ΕΡΕΝΖΩ: Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΕΝΖΩ: Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΝΟΗΜΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 70270/2025 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Γύθειο (29/4/2008)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά περιστατικά 2ου τύπου καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2008 συνοδευόμενο μάλιστα και από την δημιουργία ενός αγρογλυφικού (Crop Circles). Όπως ήταν αναμενόμενο κανένα ΜΜΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε αυτό, παρά την μεγάλη έκταση που έλαβε το γεγονός στην περιοχή. Με τον όρο αγρογλυφικό εννοούμε ένα αρκετά μεγάλο σχέδιο, που δημιουργήθηκε από την ισοπέδωση μιας καλλιέργειας, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι ή η ελαιοκράμβη. Τα αγρογλυφικά αναφέρονται επίσης ως σχηματισμοί των καλλιεργειών, διότι δεν έχουν πάντοτε κυκλικό σχήμα.

Το περιστατικό του Γυθείου δεν εξετάστηκε άμεσα από έμπειρους ερευνητές του χώρου, και ορισμένες αναφορές που είναι διαθέσιμες έχουν καταγραφεί από τοπικό site, ένα περιοδικό της Μάνης, και ένα αυτόπτη μάρτυρα που αποφάσισε να «κυνηγήσει» το περιστατικό την στιγμή που διαδραματιζόταν, χωρίς όλοι αυτοί όμως να έχουν σχέση με το χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης. Μετά από αρκετό διάστημα, όταν πλέον ο χώρος είχε αλλοιωθεί, υπήρξαν κάποια ελάχιστα άρθρα σε περιοδικά από τον χώρο εναλλακτικής έρευνας, χωρίς όμως να προσθέτουν κάτι περισσότερο σε επίπεδο πληροφορίας. Επίσης ο αριθμός των αυτοπτών μαρτύρων είναι μεγάλος και όπως είναι αναμενόμενο υπάρχει διάσταση απόψεων με ότι συνεπάγεται αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής και των γύρω χωριών μιλούσαν για καμένη γη ενώ στην πραγματικότητα όπως προαναφέραμε, πρόκειται για «πατίκωμα» των σπαρτών που οδήγησε σε δημιουργία αγρογλυφικού. Διάσταση απόψεων υπάρχει και στον αριθμό των αντικειμένων καθώς άλλοι μάρτυρες αναφέρουν ένα μεγάλο αντικείμενο που προσγειώθηκε στην περιοχή, άλλοι μιλούν για ακόμα τέσσερα, και άλλοι αναφέρουν απλά ένα φωτεινό σύννεφο. 

Το περιστατικό του Γυθείου σημειώθηκε στις 29 Απριλίου 2008, στις 9μ.μ. και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις 30 Απριλίου γύρω στις 4π.μ.. Για αρχή ένα αντικείμενο μοιάζει να κινείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Γυθείου γύρω στις 9μ.μ., προκαλώντας προβλήματα στην τάση του ρεύματος, ενώ γίνεται ορατό από δεκάδες κατοίκους οι οποίοι το παρατηρούν για αρκετή ώρα να μετακινείται σε διάφορα σημεία της περιοχής. Περιγράφεται σε διάφορες διαστάσεις, από μέγεθος αυτοκινήτου μέχρι και μέγεθος δωματίου. Γύρω στις 4 π.μ. κάτοικοι της περιοχής και απλοί περαστικοί ανέφεραν πως «κάτι φωτεινό» προσγειώθηκε πλησίον του Γυθείου, κοντά στην «Λίμνη». Με το πρώτο φως της ημέρες ανακαλύπτεται η «πατημένη» περιοχή που μοιάζει να παρουσιάζει κοινά στοιχεία με αγρογλυφικό.  

Ο κ. Δημήτρης Δημάκος, κάτοικος της περιοχής, γυμναστής, καθηγητής πολεμικών τεχνών και αυτόπτης μάρτυρας, κατέγραψε για το περιοδικό «ΜΑΝΗ» υπό μορφή ρεπορτάζ και ημερολογίου τα τεκταινόμενα και μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής:

«Γύθειο, Τρίτη 29 Απριλίου 2008. Εμφανίσθηκε στην περιοχή ένα φωτεινό ιπτάμενο αντικείμενο απροσδιορίστου προέλευσης. Το γεγονός έχει ως εξής:

ΒΑΘΥ ΓΥΘΕΙΟΥ, Παραθαλάσσια περιοχή. κ. Ελένη, ώρα 21.00

«Βγαίνοντας από το σπίτι μου το βράδυ είδα ψηλά στον ουρανό ένα φωτεινό αντικείμενο σε σχήμα μπάλας περίπου όσο ένα δωμάτιο, που περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό του. Στην αρχή υπέθεσα ότι ήταν κάποιο πλοίο ή κάποιο σινιάλο με προβολέα από το πέλαγος, παρατηρώντας το όμως είδα ότι κινείτο με μεγάλη ταχύτητα στιγμιαία και μετά έμενε ακίνητο. Η κίνηση του ήταν με κατεύθυνση προς το Γύθειο.»

Κος Γιάννης, ώρα 21.00

«Είδα ένα φωτεινό αντικείμενο που περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό του, να περνά πάνω από το χωριό σε ύψος 200 μέτρων και μέγεθος όσο ένα δωμάτιο. Η κίνηση του ήταν ελικοειδής. Όταν πέρασε το φωτεινό αντικείμενο έγινε μικρή πτώση τάσης ρεύματος.

ΓΥΘΕΙΟ, ώρα 21.15

Περιοχή Παλαιόπολη – Εργατικές Κατοικίες – Μαρούλια

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από την εμφάνιση ενός φωτεινού αντικειμένου το οποίο περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό του, μεγέθους αυτοκινήτου, σε ύψος περίπου 150 μέτρων. Ακολουθεί στιγμιαία πτώση τάσης και διακοπή ρεύματος. Στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών – Συνοικισμού, είναι ορατό έντονα και οι κάτοικοι το παρατηρούν περίεργοι αλλά και αναστατωμένοι. Ώρα 22.30 διακοπή ρεύματος, παίρνει φωτιά ένα καλώδιο υψηλής τάσης  του μετασχηματιστεί της περιοχής που αιωρείται το φωτεινό αντικείμενο. Μικρά παιδιά που παίζουν στις εργατικές κατοικίες το βλέπουν να αιωρείται σε χαμηλό ύψος από πάνω τους και μη ξέροντας τι είναι του ρίχνουν τη δέσμη ενός φακού προβολέα, αυτό απομακρύνεται, και μόλις σβήνουν το φακό επανέρχεται κοντά. Τα παιδιά αρχίζουν να φοβούνται και φωνάζουν τους γονείς τους. Η μισή σχεδόν πόλη είναι αναστατωμένη, αφού χωρίς ρεύμα φαίνεται έντονα το φωτεινό αντικείμενο. Είναι περίπου 23.00 η ώρα και το ρεύμα επανέρχεται αφού αποκαθίσταται η βλάβη από τους τεχνικούς της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ όση ώρα ήταν πάνω στην κολώνα και περίμεναν να δώσουν ρεύμα έβλεπαν το αντικείμενο να υπερίπταται πάνω από το συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Όταν φωτίστηκε η πόλη το αντικείμενο αλλάζει θέση και εγκαθίσταται στο λόφο πάνω από το κοιμητήριο κάνοντας την ίδια φυγόκεντρη τροχιά κατεβαίνοντας πιο χαμηλά. Ώρα 4.15 π.μ. αρχίζει να περιστρέφεται με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα και αλλάζοντας χρώμα αρχίζει να διαγράφει ελικοειδή πορεία με κατεύθυνση προς την «Λίμνη» Γυθείου. Ακολουθώντας την πορεία του, περίπου από το δρόμο Γυθείου – Σπάρτης με το αυτοκίνητο, είδα κάποια σημάδια κίνησης στον κάμπο της Λίμνης, από απόσταση περίπου 600 μέτρων μέχρι τις 05.15π.μ.. Στο διάστημα αυτό άκουγα συνεχώς τα γύρωθεν σκυλιά να γαυγίζουν και να ουρλιάζουν πάρα πολύ δυνατά προφανώς επηρεασμένα από κάτι ασυνήθιστο. Στην περιοχή του κάμπου δεν πλησίασα πιο πολύ για ευνόητους λόγους, και δεν ξέρω ποιος λογικός άνθρωπος θα το έκανε. Επιστρέφοντας στο Γύθειο, το επόμενο πρωινό, μίλησα με κάποιον που έχει κτήματα στην περιοχή και του ζήτησα να ερευνήσει για κάποια συγκεκριμένα σημάδια. Βρέθηκαν λοιπόν κάποια σχήματα συμμετρικά πάνω στην βρώμη σε δύο κτήματα. Στο ένα κτήμα βρέθηκε ένα σχήμα μεγάλο και τρία μικρά όλα γεωμετρικά, στο δεύτερο κτήμα βρέθηκαν τουλάχιστον έξι σχήματα ιδίου τύπου μεγάλα και πολλά μικρά. Ερευνώντας προσεκτικά την περιοχή προσπάθησα να βρω κάποια είσοδο στα σχήματα από άνθρωπο ή από ζώο. Δεν υπήρχε το παραμικρό ίχνος. Αν υπήρχε θα φαινόταν επειδή η βρώμη είναι πολλή ευαίσθητη. Η απόσταση των δύο κτημάτων ήταν περίπου 100 μέτρα. Ήμουν ο πρώτος που πάτησα μέσα στους συγκεκριμένους χώρους, φωτογράφησα και βιντεοσκόπησα ώστε να υπάρχουν στοιχεία. Το τονίζω επειδή μετά πάρα πολύς κόσμος επισκέφτηκε το σημείο πατώντας την βρώμη και αλλοιώνοντας τα σχήματα.»

