PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ellen Stofan, Επικεφαλής NASA: Θα βρούμε εξωγήινη ζωή μέχρι το 2025

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της ανακάλυψης εξωγήινης ζωής, λένε υψηλόβαθμοι επιστήμονες της NASA... "Νομίζω ότι έχουμε ισχυρές ενδείξεις ζωής πέρα από τη Γη μέσα σε μια δεκαετία, και νομίζω ότι θα έχουμε οριστική απόδειξη μέσα σε 20 με 30 χρόνια", δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Ellen Stofan, την Τρίτη, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προσπάθεια αναζήτησης κατοικήσιμων κόσμων και εξωγήινης ζωής. "Ξέρουμε πού να κοιτάξουμε. Ξέρουμε πώς να κοιτάξουμε", πρόσθεσε, "Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε την τεχνολογία και βρισκόμαστε σε πορεία εφαρμογής της. Συνεπώς, νομίζω ότι είμαστε σίγουρα καθ'οδόν". Ο πρώην αστροναύτης, John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, συμμερίζεται την αισιοδοξία της Stofan, προβλέποντας ότι ενδείξεις ζωής θα βρεθούν σχετικά σύντομα, τόσο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όσο και πέρα από αυτό. "Νομίζω ότι είμαστε μια γενιά μακριά στο ηλιακό μας σύστημα, είτε πρόκειται για ένα παγωμένο φεγγάρι ή για τον Άρη, και μια γενιά μακριά σε έναν πλανήτη γύρω από ένα κοντινό αστέρι", δήλωσε ο Grunsfeld διάρκεια της εκδήλωσης.                    
                                                                                        
Πολλά κατοικήσιμα περιβάλλοντα


Πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι το ηλιακό μας σύστημα και ο ευρύτερος Γαλαξία μας, βρίθουν με περιβάλλοντα που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή όπως την ξέρουμε, είπε ο Grunsfeld. Για παράδειγμα, στους ωκεανοί υγρού νερού υπάρχουν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια των φεγγαριών του Δία, Ευρώπης και Γανυμήδη, καθώς και αυτή του δορυφόρου του Κρόνου, Εγκέλαδου. Ωκεανοί κάλυπταν μεγάλο μέρος του Άρη στο αρχαίο παρελθόν και οι σκοτεινές ραβδώσεις που παρατηρούνται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σήμερα, μπορεί να έχουν προκληθεί από ρέον αλμυρό νερό. Περαιτέρω, το διαστημικό ρομπότ Curiosity της NASA έχει βρει οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα και "σταθερό" άζωτο, βασικά συστατικά που απαιτούνται για τη γήινη ζωή, στην επιφάνεια του Άρη. Επιπλέον, παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, δείχνουν ότι σχεδόν κάθε αστέρι στον ουρανό φιλοξενεί πλανήτες - και πολλοί από αυτούς τους κόσμους μπορεί να είναι κατοικήσιμοι. Πράγματι, το έργο του Kepler έχει δείξει ότι οι βραχώδεις κόσμοι σαν τη Γη και τον Άρη είναι πιθανώς πιο κοινοί σε όλο το γαλαξία από τους γίγαντες αερίου όπως ο Κρόνος και ο Δίας. Και ακριβώς όπως το ηλιακό σύστημα είναι πλημμυρισμένο στο νερό, έτσι είναι ο ευρύτερος γαλαξίας, σύμφωνα με τον Paul Hertz, διευθυντή του τμήματος αστροφυσικής της NASA. Ο Γαλαξίας μας είναι "ένας υγρός τόπος", είπε ο Hertz και πρόσθεσε: "Μπορούμε να δούμε νερό στα διαστρικά νέφη από τα οποία γεννιούνται τα πλανητικά και αστρικά συστήματα. Μπορούμε να δούμε νερό στους δίσκους μεσοαστρικής σκόνης που πρόκειται να γίνουν πλανητικά συστήματα γύρω από άλλα αστέρια, και μπορούμε ακόμη και να δούμε κομήτες να διαλύονται μέσα σε άλλα ηλιακά συστήματα, καθώς το αστέρι τους, τους εξατμίζει".



Ψάχνοντας για ζωή


Το κυνήγι των αποδείξεων για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι ο εντοπισμός δυνητικά κατοικήσιμων περιβάλλοντων. Όμως, οι ερευνητές εργάζονται σταθερά προς την κατεύθυνση αυτού του πιο εξελιγμένου και φιλόδοξου στόχου, είπαν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, η επόμενη ρομποτική αποστολή στον Άρη, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020, θα αναζητήσει ενδείξεις προηγούμενης ζωής και θα συλλέξει δείγματα για πιθανή επιστροφή στη Γη για ανάλυση. Η NASA έχει επίσης ως στόχο να στείλει αστροναύτες στον Άρη τη δεκαετία του 2030 - ένα βήμα που η Stofan θεωρεί ως κλειδί για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη. Η NASA σχεδιάζει, επίσης, μια αποστολή στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και το 2022. Ο βασικός σκοπός αυτής της αποστολής, κόστους $2,1 δισ., θα είναι να ερευνηθεί η πιθανότητα κατοίκησης της παγωμένης επιφάνειάς της, αλλά επίσης, η αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης ζωής. Οι επιστήμονες εξετάζουν τρόπους για να μπορέσουν να πάρουν δείγματα και να μελετήσουν τα λοφία υδρατμών που φαίνεται ότι ξεπηδούν από την περιοχή του νότιου πόλου του δορυφόρου. Στο εξωπλανητικό βασίλειο, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST), ένα όργανο αξίας 8,8 δισ. δολαρίων, που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2018, θα παρατηρήσει τις ατμόσφαιρες γύρω από πλανήτες, ψάχνοντας για αέρια που μπορεί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την γέννηση ζωής.

Πηγή: