεν είδαν τίποτα. Άλλωστε αυτοί ήταν μέσα στην πόλη και εμείς 15χλμ ΒΔ. Πέρασε περίπου άλλο ένα μισάωρο και ξαφνικά βλέπουμε ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο(σε μέγεθος περίπου της πανσελήνου), κατακόκκινο, να κατεβαίνει κάθετα, πίσω από τα σπίτια, σε κάποιο σημείο των αγρών που εδώ το ονομάζουν Μπουρνάζι. Περιττό να σας πω πως τα παιδιά θέλησαν να μπούμε μέσα. Και μάλιστα να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα. Την επόμενη μέρα είχαμε βγει για φαγητό σε ένα ταβερνάκι. Εκεί δυο κάτοικοι της περιοχής συζητούσαν για 3 μεγάλα φώτα που είδαν να κατεβαίνουν το προηγούμενο βράδυ σε έναν αγρό κοντά στον δικό τους. Βέβαια ρωτήσαμε περιοχή και μας είπαν την ίδια. Πίστευαν μάλιστα πως ήταν ελικόπτερα, αλλά χωρίς να ακούσουν τον γνωστό ήχο. Ούτε και πήγαν κοντά για να ελέγξουν.
 
ΕΠΑΦΗ: 1ουΤΥΠΟΥ           ΠΕΡΙΟΧΗ: ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/12/1969
ΠΗΓΗ: Τόποι δύναμης στην Ελλάδα, Θανάσης Βέμπος, Εκδόσεις Αρχέτυπο, σελ. 58
Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου 1969 οι κ.κ. Δούκας και Γκουντοβάς επέστρεφαν με αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα, όταν πρόσεξαν ένα σφαιρικό, φωτεινό ΑΤΙΑ σε ύψος 700 μέτρων πάνω από το κάστρο του Πλαταμώνα. «Καταδίωξαν» το ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποιούσε ελιγμούς και το οποίο τελικά εξαφανίστηκε περίπου στα στενά των Τεμπών. Η έρευνα του περιστατικού από τον βετεράνο ερευνητή και συγγραφέα Γιώργο Μπαλάνο έφερε στο φως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο : «πολλοί χωρικοί της περιοχή του Ολύμπου, που ποτέ δεν έχουν ακούσει τίποτε για ΑΤΙΑ ή κάτι σχετικό, αναφέρουν ότι πολλές φορές έχουν δει αθόρυβα, κυκλικά σκάφη, χωρίς φτερά, να βγαίνουν και να μπαίνουν στις χαράδρες του βουνού. Δεν τους έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση γιατί πιστεύουν ότι είναι μυστικοί τύποι αεροσκαφών των μονάδων καταδρομών της περιοχής». (Γιώργος Μπαλάνος, Όντα από το διάστημα, 1975)
 
ΕΠΑΦΗ: 1ουΤΥΠΟΥ       ΠΕΡΙΟΧΗ: ΌΛΥΜΠΟΣ         ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1969
ΠΗΓΗ: Αστρική επαφή – UFO τεύχος 9, Νοέμβριος 1981
 Ένα φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο εμφανίστηκε και χάθηκε στο βουνό του Ολύμπου. Το περιστατικό συνέβη τη βροχερή νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 1969 με μάρτυρες τους κυρίους Δούκα και Γκουντόβα. Η απλή αυτή μαρτυρία είναι μια από τις δεκάδες που αφορούν στον Όλυμπο το βουνό των θεών. Στην ευρύτερη περιοχή του Ολυμπου και συγκεκριμένα μεταξύ Κατερίνης και Πλαταμώνα έχουν θεαθεί πολλά παρόμοια ΑΤΙΑ. Είναι πολλές οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής που έχουν δει αθόρυβα κυκλικά σκάφη να μπαινοβγαίνουν στις χαράδρες του Ολύμπου.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΟΛΥΜΠΟΣ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1822
Η αναφορά προέρχεται από τον δάσκαλο του Γένους  Θεόφιλο Κα`ί`ρη ο οποίος κατά την εκστρατεία του Ολύμπου το 1822 έγραψε για ένα αντικείμενο που είδε στον ουρανό και το οποίο αφού χωρίστηκε στα δυο εξαφανίστηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το σχετικό απόσπασμα του ημερολογίου του δημοσίευσε στον τόμο Ζ` του «Δελτίου Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρίας» (1910-1918), ο άλλοτε καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι.Κ.Βογιατζίδης και στο οποίο σημειώνεται: «…εφθάσαμεν εις τόπον ονομαζόμενον Μπούρσανη, όπου εμείναμε και το υπόλοιπο της νυκτός. Είδομεν δε και περίεργον βολίδος φαινόμενον, της οποίας η φαινόμενη διάμετρος ήταν ως σπιθαμιαία. Διηρέθη εις δύο σφαίρας και η μεν μείζων ην λαμπρά και κυανώδης και ταχυτάτη, η δε μικρά ην πυρώδης, διήρκησε δε ως τρία δεύτερα..».

Follow by Email