PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Τι ήταν η λάμψη που έβλεπαν οι αστροναύτες στη σελήνη

«Λάμψεις» έβλεπαν όλοι οι αστροναύτες που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στη σελήνη, όπως αποκαλύπτεται πολλά χρόνια μετά από την λήξη του προγράμματος Apollo της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (ΝΑSA).  Η αμερικανική υπηρεσία δεν είχε αποκαλύψει ποτέ αυτή τη λεπτομέρεια αλλά, όπως φαίνεται, έσπευσε να διευκρινίσει την αιτία του περίεργου αυτού φαινομένου. Το «μυστήριο» λύθηκε και τώρα συζητήθηκε σε εκπομπή του Science Channel που ονομάζεται «Τα ανεξήγητα αρχεία της NASA».
«Είδα μια λάμψη και μετά σκεφτόμουν εάν όντως την είδα» δήλωσε ο αστροναύτης Άλαν Μπιν. «Ήταν σαν πυροτέχνημα μέσα στα μάτια μου… Ήταν απίστευτο» είπε με τη σειρά του ο αστροναύτης Τσαρλ Ντιούκ.
Το περίεργο ήταν ότι οι αστροναύτες έβλεπαν τις λάμψεις αυτές και όταν τα μάτια τους ήταν κλειστά και όταν ήταν ανοιχτά. Κατά τη διάρκεια των προσεληνώσεων, το παλλόμενο αυτό φως ήταν λευκό. Σε άλλες διαστημικές αποστολές παρατήρησαν και άλλους χρωματισμούς, όπως μπλε και γαλάζιο. Η υπηρεσία προβληματίστηκε ακόμη περισσότερο όταν οι αστροναύτες τους αποκάλυψαν ότι συνέχιζαν να βλέπουν τις λάμψεις αυτές και όταν επέστρεψαν στη Γη, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας αποφάσισαν να επαληθεύσουν μια θεωρία…Ποια ήταν αυτή; Ότι οι λάμψεις αυτές προκαλούνταν από τις κοσμικές ακτίνες που «χτυπούσαν» τους αστροναύτες. Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών τα οποία παράγονται σε κάποιο μέρος του Σύμπαντος μακριά από τη Γη. Ο Νικ Πόουπ, αναλυτής αμυντικών θεμάτων, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ότι οι λάμψεις αυτές οφείλονταν τελικώς στη διάδραση αυτής της ακτινοβολίας με το οπτικό νεύρο. 

Μάλιστα, οι μηχανικοί σχεδίασαν ένα πείραμα για να δοκιμάζουν εάν όντως αυτή ήταν η «πηγή» της λάμψης. Με τη βοήθεια ενός ειδικού κράνους, το οποίο φόρεσε σε αποστολή του στο Διάστημα ο Τσαρλς Ντιούκ, η υπηρεσία κατάφερε να επιβεβαιώσει τη θεωρία αυτή. Το κράνος είχε τη δυνατότητα να ανιχνεύσει αυτή την ακτινοβολία και να καταγράψει την ώρα που πλησίαζε τον αστροναύτη. Έτσι, η υπηρεσία παρατήρησε ότι κάθε φορά που ο αστροναύτης τους πληροφορούσε ότι είδε μια λάμψη, το κράνος ανίχνευε κοσμική ακτινοβολία. Το μυστήριο είχε πλέον λυθεί.