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες άλλων κατοίκων από γειτονικές περιοχές που παρουσιάζονται στο περιοδικό «ΜΑΝΗ»:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΑΚΙΑ: Κάτοικοι της περιοχής παρατηρούν ένα φωτεινό αντικείμενο με ελικοειδή τροχιά να κινείται προς την περιοχή του Γυθείου.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΟΥΛΙΑ: Μια κοπέλα παρατηρεί ένα ασυνήθιστο αντικείμενο πάνω από την κολώνα της ΔΕΗ  έξω από το σπίτι της να αιωρείται διαγράφοντας κύκλο 15 μέτρων, μεγέθους 1,5μ ύψους x 1,00μ πλάτους, σχήματος ωοειδούς, χρώματος γκρι σαν ένα μικρό συννεφάκι. Ώρα 00:30 π.μ..

ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΙΣΤΑ: Κάτοικοι της περιοχής παρατηρούν ένα φωτεινό αντικείμενο μεγέθους δωματίου που περιστρέφεται με φοβερή ταχύτητα γύρω από τον εαυτό του με τα ίδια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ: Η Άλκηστη βγαίνοντας από το κατάστημα της βλέπει πάνω στον ουρανό ένα φως το οποίο κάνει κύκλους για αρκετή ώρα και νιώθει δυσφορία.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΜΠΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ: Μια γυναίκα βλέπει το ίδιο φαινόμενο έξω από το σπίτι της, τρέχει ξυπνάει τους γειτόνους της και το παρακολουθούν μαζί για αρκετή ώρα.

Η μόνη εφημερίδα που διέθεσε λίγο χώρο για να παρουσιάσει το περιστατικό του Γυθείου ήταν η Espresso, στις 6 Μαΐου 2008:

Το κείμενο παρατίθεται αυτολεξεί.

 «Τρίτη 29 Απριλίου, ώρα 21:00. Ένα «σύννεφο φωτός» κινείται πάνω από το Γύθειο προκαλώντας έκπληξη κι έντονο προβληματισμό στους κατοίκους. Κάποιοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον το περίεργο φαινόμενο και κάποιοι άλλοι μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους και το ακολουθούν για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η αποκάλυψη δεν άργησε να έρθει...Τέσσερα μικρά ιπτάμενα αντικείμενα έχουν προσγειωθεί μέσα σ’ ένα χωράφι με βρώμη, κοντά στη Λίμνη Γυθείου, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάφος έχει αφήσει τα σημάδια του λίγα μέτρα πιο κάτω: «Ναι, είναι γεγονός, οι εξωγήινοι ήρθαν εδώ για μία ακόμη φορά. Επισκέπτονται συχνά την περιοχή» μας ανέφερε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος για προφανείς λόγους δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Ωστόσο, όπως μας είπε «μαζί μου εκείνη τη μέρα ήταν και ο γνωστός σε όλους σας μέντιουμ Πητ Παπαδάκος, ο οποίος φωτογράφισε τα αποτυπώματα που άφησαν στο χωράφι οι ιπτάμενοι δίσκοι». Η «Espresso» επικοινώνησε με τον κ. Παπαδάκο που όχι μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά, όπως μας είπε, φρόντισε να εξοπλιστεί και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να τους καταγράψει την επόμενη φορά πιο καθαρά, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία σε κανέναν. «Όντως, την περασμένη Τρίτη ήμουν στο Γύθειο, τον τόπο καταγωγής μου και με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα αυτή την απρόσμενη επίσκεψη των εξωγήινων» ανέφερε ο Πητ Παπαδάκος και πρόσθεσε: «Ήταν 9.00 το βράδυ όταν ένα τεράστιο φως, σε μέγεθος δωματίου, εμφανίστηκε πάνω από την περιοχή. Με αρκετούς κατοίκους το ακολουθήσαμε και διαπιστώσαμε ότι τέσσερις μικροί ιπτάμενοι δίσκοι κι ένα μεγάλο μητρικό είχαν προσγειωθεί στην περιοχή της Λίμνης. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό, δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια το θέαμα». Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη φορά που ΑΤΙΑ κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή. «Πέντε μέρες πριν, αρκετοί κάτοικοι είχαν δει πάλι το συγκεκριμένο φως. Όλο το Γύθειο μιλάει γι’ αυτές τις επισκέψεις. Είναι το θέμα συζήτησης σε όλα τα σπίτια» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι οι εξωγήινοι δεν έρχονται τυχαία στη συγκεκριμένη περιοχή. Εκεί κοντά όπου προσγειώθηκαν βρίσκεται ένας αρχαίος ναός και όπως όλοι γνωρίζετε τα ΑΤΙΑ προτιμούν αρχαιολογικούς χώρους».

Η ιστοσελίδα που παρουσίασε μαρτυρίες κατοίκων και στην ουσία πραγματοποίησε μετά από μερικές μέρες μια επιτόπια έρευνα ήταν η Hellenicrevenge, την Κυριακή στις 11 Μαΐου 2008. Ακολουθεί το κείμενο αυτολεξεί:       

