PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Ένα Ακόμα Παράξενο Λαμπερό Πράγμα στον Άρη


Το Curiosity Mars ρόβερ ανακάλυψε κάποια περίεργα σε εμφάνιση μικρά πράγματα στον Άρη – έχετε πιθανότατα ακούσει για το «λουλούδι» του Άρη, το κομμάτι πλαστικό από το ίδιο το rover, και άλλα φωτεινά στίγματα κόκκων στο έδαφος του Άρη. Τώρα το rover φωτογράφησε μια μικρή μεταλλικής εμφάνισης προεξοχή πάνω σε ένα βράχο. Ορατό στην παραπάνω εικόνα (οι πράσινες γραμμές δείχνουν που είναι), η προεξοχή φαίνεται να έχει υψηλή ανακλαστικότητα και μάλιστα προβάλλει μια σκιά στο βράχο κάτω. Η εικόνα λήφθηκε με τη δεξιά Mastcam του Curiosity στην Sol 173 – 30η Ιανουαρίου του 2013 εδώ στη Γη, και επισημάνθηκε από την Elisabetta Bonora, μια ενθουσιώδη με την επεξεργασία εικόνας από την Ιταλία.
Η Bonora έφτιαξε μια 3-D προβολή αυτού του μικρού μεταλλικού πράγματος αφού δημοσιεύτηκε και η φωτογραφία από την αριστερή Mastcam. Βλέποντας αυτό το ανάγλυφο, είναι ακόμη πιο περίπλοκο! Βεβαιωθείτε ότι θα το δείτε με τα 3-D γυαλιά σας:



Το 3-D ανάγλυφο από τη δεξιά και την αριστερή Mastcam του Curiosity δείχνει την προεξοχή με μεταλλική εμφάνιση. Ανάγλυφο από 2di7 και titanio44 στο Flick

Όπως επισημαίνει η Bonora, η προεξοχή φαίνεται διαφορετική από το βράχο στον οποίο κάθεται – θα μπορούσε να αποτελείται από υλικό πιο ανθεκτικό στη διάβρωση από το υπόλοιπο και παρόμοια υλικά θα μπορούσαν να είναι μέσα στο βράχο, ή θα μπορούσε να είναι κάτι που “καλλιεργείται” στον βράχο. Ωστόσο, φαίνεται αρκετά λείο, και στην πραγματικότητα δεν καλύπτεται από σκόνη, όπως είναι η περίπτωση για τις μεταλλικές επιφάνειες που τείνουν να καθαρίζονται εύκολα. Αλλά «μικρό» είναι η λέξη κλειδί εδώ, καθώς η μικρή προεξοχή είναι πιθανών περίπου 0,5 εκατοστά σε ύψος, ή ακόμα μικρότερη.

 Ότι και αν είναι, το παράξενο μικρό λαμπερό πράγμα είναι ενδιαφέρον, και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό σύντομα από έναν από τους επιστήμονες του ρόβερ.


www.tsene.com