PROJECT "ARTEMIS": Επιστροφή στην Σελήνη (Συνεχής ενημέρωση)

Νομός Κυκλάδων


Οι παρακάτω αναφορές είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από μια μεγάλη δεξαμενή αρχειοθετημένων περιπτώσεων εμφάνισης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Πηγή προέλευσης τους βιβλία ερευνητών, άρθρα περιοδικών του χώρου, διαδίκτυο, και το προσωπικό αρχείο της ομάδας Ερ.Ε.Ν.Ζω. Οι αναφορές έχουν αναρτηθεί χρονολογικά από το σήμερα και προς τα πίσω. Επειδή μέρος του αρχειοθετημένου υλικού είναι αρκετά παλαιό, και επειδή εκείνη την εποχή προοριζόταν για προσωπική χρήση της ομάδας μας, σε μικρό μέρος των αναφορών απουσιάζει η πηγή προέλευσης. Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε κάποια αναφορά και την πηγή της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email erenzw2012@gmail.com  
 


ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ     ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΥΚΟΝΟΣ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/2012
ΠΗΓΗ: YOUTUBE
Το άγνωστο αντικείμενο βιντεοσκοπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 πάνω από το νησί της Μυκόνου. Το φως του αντικειμένου είναι έντονο λευκό και αναβοσβήνει ενώ στην συνέχεια αρχίζει να κινείται, και χάνετε μέσα στα σύννεφα. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
 

ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ              ΠΕΡΙΟΧΗ:ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ             ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:28/11/2012
ΠΗΓΗ: YOUTUBE

Ένα νέο βίντεο  κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από ελληνικό νησί. Ποιο είναι το νησί δεν αναφέρετε από τον μάρτυρα (πιθανόν Σαντορίνη  με κάθε επιφύλαξη). Η λήψη έγινε από iPhone στις 28 Νοεμβρίου 2012, και διακρίνουμε ένα σκούρο αντικείμενο το οποίο ίπταται για λίγη ώρα πάνω από τα σπίτια και στην συνέχεια χάνετε στο βάθος.. 


ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΥΚΟΝΟΣ                     ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/9/2012
ΠΗΓΗ: YOUTUBE
Το παρακάτω άγνωστο αντικείμενο βιντεοσκοπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 πάνω από το νησί της Μυκόνου. Το φως του αντικειμένου είναι έντονο λευκό και αναβοσβήνει ενώ στην συνέχεια αρχίζει να κινείται, και χάνετε μέσα στα σύννεφα. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΝΑΞΟΣ              ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 22/7/2011
Στις 22 Ιουλίου, άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο παρατηρήθηκε στο λιμάνι της Νάξου αργά το βράδυ. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αντικείμενο εμφανίστηκε να διαγράφει μια αργή και σταθερή ημικυκλική τροχιά επάνω από την προβλήτα του λιμανιού. ‘’Εμφανίστηκε από το πουθενά, εξέπεμπε ένα σταθερό λευκό φως κυκλικού σχήματος και πετούσε σε σχετικά χαμηλό ύψος περίπου στα 350 μέτρα, διαγράφοντας ένα αργό ημικύκλιο επάνω από το λιμάνι χωρίς να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος. Το παράξενο αντικείμενο απομακρύνθηκε αργά σε ευθεία πορεία με κατεύθυνση την Πάρο, ενώ η συνολική διάρκεια της παρατήρησης ήταν περίπου 30 δευτερόλεπτα.’’
Στην περιοχή υπάρχει ο αερολιμένας της Νάξου, αλλά τη συγκεκριμένη ώρα ήταν κλειστός καθότι χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το ίδιο φωτεινό αντικείμενο εμφανίστηκε ξανά στη Νάξο, στις 31 Ιουλίου, γύρο στις 23:00 το βράδυ, αυτή τη φορά επάνω από το ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα) με κατεύθυνση ξανά προς το λιμάνι. Όμως, αυτή τη φορά η διάρκεια της παρατήρησης δεν ξεπέρασε τα 4-5 δευτερόλεπτα καθότι το φως έσβησε αμέσως.

ΕΠΑΦΗ: 1ουΤΥΠΟΥ              ΠΕΡΙΟΧΗ: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2005

ΠΗΓΗ: «Οι πύλες του Ανεξήγητου», Κ. Χαρδαβέλλας, 1/12/2007

Ο μάρτυρας είναι συνταξιούχος του λιμενικού και γνώστης της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης. Το καλοκαίρι του 2005 και ενώ η θάλασσα είναι λάδι, μεταξύ της κυρίας νήσου και της Καμένης που είναι απέναντι, έχουνε βγει για ψάρεμα και κάποια στιγμή ένα κύμα 3-4 μέτρων σηκώνεται και φαίνεται το «καύκαλο» από ένα αντικείμενο που βγαίνει από το βάθος της θαλάσσης. Οι άνθρωποι τρελαθήκανε γιατί πέσανε σε μία δίνη και στη συνέχεια το αντικείμενο εξαφανίστηκε.
ΕΠΑΦΗ: 1ουΤΥΟΥ          ΠΕΡΙΟΧΗ: ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/10/2002
ΠΗΓΗ: nuforc
Είμαι Δανός και η παρατήρηση έγινε καθώς βρισκόμουν σε διακοπές στην Ελλάδα. Σαν ρεπόρτερ, αισθάνθηκα πως έπρεπε να αναφέρω το γεγονός σε κάποιους «ειδικούς», πράγμα που το δοκίμασα αλλά πήρα το μάθημα μου πως κανείς δεν νοιάζεται. Την 1η Οκτωβρίου του 2002 ήμουν στο νησί της Φολέγανδρου, το οποίο βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Παρατήρησα ένα παράξενο αεροσκάφος καθώς ήμουν ξαπλωμένος πάνω σε κάποια βράχια, λίγο πιο νότια από το Καραβοστάσι. Κινιόταν νότια με σχετικά μικρή ταχύτητα και σε υψόμετρο περίπου 3000 ποδιών. Το σκάφος ήταν τελείως διάφανο. Θέλω εδώ να παρατηρήσω ότι βλέπω συχνά πως τα αεροσκάφη κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αναμιγνύονται με το χρώμα του ουρανού, ακόμα και όταν είναι γαλάζιος. Όταν ζεις στην ψυχρή Δανία βγαίνεις έξω και ξαπλώνεις κάτω από τον ήλιο όσο πιο συχνά μπορείς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η παραλία στην οποία πηγαίνω βρίσκεται ένα μίλι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, έτσι έχω μελετήσει πολλές φορές τα αεροπλάνα καθώς ξαπλώνω. Αρχικά το αντιλήφθηκα καθώς διέσχιζε ένα λευκό σύννεφο το οποίο βρισκόταν χαμηλά. Με παραξένεψε το σχήμα του, καθώς το έβλεπα σαν μία σκιά στην «κοιλιά» του σύννεφου. Έμοιαζε σαν ένας μεγάλος χοντρός σταυρός, το ρύγχος του και τα φτερά του στρογγυλεμένα σαν το σχήμα του τριφυλλιού και το σώμα του μάλλον κοντόχοντρο. Σκέφτηκα πως μπορεί να ήταν κάποιο είδος παλιού αεροσκάφους και έτσι περίμενα να βγει από το σύννεφο. Όταν βγήκε το «στόμα» του σύννεφου άρχισε να στροβιλίζεται όπως ένα πλυντήριο και σοκαρισμένος είδα ότι το «πράγμα» που βγήκε ήταν ολοκληρωτικά διαφανές ή αόρατο εκτός από ένα μικρό θολό περίγραμμα το οποίο έμοιαζε σαν σαπουνόφουσκα. Ο ουρανός ήταν γαλάζιος με λευκά σύννεφα, τα οποία μπορούσα να δω ακριβώς πίσω από το αεροσκάφος. Καθώς πέρασε από πάνω μου και εγώ προσπαθούσα να κρατήσω τα μάτια μου πάνω σε αυτό το φασματικό πράγμα, έριξε την σκιά του πάνω μου. Μετά από λίγο απλά δεν μπορούσα να δω τίποτα. Και όταν λέω «να δω» εννοώ το θολό περίγραμμα. Η μοναδική σύγκριση που μπορώ να κάνω είναι σε σχέση με το ον στην ταινία «Predator». Έτσι ακριβώς έμοιαζε το περίγραμμα. Πιστεύω πως πρέπει να είδα κάποιο μυστικό όπλο.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΥΚΟΝΟΣ              ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13/04/2001