«Διασταυρώνοντας μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής του Γυθείου και των τριγύρω χωριών μάθαμε ότι την προπερασμένη Τρίτη 29 Απριλίου 2008 και ώρα 9 με 9.30 μ.μ. άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο (κάποιοι μιλούν για παραπάνω από ένα) προσγειώθηκε πλησίον του Γυθείου και συγκεκριμένα λίγο πριν μπούμε στο Γύθειο ακολουθώντας την πορεία Σπάρτη - Γύθειο. Διερχόμενα αυτοκίνητα καθώς και κάτοικοι της τριγύρω περιοχής μας είπαν ότι το όλο περιστατικό διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Η πλειοψηφία αυτών είδαν ένα τεράστιο αντικείμενο συνοδευόμενο με λάμψη διάφανη άσπρη να προσγειώνεται στην περιοχή, και ήταν πολύ μεγάλων διαστάσεων. Κατά την απογείωση του η οποία έγινε κατακόρυφα προς τα επάνω και ήταν αστραπιαία έγινε ορατή μπλε λάμψη. Όπως μάθαμε αργότερα το διάστημα που εμφανίστηκε το Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο κανένα από τα κινητά των διερχομένων και των κατοίκων του Γυθείου και των πέριξ περιοχών δεν λειτουργούσε. Το Αντικείμενο αυτό κατά την προσγείωση του παρέσυρε μαζί του όλα τα καλώδια της ΔΕΗ στην περιοχή και τα «ξήλωσε» στην κυριολεξία. Αρκετοί έσπευσαν αργότερα να φωτογραφίσουν το περιστατικό είτε με κινητά είτε με φωτογραφικές μηχανές αλλά οι φωτογραφίες βγήκαν κατάμαυρες. Αυτό που μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής και των γύρω χωριών από διαφορετικά σημεία που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και που έσπευσαν να δουν τι είχε συμβεί, είναι ότι άφησε ένα τεράστιο αποτύπωμα καμένης γης στο χώρο που προσγειώθηκε. Η είδηση έφτασε εντελώς τυχαία στα αυτιά μας από ντόπιους κατοίκους και σπεύσαμε να διασταυρώσουμε ότι σας μεταφέρουμε εδώ παίρνοντας διαφορετικές μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή (Γύθειο και γύρω χωριά). Και όντως υπήρχαν πολλά κοινά σημεία σε ότι ειπώθηκε είτε αυτό προερχόταν από ανθρώπους περαστικούς από το σημείο εκείνη την ώρα, είτε από κατοίκους που είδαν το συμβάν από τα τριγύρω χωριά (βρίσκονται όλα σε ύψωμα με ορατότητα) είτε από κατοίκους της πόλης του Γυθείου. Να πούμε επίσης ότι κάποιοι κάτοικοι μιλούν για «συχνές επισκέψεις» αυτών των αντικειμένων στην περιοχή στις οποίες υπήρξαν και πάλι μάρτυρες.»

Λίγους μήνες αργότερα, το περιοδικό «ΜΑΝΗ, χθες, σήμερα, αύριο», τεύχος 36, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2008, θα επικοινωνήσει με τον Καθηγητή Αστροφυσικής Χ. Γούδη, ο οποίος είχε επισκεφτεί την περιοχή για επιτόπια έρευνα και θα παρουσιάσει την δική του εκδοχή αλλά αφήνοντας και κάποια «παράθυρα» ανοιχτά.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη του.

«Το θέμα της εμφάνισης του UFO, ή τέλος πάντων αυτού του φαινομένου, επάνω στο Γύθειο παρουσιάζει ορισμένες διαστάσεις οι οποίες είναι κλασικές σε τέτοιου είδους καταγραφές και μαρτυρίες. Όσο μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τη συμβατότητα των μαρτυριών τις οποίες ακούσαμε, επρόκειτο για ένα είδος νέφους αλλά συγκροτημένης μορφής περίπου σφαιρικής, το οποίο ήταν φωτεινό και η πολύωρη παρουσία του πάνω στο νυχτερινό ουρανό του Γυθείου προκάλεσε ή τουλάχιστον συνδέθηκε με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ στην συνέχεια αποδίδονται σε αυτό, το οποίο κινήθηκε γύρω στις 4 το πρωί προς τη ‘Λίμνη» του Γυθείου, από μάρτυρες που είδαν την πορεία του και την θέση του, τα διάφορα ίχνη πάνω σε ένα χωράφι που βρέθηκαν στην περιοχή εκείνη, το επόμενο πρωί. Οι τρεις διαστάσεις του φαινομένου, δηλαδή η παρουσία αυτού καθ αυτού με τις συγκεκριμένες ιδιότητες ενός φωτεινού νέφους ή φωτεινού αντικειμένου, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα ίχνη επάνω σε ένα χωράφι, συνθέτουν μια ιστορία η οποία είναι κλασική σε τέτοιου είδους μαρτυρίες. Βέβαια όταν αρχίζει κανείς να αναλύει τα δεδομένα  με μεγαλύτερη προσοχή, υπάρχει πάντα η αντίφαση των μαρτυριών η οποία δεν κάνει την ιστορία να δένει τόσο καλά. Η αλήθεια είναι ότι από την διερεύνηση που έγινε, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν κάτι το προγραμματισμένο, κάηκε ένας μετασχηματιστής στο Γύθειο, αυτό δείχνει ότι ενδεχομένως, εάν συνδεθεί με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, πιθανώς ήταν ένα είδος ιονισμένης ύλης, αυτό που λέμε στη φυσική «πλάσμα». Δηλαδή στην ουσία μία μεγάλη μπάλα, ένα σύννεφο, αν θέλετε, σφαιρικό, γεμάτο ηλεκτρισμό και άρα ένα έντονο ηλεκτρικό πεδίο που παρενεβλήθη στα ηλεκτρικά φορτία που διακινούνται από το σύστημα της ΔΕΗ και προκάλεσε αυτό το βραχυκύκλωμα στον μετασχηματιστή.»

Στο ερώτημα σχετικά με αποτυπώματα στο έδαφος τα λεγόμενα «αγρογλυφικά» ο κ. Γούδης θα συμπληρώσει:

«Τώρα, τα σενάρια των αποτυπωμάτων, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα ασαφέστερα με την έννοια ότι εντάξει εγώ δεν είχα άμεση εμπειρία, όμως επισκέφτηκε την περιοχή ένας ερευνητής διδάκτωρ, παλιός φοιτητής δικός μου, ο οποίος είναι στο Αστεροσκοπείο, ο Γιάννης Αλικάκος, ο οποίος βρέθηκε εκεί μερικές μέρες μετά το γεγονός. Βέβαια ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να πηγαίνει εκεί, να καταπατούν το χωράφι και δεν ήταν σαφή όλα τα ίχνη, αλλά εν πάσει περιπτώσει βιντεοσκόπησε με το κινητό του την περιοχή και όταν μιλήσαμε μου είπε ότι κρίνει το θέμα σαν αξιόλογο και πρότεινε να το δούμε. Κατεβήκαμε, διότι είχαμε πάρει και κλήσεις στο Αστεροσκοπείο για το φαινόμενο αυτό από το Γύθειο, για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, κατ’ αρχάς για να μετρήσουμε  τυχόν εκπομπή ραδιενέργειας με ένα μετρητή γκάιγκερ, επειδή υπήρχαν φήμες που ανησυχούσαν τον πληθυσμό, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει μία συνεχείς παραφιλολογία και παραφημολογία. Διαπιστώσαμε ότι στο χωράφι δεν υπάρχει τίποτα, βέβαια τα ίχνη είχαν όλα καταστραφεί και το χωράφι είχε θεριστεί. Πριν όμως να συμβεί αυτό καταγράφηκαν ίχνη, δηλαδή 2-3 περιοχές που ήταν περίπου κυκλικές διαμέτρου 5 μέτρων και περίπου 14-15 μικρότεροι κύκλοι γύρω από τους μεγάλους, χωρίς να δημιουργούν όμως μίαν αίσθηση γεωμετρικού σχήματος ή προηγμένων αγροφλυφικών όπως αυτά που εμφανίζονται στους αγρούς της Αγγλίας. Οι μαρτυρίες πάντως διίστανται, διότι είναι άνθρωποι που το είδαν να πλησιάζει προς εκείνη την περιοχή του Γυθείου και το πρωί πέρασαν και είδαν τα ίχνη, υπάρχει όμως και η αντίστοιχη μαρτυρία του ιδιοκτήτη ο οποίος λέει ότι αυτά τα ίχνη εμφανίζονται περίπου κάθε χρόνο και ότι προϋπήρχαν της εμφανίσεως αυτού του φαινομένου λόγω χωματουργικών εργασιών που γίνονταν, πλημμύριζε εκεί το χωράφι και η βρώμη πλάγιαζε. Ο ίδιος δε ο ιδιοκτήτης του χωραφιού επιμένει ότι αυτά προϋπήρχαν και ότι δεν είναι άξια λόγου και λάθος συσχετίζονται. Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλοί μάρτυρες που τους είδαμε εκεί οι οποίοι επέμεναν ότι αυτά δεν τα είχαν δει πριν το γεγονός και ότι αυτά εμφανίστηκαν αμέσως μετά το γεγονός. Γι αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερη γνώμη.»