PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

" Όταν η Σχιζοφρένεια συναντά την Διάνοια ή προσπάθεια επικοινωνίας αλλόκοσμων οντοτήτων μέσω του ανθρώπινου νου...;;; "

Γράφει ο Εμμανουήλ Μποτσάκης

 Αριστοτέλης «Δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας».....

Θα εξετάσουμε το παράδοξο κατ'εμέ ,γιατί ο επιστημονικός κόσμος έχει βρει την λύση... σε μια λέξη, "Σχιζοφρένεια".... αλλά από την πτυχή του ζητήματος σε μορφές διάνοιας....
Λοιπόν στην οπτική του σχιζοφρενή όλα όσα "αντιλαμβάνεται"... είναι λογικά και δεν χωράνε αμφιβολίες... όταν όμως σε περιπτώσεις όπως η παρακάτω του John Forbes Nash, Jr... η αμφιβολία εισχωρήσει στο μυαλό ...παύει να θεωρείται σχιζοφρενής...;;; ή μήπως όλα όσα "αντιλαμβανόταν" και "έβλεπε" ,δεν είχαν λόγω ύπαρξης πλέον....;;
Η ταινία " Ένας υπέροχος Άνθρωπος "πραγματεύεται την ζωή του Τζων Φορμπς Νας (John Forbes Nash Jr, γεν. 1928) αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 1994 με το νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων.
Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαιτέρως στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.
Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια....
Το μυαλό κάποιων ανθρώπων ίσως είναι το ενδιάμεσο για τις επαφές έξωθεν πλασμάτων, που θέλουν να δώσουν με τον δικό τους τρόπο ώθηση στην ανθρωπότητα.... ή μήπως χρήση τεχνολογίας άγνωστη στο ευρύ πλαίσιο της ανθρώπινης λογικής...;;
Δυστυχώς δεν θα μάθουμε μιας και θα πρέπει να περάσει σε άλλη φάση η Νόηση το μυαλό μας.... μεταξύ σχιζοφρένειας και διάνοιας... Μερικές φορές, η καλύτερη απάντηση στην πραγματικότητα είναι να τρελαθείς.
Philip Dick, 1928-1982, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας....
Η σχιζοφρένεια, (ορθότερα σχιζοφρενία), -σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις "σχίζειν" (=διαχωρισμός) και "φρένα" (=λογική, μυαλό)
Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην αντίληψη της πραγματικότητας....
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για Ψυχικές Διαταραχές (DSM-IV-R)] του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχιάτρων, για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως πάσχων από σχιζοφρένεια θα πρέπει να παρουσιάζει 2 συμπτώματα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα:
Ψευδαισθήσεις
Παραισθήσεις
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού NewScientist, μετά από έρευνες, ο Σζάμπολκς Κέρι από το Semmelweis University της Βουδαπέστης εντόπισε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την επονομαζόμενη νεουρεγκιουλίνη 1, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Η ευφυΐα φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν εάν η μετάλλαξη της νεουρεγκιουλίνης 1 θα οδηγήσει σε εκδήλωση δημιουργικών ή ψυχωτικών τάσεων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Κέρι είχαν σε γενικές γραμμές υψηλότερο δείκτη ευφυΐας από το μέσο όρο. Αντίθετα, μια μελέτη οικογενειών με ιστορικό σχιζοφρένειας έδειξε ότι η ίδια μετάλλαξη σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας και ψυχωτικά συμπτώματα.
«Μέσα από την κλινική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλότερο IQ έχουν μεγαλύτερες διανοητικές δυνατότητες για να αντεπεξέλθουν στις ψυχωτικές τους εμπειρίες, καθώς δεν αρκεί μόνο να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα, πρέπει να μπορεί και να τα επικοινωνείς" επισημαίνει ο Κέρι».
Ας δούμε μερικές ακόμη περιπτώσεις.....
Εντγκαρ Αλαν Πόε «Οι άνθρωποι με αποκάλεσαν τρελό, αλλά το ερώτημα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, αν πρόκειται για παράνοια ή για υψηλότατη ευφυΐα».
Κουρτ Γκέντελ
Γκέοργκ Κάντορ
Έτσι κλείνοντας την αναφορά μου σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο και θέμα προς άπειρες συζητήσεις ....ευελπιστώντας με την Εις άτοπον απαγωγή... να μάθουμε τελικά τι είναι ο Άνθρωπος.

πηγές :
Η αναφορά σχετικά με τον John Forbes Nash, Jr είναι απο την el.wikipedia