ΠΗΓΗ: nuforc
Το πρωί τις 13ης Απριλίου, γύρω στις 4 το πρωί μέσα από την παραλία Paradise, του Ελληνικού νησιού της Μυκόνου, εγώ και οι δύο φίλοι μου είδαμε ένα παράξενο πορτοκαλί φως στον ουρανό. Οι φίλοι μου νόμιζαν πως ήταν διάττοντας αστέρας. Κοίταξα και εγώ περιμένοντας να έχει χαθεί αλλά αυτό ήταν εκεί. Κινιόταν σχεδόν με τη ταχύτητα διάττοντα αστέρα κατά μήκος του ουρανού. Τότε στο μισό της διαδρομής του έκανε κάτι πάρα πολύ παράξενο, άρχισε να κάνει απότομα ζιγκ-ζάγκ από αριστερά προς τα δεξιά και αυτά τα ζιγκ-ζαγκ έμοιαζαν ίδια και στην υψηλή ταχύτητα αλλά και στις γωνίες με τις οποίες εκτελούνταν. Το όλο περιστατικό κράτησε γύρω στα οκτώ δευτερόλεπτα αλλά σε αυτό το διάστημα έκανε γύρω στα δέκα απότομα ζιγκ-ζάγκ πριν εξαφανιστεί. Γνωρίζω πως αεροπλάνα μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από αυτό που είδα όμως γνωρίζω επίσης πως κανένα γνωστό αεροπλάνο δεν θα κινιόταν όπως αυτό. Είχε μια πορτοκαλοκίτρινη λάμψη. Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε λογική εξήγηση.
ΕΠΑΦΗ: 2ου ΤΥΠΟΥ             ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1994
ΠΗΓΗ: airliners.gr
Καλοκαίρι του `94. Μετά τη τελευταία αναχώρηση της Ολ. Αεροπλοΐας για Ηράκλειο (02:30 περίπου) και ενώ το αεροδρόμιο έκλεισε, (έφυγαν οι ΕΕΚ και οι υπόλοιποι υπάλληλοι) εμφανίστηκε ένα τεράστιο φως στον ορίζοντα σαν α/φος που ερχόταν για προσγείωση. Ένας αστυνομικός ειδοποίησε τους υπεύθυνους οι οποίοι σε 5 λεπτά έφθασαν στο αεροδρόμιο. Άναψαν τα φώτα του διαδρόμου και προσπάθησαν να κάνουν επαφή με το <α/φος> αλλά εις μάτην. Το φως πλησίασε με τεράστια ταχύτητα στο κατώφλι του διαδρόμου (βόρειο) και (τελείως αθόρυβο) έκανε βουτιά σαν για συντριβή και μετά εκτοξεύθηκε κάθετα προς τα επάνω. Σε ύψος 1000 μ περίπου έγινε έντονο πράσινο και πορτοκαλί και εξαφανίσθηκε. Το είδαν περίπου 3 άτομα του αεροδρομίου και καμιά εικοσαριά θαμώνες σε μια ταβέρνα του Μονόλιθου δίπλα ακριβώς απʼ το διάδρομο. Κανένας δεν το ανέφερε επίσημα και το ζήτημα ξεχάστηκε την επομένη. (Τα ηλεκτροπαραγωγά μηχανήματα της Θήρας παρουσίασαν βύθιση ισχύος ρεύματος για 20 δευτερόλεπτα περίπου τη στιγμή που το φως άλλαζε χρώμα). Τα δε τηλέτυπα, Η/Υ κλπ. του αεροδρομίου βρέθηκαν ΟΝ την επομένη το πρωί αν και ήταν σβηστά όταν έφυγαν οι υπάλληλοι.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ             ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΗΛΟΣ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 5/10/1989
ΠΗΓΗ: Σωκράτης Αικατερινίδης. Εξωγήινα Όντα στην Ελλάδα (Τόμος 1ος)
Άλλη περίπτωση, μάλλον USO, η οποία όμως δεν ερευνήθηκε πλήρως επειδή δεν ανευρέθηκαν οι μάρτυρες είναι η παρακάτω που προέρχεται από την εφημερίδα «Απογευματινή» με ημερομηνία 5/10/1989. «Άγνωστο αντικείμενο στη θάλασσα της Μήλου. Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί οι λιμενικές αρχές ύστερα από σήμα του πλοιάρχου, του με παναμαϊκή σημαία πλοίου «ΧΟΠ 2», με το οποίο ανέφερε πτώση αεροσκάφους στη θάλασσα. Ο πλοίαρχος του «ΧΟΠ 2» Ιωάννης Γάλαρης είπε ότι χθες το πρωί στις 9.30 είδε κάτι να πέφτει στη θάλασσα αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν ήταν αεροσκάφος, μετεωρολογικό φαινόμενο ή άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο. Από εκτεταμένη έρευνα που έκανε σκάφος του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νότια της νησίδας του Αγίου Γεωργίου δεν διαπιστώθηκε η πτώση αεροσκάφους. Ο Βʼ μηχανικός του πλοίου είπε ότι είδε κάτι να πέφτει στη θάλασσα μέσα από καταιγίδα και να αφήνει πίσω του δύο έντονες γραμμές οι οποίες παρέμειναν στον ουρανό για τριάντα περίπου λεπτά. Ο ασυρματιστής του πλοίου πάντως Ιωάννης Κοντογεωργάκης είπε ότι για δέκα λεπτά περίπου η θάλασσα έβραζε και ύστερα από 45 λεπτά περίπου είδε δύο αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε με κατεύθυνση τη Κίμωλο. Κάτοικοι της Μήλου αποδίδουν το όλο θέμα σε ανέβασμα της θάλασσας που οι ντόπιοι ονομάζουν «τρόμπα».
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ             ΠΕΡΙΟΧΗ: ΣΥΡΟΣ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1980
ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Ταχυδρόμος», τεύχος 21, άρθρο του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε
Το επόμενο περιστατικό παρόλο που έγινε το 1980 κατέστη ευρύτερα γνωστό από ένα άρθρο του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε στο γνωστό περιοδικό «Ταχυδρόμος», στο τεύχος 21 του 1990. Σε αυτό το άρθρο του ο παραπάνω δημοσιογράφος αναφέρει τα εξής : «Αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα. Και τα ραντάρ της Πάρνηθας τρελάθηκαν!». Εκείνη τη παγωμένη νύχτα του Φεβρουαρίου με το βοριά που λυσσομανούσε στη κορυφή της Πάρνηθας, το προσωπικό που καθόταν μπροστά στις οθόνες των ραντάρ απολάμβανε το ζεστό καφέ και οι ώρες δεν έλεγαν να περάσουν… Όμως και η ατμόσφαιρα, ψυχρά επιχειρησιακή μέσα στην επιτελική αίθουσα ALFA της 3ης Μοίρας Ελέγχου και Παρακολουθήσεων της Αεροπορίας με τα ραντάρ το ένα δίπολα στο άλλο, δεν προκαλούσε καμία ανησυχία στους ανθρώπους που εκείνο το βράδυ είχαν αναλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου… Οι ελεγκτές αεράμυνας με τα μάτια στυλωμένα στις οθόνες παρακολουθούσαν τις πτήσεις των αεροσκαφών που διέσχιζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι πτήσεις της Ολυμπιακής και των ξένων εταιριών πραγματοποιούνταν σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς διατάξεις. Τα σχέδια των πτήσεων είχαν καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο των ραντάρ και οι ελεγκτές είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες από αυτόν κάθε φορά που κάποιο στίγμα εμφανιζόταν στην οθόνη τους. Τα ρολόγια του τοίχου έδειχναν 11.30 και τίποτα δεν διατάρασσε την ησυχία στον ουρανό εκτός από το λυσσαλέο βοριά. Κανένα ασυνήθιστο γεγονός δεν χαλούσε τη ρουτίνα, όταν… Τηλεφώνημα αντίστοιχου ελεγκτή, που έκανε τη βάρδιά του στα ραντάρ της κορυφής Ζήρος , στη Σητεία, πληροφορούσε πως εντόπισε στην οθόνη του στίγμα αγνώστου αεροσκάφους που ερχόταν από την Αφρική, χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί προηγουμένως σχέδιο πτήσης. Οι ελεγκτές αεράμυνας στη Πάρνηθα ανακάθισαν στις καρέκλες τους και άρχισαν να πληκτρολογούν. Δεν άργησαν να εντοπίσουν το άγνωστο αεροσκάφος που πετούσε με εκπληκτική ταχύτητα προς το Αιγαίο. Εχθρός εν όψει! Σε λίγα λεπτά σμήνος τεσσάρων πολεμικών αεροπλάνων απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για να αναχαιτίσει το άγνωστο εχθρικό αεροσκάφος, Την ίδια στιγμή τα κόκκινα φωτάκια του συναγερμού ζωγράφιζαν την ατμόσφαιρα μάχης σʼ όλα τα επιχειρησιακά κέντρα. Και ενώ οι ελεγκτές αεράμυνας συλλάμβαναν το στίγμα του αεροσκάφους, καθοδηγώντας τους χειριστές των πολεμικών πάνω από τη Σύρο, άκουγαν έκπληκτοι στον ασύρματο : «Το βλέπουμε. Πετάμε στα 10000 πόδια και μόλις πλησιάζουμε κοντά σε απόσταση 1500 πόδια, εξαφανίζεται. Τι γίνεται εδώ;» Ταραγμένοι από την απρόβλεπτη αντίδραση του άγνωστου αεροσκάφους, οι χειριστές που είχαν εμπλακεί στην αναχαίτισή του δεν μπορούσαν φυσικά να παρακολουθήσουν αυτό που έβλεπαν στις οθόνες των ραντάρ οι ελεγκτές της Πάρνηθας. Πράγματι, το άγνωστο αεροσκάφος εκτινασσόταν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου στα 19000 πόδια «τρελαίνοντας» τα ραντάρ. Το κυνήγι στον αέρα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με τους ελεγκτές να τρίβουν τα μάτια τους, μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν και τους χειριστές των F-104 που ήταν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τα παιχνιδίσματα του άγνωστου αεροσκάφους. Δέκα λεπτά αργότερα διατάχθηκε η απογείωση άλλου σμήνους, τεσσάρων Μιράζ, από τη Τανάγρα. Αποδεικνυόταν και πάλι η αναποτελεσματικότητα των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροπλάνων. Μόλις πλησίαζαν σε μικρή απόσταση το άγνωστο αεροσκάφος «πηδούσε» αστραπιαία στο διπλάσιο ύψος. Περισσότερο από μισή ώρα διήρκεσε η νυχτερινή πολεμική επιχείρηση και έληξε ξαφνικά, όταν διαταγή άνωθεν ζητούσε τη παύση του συναγερμού και την επιστροφή των καταδιωκτικών αεροσκαφών στις μοίρες τους. Την επόμενη δεν είχε περάσει στις εφημερίδες ούτε μία γραμμή για την είδηση του νυχτερινού συναγερμού στην αεροπορία και την αναχαίτιση στο Αιγαίο. Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια και κάτι μήνες από τότε, για να φτάσει το περιστατικό στο τύπο. Όπως επίσης, έμεινε άγνωστη στη κοινή γνώμη η φράση των ελεγκτών αεράμυνας : «Δεν είναι η πρώτη φορά που κυνηγάμε ματαίως ΑΤΙΑ».
ΕΠΑΦΗ: 2ου ΤΥΠΟΥ             ΠΕΡΙΟΧΗ: ΜΗΛΟΣ               ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7/1979
ΠΗΓΗ: www.vembos.gr Αγγλική έκδοση της σελίδας
Τον Ιούνιο του 1979 η κα. Γ.Α. ενώ περπατούσε σε μια περιοχή 2 χλμ δυτικά του λιμανιού ανακάλυψε ένα παράξενο σχέδιο από «καμένους κύκλους». Το σχέδιο αποτελείτο από έναν μεγάλο κύκλο με διάμετρο 10 μέτρα ενώ υπήρχαν μικρότεροι καμένοι κύκλοι διαμέτρου μισού μέτρου σε ομάδες των τριών στην περίμετρό του. Οι μικροί αυτοί κύκλοι εμφανίζονταν σε έξι ομάδες των τριών (σύνολο δεκαοχτώ). Το έδαφος μέσα στους κύκλους ήταν πατημένο.
ΕΠΑΦΗ: 1ου ΤΥΠΟΥ            ΠΕΡΙΟΧΗ: ΑΝΔΡΟΣ           ΕΤΟΣ: 16/4/1974
ΠΗΓΗ: Τα Νέα, Πέμπτη 18/4/1974 Α. Σάκαλης
Μια ομάδα σπουδαστών ανάμεσα στους οποίους οι Αλέξανδρος Σεβαστόπουλος, Γιώργος Κολλάρος και Γιώργος Γιαννακάκης που είχαν μεταβεί στο Γαύριο της Άνδρου με τις οικογένειες τους για τις γιορτές του Πάσχα, έκανε περίπατο αργά το βράδυ στην παραλιακή τοποθεσία Λιόπεσι, σε απόσταση 600 περίπου μέτρων από την μικρή κωμόπολη. Οι σπουδαστές σταμάτησαν για λίγο στην παραλία της έρημης ακτής συζητώντας εύθυμα, όταν στις 11.15 μ.μ αντελήφθησαν στον ουρανό ένα παράξενο φωτεινό αντικείμενο ελλειψοειδούς σχήματος, που το περιέγραψαν ως τεράστια φωτεινή φακή. Το παράδοξο αυτό αντικείμενο βρισκόταν σε μεγάλο ύψος (οι σπουδαστές υπολόγισαν ότι θα βρισκόταν στα 2000-3000 μετρά) και από την πεπλατυσμένη περίμετρο του διαχεόταν ένα ισχυρό λευκό φως σαν ένας έντονα φωτισμένος δακτύλιος. Από το κέντρο του δίσκου τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω ξεπηδούσαν μικρές πρασινωπές ακτίνες. Το φωτεινό αντικείμενο δεν εξέπεμπε ήχο και ακολουθούσε μια εντελώς ακανόνιστη πορεία. Ορισμένες στιγμές έμενε ακίνητο, μετέωρο μέσα στο σκοτεινό ουρανό, άλλοτε μετακινείτο αστραπιαία προς τα πλάγια, και μερικές φορές έκανε κατακόρυφες ανοδικές και καθοδικές αναπηδήσεις. Οι σπουδαστές παρατήρησαν το ιπτάμενο φωτεινό αντικείμενο για 2-3 λεπτά έως οτου στράφηκε προς τα ΒΔ του νησιού και χάθηκε πίσω από το βουνό Πέταλον, που έχει ύψος 1003 μέτρα. Λίγο πριν χαθεί στο βάθος του ορίζοντα πέρασε ανάμεσα από ένα σύννεφο που φωτίστηκε εκτυφλωτικά από ένα λαμπρό λευκό φως.